Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süleyman Sazak MHP’den istifa etti

12 Eylül öncesi öldürülen MHP yöneticilerinden ve eski bakanlardan Gün Sazak’ın oğlu, eski MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak partisinden istifa etti. Sazak, “Türk milliyetçisinin, yegâne hassasiyeti bölücü terör mü? Dilimiz, töremiz, ahlakımız, estetiğimiz, ekonomimiz yok ediliyor, ne gam. MHP üyeliğinden istifa ettim” dedi.

Eski MHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak’ın oğlu eski MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Sazak, “Türk milliyetçisinin, yegâne hassasiyeti bölücü terör mü? Dilimiz, töremiz, ahlakımız, estetiğimiz, ekonomimiz yok ediliyor, ne gam. MHP üyeliğinden istifa ettim” dedi.

2016’da genel başkan adayı olmuştu

Süleyman Servet Sazak, 3 Haziran 2016’da MHP Genel Başkanlığı’na aday olmuştu. Sazak, adaylığına gerekçe olarak şunları söylemişti:

“Böyle bir ihtiyaç hasıl olmasaydı, MHP sadece kendi mensupları değil, milletimizin diğer kesimlerince bu kadar tartışılmazdı. MHP’nin Türk siyaseti, devletin bekası ve milletin bütünlüğü açısında tarihi önemini bizzat göstermektedir. Yaşadığımız bu kabus dolu günlerden ancak partimizin geleceğinin nasıl şekilleneceğine ilişkin umutlarla kurtulacağımıza dair beklentiler Türk milliyetçiliğinin sahihliği ve misyonuna duyulan ihtiyacı bir kez daha ortaya koymuştur.”

Süleyman Sazak kimdir?

1955’te ABD’nin Kaliforniya eyaletinde doğan Süleyman Servet Sazak, uzun yıllar aile şirketi Yüksel İnşaat’ta yöneticilik yaptı. Sazak, 1999 genel seçimlerinde, MHP’den Eskişehir milletvekili olarak Meclis’e girdi. 12 Eylül döneminde suikast sonucu öldürülen eski Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak’ın oğlu olan Sazak, CHP ve Demokrat Parti’de milletvekilliği yapan Emin Sazak’ın da torunudur.

Süleyman Sazak’ın amcası Güven Sazak, 1993-1994 yıllarında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanlığını yapmış, diğer amcası Yılmaz Sazak ise bir dönem Türkiye Atletizm Federasyonu başkanlığı görevini yürütmüştü.

Ankara-Balgat’taki MHP Genel Merkezi’nin inşaatı da Sazak’ın sahibi olduğu Yüksel İnşaat üstlenmişti.
Gün Sazak

Gün Sazak kimdir?

Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinden eski Eskişehir Milletvekili Emin Sazak’ın oğlu olan Gün Sazak, MHP Genel Başkan Yardımcısı iken 21 Temmuz 1977’de kurulan ikinci Milliyetçi Cephe hükümetinde, milletvekili olmadığı halde dışarıdan Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev aldı. 

“Güneş Motel” olayıyla 11 Adalet Partili (AP) milletvekilinin AP’den istifa edip CHP’ye geçmesiyle İkinci Milliyetçi Cephe hükümeti düşürüldü. 11 milletvekilinin hepsine de bakanlık verilince Gün Sazak’tan boşalan Gümrük ve Tekel Bakanlığın koltuğuna Tuncay Mataracı oturdu. Tuncay Mataracı, 12 Eylül askeri darbesinin ardından rüşvet suçlamasıyla Yüce Divan’da yargılanmış ve mahkûm olmuştu.

Gün Sazak, 27 Mayıs 1980’de ailesiyle birlikte Eskişehir’den Ankara’ya dönerken otomobilinin bagajından eşyalarını aldığı sırada uğradığı suikast sonucu öldürüldü. Suikastı Devrimci Sol örgütü üstlenirken, Levent Babacan, Cem Öz ve Zafer Özcan yakalandı. Suikastı organize ettiği iddia edilen Edip Eranıl, Cengiz Gül ve Kemal Cemal Altun ise yurtdışına kaçtı. Sazak suikastıyla ilgili aranan Altun, 1982 yılında Almanya’ya kaçak olarak girdiği sırada tutuklandı. Altun, Berlin İdare Mahkemesi’nde 30 Ağustos 1983’teki duruşma öncesinde ellerindeki kelepçelerin çözüldüğü sırada pencereden atlayarak yaşamına son verdi. Duruşmada, Altun’un Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceğine karar verilecekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.