Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı – Prof. Dr. Şenol Babuşcu: “Faiz indirimleri sürecek”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki toplantısında politika faizini sabit bıraktı. Faizin sabit tutulmasını yorumlayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Merkez Bankası beş ayın sonunda mola verip ortamı görmek istedi. Faizi indirimlerine devam edilecek, hedeflerinde yüzde 12 politika faizi var. Şubat ya da mart toplantılarında puanları düşürüp nisan ayında yüzde 12 faizle yola devam edilecek gibi görünüyor” dedi.

Faiz indirimlerinin orta ve uzun vadedeki etkisini değerlendiren Prof. Dr. Babuşcu, “Olumsuz sonuçlarını görüyoruz. Faizin inmesiyle birlikte enflasyon yükseldi. Bu da vatandaşın cebine, mutfağına, faturasına yansıyor. Sadece enflasyon değil, döviz kurlarına da yansıyor. Faiz indirimlerinin olumsuz etkisini ilerleyen günlerde görmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Haziran 2023’e kadar enflasyonun tek haneye düşürüleceğini söylemişti. TCMB de bugünkü PPK toplantısı notlarında enflasyonun yüzde 5’e indirilmesini hedeflediklerini yazdı. Babuşcu, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ben buna gülüyorum. Türkiye ekonomisi önümüzdeki üç ay içinde yüzde 50’lik enflasyonu kesinlikle yaşayacak ve yıl sonuna kadar böyle gidecek. En iyi ihtimalle yüzde 35-40 ile enflasyonu kapatacağız. 2023 Haziran’ında tek haneli rakamları görmek imkansız. Eğer iyi bir ekonomi politikası uygulanırsa en iyimser tahminle tek haneli rakamları üç yıl sonra görebiliriz. 2023 yılında tek haneli enflasyon hedefi hayalden başka bir şey değildir.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2022 yılında Türkiye ekonomisi açısından en parlak yılımızı yaşayacağız” sözlerini de değerlendiren Babuşcu, “Önümüzdeki bir yıllık süreçte en iyi günümüz bu günler, daha kötü günlere gideceğiz. Zamlar henüz faturalara yansımadı, önümüzdeki aylar gerçekten ekonomik açıdan herkesin çok zorlandığı günler olacak. Bence ‘parlak yıl’ deyimi çok yanlış” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.