Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (14 – 20 Ocak): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Flee

Flee, çocuk yaşta Afganistan’dan Danimarka’ya mülteci olarak gelmek zorunda kalan Amin’in gerçek hayat hikâyesini anlatıyor. Film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İKSV Galaları’nda sinemaseverler ile buluşuyor. Filmin yönetmenliğini ise Jonas Poher Rasmussen üstleniyor. Filme ait fragmana buradan ulaşabilirsiniz.

Filmi, 19 Ocak Çarşamba City’s Nişantaşı’nda ve 20 Ocak Perşembe Kadıköy Sineması’nda izleyebilirsiniz.

  • Petit Pays

Yazar Gaël Faye‘in “Küçük Ülke” isimli kitabından uyarlanan film, yaşantıları Ruanda’daki etnik çatışmalar sırasında geçen çocukları konu alıyor. Film, Institut Français Türkiye işbirliğiyle Türkçe altyazılı olarak 14 Ocak’ta Sahne Pulchérie’de. Dilerseniz etkinliğe ücretsiz bir şekilde katılabilirsiniz.

Yer: İstanbul, Sahne Pulchérie

  • Memory Box

Film, Montreal’de yaşayan Maia ile kızı Alex’in etrafında geçiyor. Bir Noel günü anne kızın birlikte yaşadığı eve, Maia’nın 1980’lerde Beyrut’taki arkadaşına emanet ettiği hatıra kutusu gelir. Bunun üzerine ikili, Maia’nın Lübnan iç savaşındaki hayatına doğru yolculuğa çıkar.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar 

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Cardenio

Tiyatroda çıkan yangında kül olduğu düşünüldüğü için kayıp olarak bilinen oyun, iki asır sonra British Museum kütüphanesinde yeniden gün yüzüne çıktı. Cervantes’in “Don Kişot” romanında yer alan Cardenio karakterinden esinlenerek, William Shakespeare’in John Fletcher ile birlikte yazdığı söylenen oyun Semaver Kumpanya’da. Oyunu Shakespeare’in yazıp yazmadığı ise hâlâ tartışma konusu.

Yer: İstanbul, Semaver Kumpanya

Bilet fiyatı – Tam: 132 TL, indirimli: 55 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Gabriel’in Düşü

Sema Elcim’in yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyun Midilli Adası’nda geçiyor. Oyun, üç aileden hareketle göçün toplumsal bellek üzerindeki etkisini anlatıyor. İlk kez İKSV’nin düzenlediği Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen oyun, Hann Sahne’de.

Yer: İstanbul, Hann Sahne

Bilet fiyatı – Tam: 95 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ağaçlar Ayakta Ölür

Çocuklarını tren kazasında kaybetmiş ailenin tek dayanağı torunları olsa da geleneklerine sıkıca bağlı olan dede, hırsızlık yaparken yakaladığı torunuyla bağlarını koparır. Oyun, sağlık sorunlarıyla uğraşan büyükannenin torununu yeniden görmek istemesi üzerine kurulu. Dede, torunun nerede olduğunu bilmediği için torun rolünü yapacak birini bulmak istese de işler gerçek torunun ortaya çıkmasıyla planlandığı gibi gitmez. Başrollerini Nevra Serezli ve Nuri Gökaşan’ın üstlendiği oyunun yönetmeni Nedim Saban.

Yer: Ankara, MEB Şûra Salonu

Bilet fiyatı: 113 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Şatonun Altında

Shakespeare‘in “Macbeth” adlı eserinden uyarlanan tek perdelik oyun, İskoçya kralı Macbeth’in hikayesini kralın şatosunda yaşayan iki çamaşırcı kadının gözünden anlatıyor. Oyunda sahneyi Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal paylaşıyor.

Yer: Ankara, Akün Sahnesi

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kutlama

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu “Kutlama” Nobel Edebiyat ödüllü yazar Harold Pinter’a ait. Yazarın son eseri olan oyun, evlilik, tanışma gibi nedenlerle sözde kutlama yapılan bir akşam yemeğini temsil ediyor.

Yer: İstanbul, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Bilet fiyatı- Tam: 20 TL, indirimli: 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ay! Carmela

Oyun, İspanya’da milliyetçiler ve cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatıyor. İspanya İç Savaşı’nda Franco rejimi tarafından rehin alınan iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, istemedikleri bir dans gösterisini yapmaya zorlanırlar. Bu süreçte yaşananlara nasıl tepkiler verdikleri aslında ilişkilerini de yeniden gözden geçirmelerine neden olur.

Yer: İstanbul, Müze Gazhane

Bilet fiyatı – Tam: 20 TL, indirimli: 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Satranç

Stefan Zweig‘ın aynı adlı romanından uyarlanan oyun, varlıklı bir noterken sakladığı önemli bilgiler yüzünden Naziler tarafından tutuklan Josef Bartok’un satrançla olan hikâyesini anlatıyor. Oyun toplam 65 dakika ve tek perde.

Yer: Ankara, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi

Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Bir ve Sıfır İki Eder

Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisi İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Anna Laudel Galeri’de ziyarete açıldı. Sergide sanatçının ileri dönüşüm ile ürettiği işleri, muralları ve “Code of Conquer” serisinden dijital tabanlı işleri yer alıyor. Dilerseniz sergiyi 27 Şubat’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Anna Laudel Galeri

  • Hayal Fanusu

19. yüzyıldan günümüze klasik, modern ve çağdaş sanata dair eserleri bir araya getiren sergi, 70’e yakın sanatçının 100’ün üzerinde eserinden oluşuyor. Farklı disiplinlere ait bu eserler Özlem İnay Erten küratörlüğünde derlendi. Dilerseniz, 28 Mart’a kadar ziyarete açık kalacak sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul-Şişli, Bozlu Art Project

  • Kişisel Katmanlar

Mixer Art, “Kişisel Katmanlar” adlı sergisiyle sanatçı Gökçe İrten’e ikinci kez ev sahipliği yapıyor. 14 Ocak’ta kapılarını açmaya hazırlanan sergi, kişinin kendini bulma ve yeniden kurgulama sürecine odaklanıyor. Dilerseniz sergiyi 27 Şubat’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul-Beyoğlu, Mixer Art Gallery

  • Nesnelerin Masumiyeti

Cermodern yeni yılı sanatçı Dilek Yalçın’ın “Nesnelerin Masumiyeti” isimli kişisel sergisiyle açtı. Sergi, resim, enstalasyon ve heykellerden oluşan 130 çalışmadan oluşuyor. 27 Şubat’a kadar açık kalacak sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Ankara-Altındağ, Cermodern

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.