Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sonuçları paylaşılmadan uygulanmaya başlayan Turkovac’ın verilerinin 10 gün içinde açıklanması planlanıyor

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen yerli aşı Turkovac, 22 Aralık 2021 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından acil kullanım onay aldı. Aşı şu an hatırlatma dozu olarak kullanılıyor. Ancak aşıya ilişkin veriler henüz herhangi bir yerde yayımlanmadı ve kamuoyu ile paylaşılmadı. Medyascope’un ulaştığı, Turkovac’ın Sinovac üzerine hatırlatma dozu olarak uygulanmasına ilişkin klinik çalışmalarda yer alan bir hekimin verdiği bilgiye göre, veriler şu an yayına hazırlanıyor ve bir hafta – 10 gün içinde açıklanabilir. 

Yerli inaktif koronavirüs aşısı Turkovac Türkiye’de uygulanmaya başladı. Aşının koruyuculuğu ya da etkinliğine dair hiçbir verinin şu ana kadar kamuoyu ile paylaşılmaması ise aşı hakkındaki tartışmaları büyütüyor. Şu ana kadar Türkiye’de uygulanan BioNTech ve Sinovac aşılarının verileri, kitlesel aşılamaya geçilmeden önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. 

“Veriler aşı uygulanmaya başlamadan paylaşılsa iyi olurdu, Bir hafta – 10 gün içinde açıklanır diye düşünüyorum”

Medyascope’un ulaştığı, Turkovac’ın Sinovac üzerine hatırlatma dozu olarak uygulanmasına ilişkin klinik çalışmalarda yer alan bir hekimin verdiği bilgiye göre, veriler şu an yayına hazırlanıyor ve bir hafta – 10 gün içinde açıklanabilir. Verilerin Sağlık Bakanlığı’nın elinde olduğunu ve yayına hazırlandığını belirten hekim şunları söyledi: “Son veriler temizlenip toparlanıyor. Sinovac’ın verileri hazırdı. Bu aşının sahibi devlet, öteki Sinovac’tı. Bir farklılık oluyor demek ki. Bu hemen istendi ve anca toparlanıyor. Her iki çalışmanın sonuçları da Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi. Bakanlıktan bir komisyon sonuçları inceledi ve acil kullanıma hazır olduğunu belirtti. Veriler, aşı uygulanmaya başlamadan paylaşılsa iyi olurdu. Veriler toparlanıyor ve günü gelince açıklanacak. Bir hafta -10 gün içinde açıklanır diye düşünüyorum. Veriler açıklanmadan olmaz.”

Prof. Dr. Murat Akova: “Verileri görmeden aşıyı olmaktan çekinenlerin tereddütleri haklı”

Sinovac’ın Türkiye’deki klinik çalışmalarında yer alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ise kullanım onayı alan aşının verilerinin olumlu olduğunu düşünmek gerektiğini ancak veriler açıklanmadığı için aşı olmaktan çekinen kişilerin tereddütlerinin de haklı olduğunu söyledi. Akova şöyle konuştu: “Bu sorumluluğu Sağlık Bakanlığı üstlendi. Pozitif yönden düşündüğünüzde aşıya onay verildiğine göre verilerin olumlu olduğunu düşünmek lazım ama verileri görmeden bir şey söylemek doğru değil. Verileri görmeden aşıyı olmaktan çekinenlerin tereddütleri de haklı. Çin’deki aşıya onay verildiğinde Çin hükümeti, erken dönemde onay vermişti ve veriler herkes ile paylaşılmamıştı. Diğer ülkelerde ise aşılara onay verilmeden veriler kamuoyu ile paylaşıldı hatta ciddi dergilerde yayımlandı. Yayın için bekleyebilirsiniz ama biz Sinovac’ın verilerini açıkladıktan sonra onay verilmişti. Burada daha farklı bir durum var.”

Fahrettin Koca Turkovac aşısını geçen hafta yaptırmıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Aralık’taki Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi’nde hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısını yaptırmıştı. Bakan Koca, “Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımıza Turkovac ile aşı olmalarını, özellikle hatırlatma dozlarını da Turkovac ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum” demişti. 

TTB aşı şemasında Turkovac’a yer vermedi

Daha önce aşının verilerinin paylaşılmamasının aşı tereddütünü artırdığına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve cuma günü (31 Aralık) yayımlanan aşı şemasında ise Turkovac’a yer verilmedi. Şemada “bilimsel verisi bulunan aşılara yer verilmiştir” uyarısı ile Turkovac’ın etkilerine dair bilimsel yayın olmadığı hatırlatıldı.

Aşının klinik çalışmaları 5 Kasım 2020’de başlamıştı

Klinik çalışmaları 5 Kasım 2020 tarihinde başlayan Turkovac’ın faz 3 çalışmalarına 22 Haziran’da geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 Eylül günü Turkovac’ın acil kullanım onayına başvuracak aşamaya geldiğini ve onay alması halinde ekim ayında seri üretime geçileceğini söylemişti. Birkaç aylık gecikmenin ardından Turkovac, 22 Aralık’ta acil kullanım onayı aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.