Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KESK’ten zam ve enflasyona tepki: “TÜİK, adaletsizliğin suç ortağıdır”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, bugün (3 Ocak) açıklanan enflasyon oranlarına Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde tepki gösterdi. Açıklama öncesinde polis kuvvetleri, KESK’in TÜİK binasına gitmesine izin vermedi. Polis yetkilileri ile KESK yöneticileri arasındaki konuşmaların ardından açıklama için TÜİK binasının yan caddesi kullanıldı. KESK adına açıklamayı, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu (Tarım-Orkam-Sen) Şube Başkanı Osman Özyurt okudu. Açıklama sırasında “Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Zam zulüm işkence işte AKP” sloganları atıldı. 

Haber: Meryem Zelal Direkçi

Kamera & kurgu: Furkan Erdem

Tarım-Orkam-Sen Şube Başkanı Osman Özyurt, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini belirterek, “1 Ocak gece yarısı iktidar tarafından elektriğe yüzde 52 ile yüzde 127, doğalgaza yüzde 25, buğdaya yüzde 23, benzin, motorin ve  LPG’ye yapılan zamları kabul etmiyoruz. Bu zamların derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi. Açıklama okunduktan sonra polis, KESK üyelerine müdahale etti ve TÜİK binasının önüne siyah çelenk konulmasına izin vermedi. KESK, 29 Aralık tarihinde TÜİK başkanı ve başkan yardımcıları hakkında “belgede sahtecilik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

“Pembe tablonun ressamlarından birisi şu an önünde olduğumuz TÜİK”

Türkiye’de ekonomik ve sosyal yıkımın gittikçe derinleştiğini vurgulayan Özyurt, “İktidar, yönetememe krizini kabul etmek bir yana, her şeyin kontrollerinde ve bilinçli olarak yapıldığı algısını toplumun her alanına çizmeye çalıştığı pembe tablolar ile gizlemeye çalışıyor. Bu pembe tablonun ressamlarından birisi de şu an önünde olduğumuz TÜİK’tir” diye konuştu.  

“TÜİK, adaletsizliğin suç ortağıdır”

Toplumun büyük bir kesiminin büyük hızla yoksullaştığını belirten Özyurt, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bir avuç patronun zenginleşip, toplumun büyük kesimi daha büyük bir hızla yoksullaşırken, yoksulların cebindeki delik her geçen gün büyürken, toplumu bu hale getiren iktidarları kalem oyunlarıyla temize çekmeye çalışan bir kurum haline gelen TÜİK, saydığımız adaletsizliğin başlı başına sebebi değilse de suç ortağıdır.”

“TÜİK’in açıklamaları kimseyi ikna etmiyor”

TÜİK’in istatistik çalışmalarının “iki kişiden sadece birisi tavuk yerken kişi başına yarım tavuk düşüyor” mantığına saplandığını söyleyen Özyurt, şu ifadeleri kullandı: 

“Asgari ücretten tüketim malzemelerine, kira artışından maaşlarımızın belirlenmesine, vergi artışlarından trafik cezalarına kadar her türlü ekonomik verinin belirlenmesinde TÜİK rakamları esas alınmakta ancak yaptığı her açıklama şüphe barındıran bu kurumun açıklamaları kimseyi ikna etmemektedir.”

“Rakamlardaki sihir geçtiğinde istatistiki yalanlar darmadağın olacak”

TÜİK’in bugün (3 Ocak) açıkladığı enflasyon oranlarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Özyurt, “Rakamlardaki sihir, gerçeğin duvarına çarptığında, kağıt üzerinde enflasyonun artmadığı, işsizliğin düştüğü, salgın nedenli ölümlerin olmadığı, mutluluk endeksinin arttığı istatistiki yalanlar darmadağın olacaktır” diye konuştu.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) 2021 yılı enflasyonunu yüzde 82,81 olarak hesaplandığını vurgulayan Özyurt, “TÜİK’ e göre yüzde 36,08 olarak hesaplandı. Açıklanan bu rakamlar TÜİK’in gerçek enflasyondan habersiz olduğunu ya da ‘istediğim gibi hesaplarım’ anlayışını devam ettirdiğini gösteriyor” dedi. 

“Yapılan zamları kabul etmiyoruz, bu zamların derhal geri çekilmesini istiyoruz”

Bağımsız kuruluşlar tarafından hesaplanan enflasyon oranlarının açıklanmasının ve maaş artışlarında bu oranın kullanılmasının talep edildiği KESK açıklaması, “Halka yalan söyleyen sorumluların hesap vermesini istiyoruz” sözleriyle sona erdi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.