Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB’den elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlara tepki: “İktidarın iyileştirme iddiaları tamamen göstermeliktir”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Maden, Enerji ve Sanayi Kamu Emekçiler Sendikası, bugün (6 Ocak) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde yaptıkları açıklama ile elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesini talep etti. TMMOB adına açıklamayı Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yunus Yener okudu. Açıklama sırasında, “Elektrik zamları geri alınsın”, “AKP elini cebimizden çek”, “Enerji zamları geri alınsın”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. 

Haber: Meryem Zelal Direkçi

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yunus Yener, zamların özel elektrik şirketlerinin kazançlarını artırmak için yapıldığını belirterek, 2021 yılının son gecesi farklı tüketim gruplarına yüzde 50 yüzde ila yüzde 125 oranında zam yapıldığını hatırlattı. Yener, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini belirterek, “Fahiş oranlardaki bu zamlar iktidarın tasarruf, verimlilik, dar gelirli vatandaşlara yönelik iyileştirme iddialarının tamamen göstermelik olduğunu ortaya koymuştur” dedi. 

Elektrik zamları ile özel elektrik şirketlerinin korunduğunu aktaran Yener, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile kamu kaynaklarından milyarlarca liranın özel elektrik şirketlerine aktarıldığını ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yürürlüğe koyduğu zamlarla, özel elektrik şirketlerinin tüketiciler üzerinden elde ettiği kazançlarının katlandığını söyledi.  

“Konut abonelerine yeni kazık”

Türkiye’de dört kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kilovat olduğunu ve Ocak 2022 itibarıyla aylık faturanın yüzde 76 artarak 370,80 Türk Lirası’na çıkacağı vurgulanan açıklamada, “Ocak 2022’de yapılan yüksek oranlı zamla birlikte, Ocak 2022 döneminde konut aboneleri için yüzde 47,1, ticari işletmeler ve küçük sanayi işletmeleri için yüzde 76,6, büyük sanayi işletmeleri için yüzde 345,5, elektrik santralleri için yüzde 290,4 artmıştır” denildi. 

Zamların zamanlaması bilinçli ve manidar

EPDK’nın, mevzuat gereği elektrik fiyatlarını üçer aylık periyotlarla yılda dört kez düzenlenmesi gerektiğini ancak 1 Ekim 2021’de düzenleme yapılmadığını, yılın son günü ise zamların açıklandığını vurgulayan Yener, “Eğer elektrik fiyatlarına yapılan zamlar kasım ayı içinde veya aralık başında açıklanmış olsaydı, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarına aralık ayı enflasyon verileriyle ve diğer aylarla birlikte yansıyacaktı. Zammın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 olunca bu yüksek artışlar enflasyon hesabının dışında kaldı. Aynı değerlendirme doğalgaz fiyatları için de geçerli. Böylece yapılan maaş-ücret zamlarının önemli bir bölümü, yapılan zamlarla geri alındı” diye konuştu. 

Zamların bir an önce geri çekilmesi gerektiğini belirten TMMOB,  taleplerini şöyle sıraladı: 

  • Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır.
  • Elektrikte konutlar için düşük tarife sınırı aylık 230 kilovata yükseltilmelidir.
  • 150 kilovat elektrik yardımı uygulaması şeffaflaşmalı, ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kilovata yükseltilmelidir.
  • Konutlarda, elektrik, doğalgaz ve sudaki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmelidir.
  • Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
  • Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri, insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.