Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftçilerden hükümete tepki: “Çiftçinin üretememesinin nedeni hükümetin tarım politikalarıdır”

Tüm Üretici Köylüler Sendikası’na (TÜM KÖY SEN) bağlı üreticiler, gübre, elektrik ve ilaç fiyatlarına yapılan zamların geri çekilmesi ve kredi faizlerinin silinmesi talepleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı önünde bir araya geldi. TÜM KÖY-SEN adına konuşan çiftçi Başar Yıldırım, kredi ödemelerinde on binlerce çiftçinin mağdur edildiğini belirterek, “Dün çiftçilerin ‘kara gün dostu olan’ Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası, bugün çiftçileri mağdur eden bir ‘tefeci’ durumuna gelmiştir” dedi.

Haber: Meryem Zelâl Direkçi

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem 

Son dönemde uygulanan tarım politikaları nedeniyle üretici çiftçi sayısının azaldığını aktaran TÜM KÖY SEN Sivas Şubesi Başkanı Başar Yıldırım, Türkiye’nin kendine yetemeyen ve tarım ürünlerini ithal eden bir duruma düştüğünü söyledi.

“Dolar kurundaki yükseliş nedeniyle tarımda dışa bağımlı hale geldik”

Çiftçinin üretmemesinin sebebinin uygulanan tarım politikaları olduğunu vurgulayan Yıldırım, döviz kurundaki artışlar nedeniyle tarım girdilerinde dışa bağımlı hale gelindiğini ve son zamanlarda mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatlarının her gün arttığını vurguladı: “Gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı. Mazotun altı liradan 13 liraya, gübrenin tonunun bin 800 TL’den 17 bin TL’ye, tarımsal ilaçların 300 TL’den 800 TL’ye çıktığı, elektrik kilovatının yüzde 126 zamlandığı bir ortamda ekim ve sürdürülebilir üretim yapılabilir mi?” diye sordu. 

Bakan Pakdemirli’ye çağrı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Çiftçi moralini bozmasın, ekmeye devam etsin” sözlerini de hatırlatan Yıldırım, çiftçinin borçlarla mücadele ettiğini ve gerçek enflasyon oranının yüzde 80’in üzerine olduğunu savundu. Yıldırım, “Çiftçinin traktör ve tarlasına haciz konulmuşken nasıl morali düzgün olabilir” dedi.  

“Ziraat Bankası ‘toprak ağası’ oldu”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’nın, çiftçileri mağdur eden bir “tefeci” konumunda olduğunu belirten Yıldırım, çiftçilerin değişken faiz uygulamaları nedeniyle mağdur edildiğini belirterek, “Verdiği kredilerin geri ödemesinde çiftçilerin zorluk çekmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el konuldu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi” diye konuştu. 

“Suçlu değil borçluyuz”

Başar Yıldırım, çiftçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı: 

  • Tarımda kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik ve tüm tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılsın. 
  • Mazot ve gübre gibi tarım girdileri, yüzde 50 hibe ile verilsin
  • Tüm bankalarda ve tarım kooperatiflerinde alınan kredilerin faizleri silinsin, anaparası beş taksit yapılsın, çiftçinin bozulan sicilleri affedilsin
  • Tarımda kullanılan elektrik ücreti makul fiyata çekilerek ödemesi her ay değil hasat sonuna bırakılsın 
  • Bağ-Kur primlerinin yarısı devlet tarafından karşılansın 

“Çiftçinin şartları daha da ağırlaştı”

TÜM KÖY-SEN Genel Başkanı Sadık Turan, 2021 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığı’na geldiklerini ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen hiçbir şeyin değişmediğini vurgulayarak, “Üreticilere verilen sözler tutulmadı, şartlar daha da ağırlaştı. Ülkede kıtlık söz konusudur. Üreticilere ucuz gübre, mazot desteği verilmelidir” dedi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez de çiftçinin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda muhatap bulamadığını ve Türkiye’nin en önemli sorununun “tarımı yönetememe” olduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.