Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Selin Nakıpoğlu’ndan, kadın cinayetleri için “algı yaratılıyor” diyen Yargıtay Başkanı Akarca’ya: “Siyaset yapmayı bırakın, siz hukukçusunuz”

2021 yılında Türkiye’de en az 280 kadın, erkekler tarafından katledilirken Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da kadın cinayetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu ve “Sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor” dedi. Akarca’nın bu sözlerini avukat Selin Nakıpoğlu’na sorduk. Nakıpoğlu, bu verinin gerçek dışı olduğunu söyledi ve Akarca’ya seslendi: “Bize elinizdeki verileri gösterin.”

“Sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca dün (6 Ocak), 2021 yılı değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yargıtay Başkanı Akarca, kadına yönelik işlenen suçlarda yargılama sürecine ilişkin soru üzerine sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyor gibi algı yaratıldığını öne sürdü:

“Kadın cinayeti konusunda Türkiye, Avrupa ortalamasının yarısının altında ama sanki sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Keşke hiç olmasa. Bu oranı da biz çok fazla görüyoruz. Bunu da kabul etmiyoruz. Yargılama süreçlerinde cinayet davalarında öldürülme sebebi belli ise çok kısa zamanda bitirdiğimiz davalar da var. Birinci veya ikinci celsede karar aşamasına gelen davalar hepsi. Tabii bu kararların istinaf süreçleri oluyor. İstinafta bekliyor sonra Yargıtay süreci oluyor. Belki ilerleyen süreçte iş yükümüzü azaltabilirsek bu tür davaları istinafa götürmeden, atlamalı temyiz gibi doğrudan Yargıtay’a getirilmesini kanun koyucuya önerebiliriz.” 

Selin Nakıpoğlu: “Bu demeçte gerçek dışı bilgi var”

Türkiye’de kadına yönelik erkek şiddeti verilerinde açıklar var, devlet kadına yönelik erkek şiddeti verisini topladığını söylüyor ancak bunu kamuoyu ile paylaşmıyor. Temmuz 2020’de hazırladığımız “Son yedi yılda iki binden fazla kadın erkekler tarafından öldürüldü” haberimiz için de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) veriler için başvurmuş ancak olumsuz dönüş almıştık.

Avukat Selin Nakıpoğlu da Türkiye’deki veri eksikliğine dikkat çekti. “Siz siyasetçi değil, hukukçusunuz” hatırlatmasında bulunan Nakıpoğlu, Akarca’ya hangi veriye dayanarak bu bilgiyi paylaştığını sordu:

Bu demeçte gerçek dışı bir bilgi var. Bu son derece talihsiz bir açıklama. Öncelikle ‘kadın cinayeti’ diye bir kavram yok, ‘kadına yönelik erkek şiddeti’ var. Öncelikle bunu bir yere koyalım. İkincisi Yargıtay Başkanı bir hukuk insanı, siyasetçi değil. O yüzden belki siyasette bir algı olabilir ancak adalette algı olmaz. Adalette herhangi bir sözü söyleyebilmek için özellikle Yargıtay Başkanı olarak böyle bir sözü söyleyebilmek için bir veriye dayanmanız gerekir. Ben Sayın Akarca’ya şunu soruyorum: 2021 değerlendirme toplantısında ifade ettiğiniz bu cümleyi hangi veriye dayanarak beyan ettiniz? Çünkü biz bu ülkede yaşayan vatandaşlar, hak savunucuları ve kadınlar olarak gerçekten veri eksikliği içinde yaşıyoruz. Kadına yönelik erkek şiddeti ile mücadelede biz verisiz yol almaya çalışıyor, karanlık koridorda dokuna dokuna ilerliyoruz. O nedenle her şiddet vakasında başa sarıyoruz.”

“Kadına yönelik erkek şiddetini normalleştirdiğinizin farkında mısınız?”

2021 yılında 300’e yakın kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Nakıpoğlu, “Yargının hukuk dışı verdiği kararlar hakkında konuşun” dediği Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’ya şöyle seslendi:

“Benim Sayın Akarca’ya birkaç sorum var: Hangi Avrupa ülkelerinden bahsediyorsunuz? Hiçbir yüksek mahkeme başkanı bu sözü Avrupa ülkesinde söyleyemez. Söylerse onu hemen o makamından alırlar. Ancak sizin bu cümlenize herhangi bir toplumsal reaksiyon gelmedi. Lütfen Yargıtay Başkanı olarak politik demeç vermeyi bırakın. Siz yargının kadına yönelik erkek şiddeti davalarına ilişkin verdiği vicdandan, adaletten uzak kararlara bakın ve onlar hakkında konuşun. Bu sözlerle kadın cinayetlerini normalleştirdiğinizi farkında mısınız? 2021 yılında 300’e yakın -bakın yakın diyoruz işte burada bir problem var, net konuşamıyoruz- kadın öldü. Şüpheli kadın ölümlerinde ise hiçbir veri yok. Bunları durdurmak için ne yapıyorsunuz? İçinde bulunduğumuz ocak ayında Çorum’da bir erkek, eşinin arabasına bomba düzeneği yerleştirdi. Bununla ilgili bir açıklamanız var mı?”

“Algı yaratmaya çalışan sizlersiniz”

Selin Nakıpoğlu ayrıca, Yargıtay’ın verdiği kararları ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Uğur Gençcan’ın açıklamalarını hatırlattı:

“Ayrıca başkanı olduğunuz Yargıtay’ın cinsiyet ayrımcılığı yapan kararları da hafızamızda. Örneğin, Aralık 2020’de çıkan ‘Ev işi yapamayan kadın kusurludur’ kararı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Uğur Gençcan’ın kadınların nafaka hakkını yok sayan beyanı gibi. 2019 Şubat’ta Karabük Barosu’nda bir toplantı sırasında kadınlara seslenmiş ve ‘Siz erkeklerin 80 senelik kazanılmış hakkını aldınız elinden’ demişti. Sayın Akarca sizin bunlara ilişkin bir cevabınız var mı? Siz siyaset yapmayı bırakın, hukuk insanısınız. Hukukta da sadece adalet arayışındayız. Algı yaratmaya çalışan sizlersiniz ama yaratmaya çalıştığınız bu algıyla gerçeklerin üstünü kapatamıyorsunuz. Biz kendi çabamızla verileri topluyoruz. Yineliyorum ve sizden açıklama bekliyorum. Hangi veriye dayanarak bu açıklamayı yaptınız?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.