Dünya çapında 80’e yakın teyit platformu, YouTube’un CEO’su Susan Wojcicki’ye, platformun “yanlış bilgi kaynağı” olarak nitelendirildiği bir mektup gönderdi. Mektupta, YouTube’un yanlış bilginin önlenmesi için yeterince çaba göstermediğinden ve platformun dezenformasyon kaynağı olduğundan şikayet edildi.
Aralarında İngiliz Full Fact ve ABD’li Washington Post’un da bulunduğu 80’e yakın teyit platformu, YouTube’un CEO’su Susan Wojcicki’ye, platformun “yanlış bilgi kaynağı” olarak nitelendirildiği bir mektup gönderdi. Kuruluşlar mektupta, dünyanın en büyük çevrimiçi platformlarından biri YouTube’un yanlış bilginin önlenmesi için yeterince çaba göstermediğini belirtti.
“YouTube, insanları kandırmak için silah olarak kullanılıyor”
Mektubu imzalayan kuruluşlar, başta koronavirüs salgını hakkında yanlış bilgi yayarak “dolandırıcılık” yapan kanallar olmak üzere yanlış bilgi kaynaklarının önüne geçilmemesinden şikayetçi oldu. Mektupta, “YouTube, platformunun vicdansız kişiler tarafından insanları manipüle etmek, sömürmek ve onlardan para toplamak için silah olarak kullanmasına izin veriyor” denildi.
Mektupta YouTube’dan dört değişiklik talep edildi
Mektupta, Google’ın sahibi olduğu YouTube, dört konuda değişiklik yapmaya çağrıldı: Platformdaki yanlış bilgi kampanyalarına yönelik bağımsız araştırmaları finanse etme taahhüdü, yanlış bilgi dağıtan videoların içinde doğru bilgiye yönlendiren bağlantılar sağlamak, site algoritmalarının suçluları teşvik etmesini durdurmak ve İngilizce olmayan videolardaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için çalışmalar yapmak.
“YouTube bilgi kontrolü açısında küresel güneyde daha başarısız”
Mektupta, YouTube’un yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmedeki başarısızlığının Latin Amerika, Asya ve Afrika’yı kapsayan küresel güneyde daha belirgin olduğu belirtildi.
YouTube sözcüsü Elena Hernandez ise mektuba, “radikal düzeydeki” yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak için büyük yatırımlar yaptıklarını hatırlatarak yanıt verdi.
YouTube kurallarına göre, “ciddi ciddi zarar verme riski taşıyan belli başlı türdeki yanıltıcı veya aldatıcı içerikler” paylaşmak yasak. Bu yasağa, video aracılığıyla herhangi bir tedavi önermek ve seçimlere müdahale etmek dahil.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
YouTube koronavirüsle ilgili yanlış bilgiyi engellemek için harekete geçmişti
YouTube daha önce, Facebook’u örnek alarak, koronavirüs hakkındaki yanlış bilgilerin önüne geçmek için harekete geçmişti. Platform Ekim 2020’de koronavirüs aşıları hakkında yanlış bilgi yaymayı yasakladı. Bundan bir yıl sonra da aşı hakkında yanlış bilgi yayan tüm videoların kaldırılacağı sözü verildi.
Kaynak: The Guardian
Derleyen: Ayşen Yaman