Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Koray Başar: “Ruh sağlığı yasası, toplum için acil bir gereksinim”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de 2017 ile 2020 yılları arasında yedi milyon 723 bin kadın ve yedi milyon 682 erkek psikiyatri kliniklerine başvurdu. 2018 ve 2020 yılları arasında ise 12 milyon 272 bin antidepresan reçetesi yazılırken, 60 bin 911 sinir sistemi ilacı reçete edildi. Türkiye’deki ruh sağlığı tedavisine erişimin önceki yıllara oranla daha kolay olduğunu belirten Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Koray Başar, “Ruh sağlığı yasası toplum için acil bir gereksinim. İntiharın önlenmesine ilişkin ulusal plan hazırlanması ve bu plana ilgili tüm meslek gruplarının da dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

Dr. Koray Başar

“Damgalanmaya maruz kalma endişesi var”

Türkiye’de ruhsal hastalıklarla ilgili tedavinin tam olarak karşılanmadığını vurgulayan Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Koray Başar, ruh sağlığı ile ilgili destek verilmesi gereken birden çok basamak olduğunu belirterek, “Ruh sağılığı tedavisinin basamakları, koruyucu hizmetler, risk altındaki kişilerle ilişkili önleyici hizmetler ve tedavi ile ilgili hizmetlerdir. Bunlardan bahsederken sadece ilaçla ilgili hizmetlerden bahsetmiyoruz. Buradan hem psikiyatri uzmanlarıyla hem de, ruh sağlığı alanında çalışan diğer meslek gruplarındaki kişilerle ilgili bir sınırlılıktan bahsediyoruz. Diğer yandan ise insanların bu konuda destek almalarının normal olduğuna dair farkındalık düzeyi düşük ve böyle bir hizmet aldıklarında damgalanmaya maruz kalmakla ilgili endişeleri var” diye konuştu.

“Türkiye, Avrupa ülkelerine kıyasla nüfusa göre en düşük psikiyatri uzmanına sahip ülke”

Türkiye’de psikiyatriye erişimde ve insanların farkındalık düzeyinde değişim olduğunu savunan Başar, “Avrupa ülkelerine kıyasla nüfusa göre en düşük psikiyatri uzmanına sahip ülke olmamıza rağmen son on yıl içerisinde ciddi artış olduğunu söylemek mümkün” dedi. Sinir sistemi ilaçlarının bazı durumlarda kullanılması gerektiğini ve ilaçların psikiyatri uzmanı tarafından verilmesi gerektiğinin altını çizen Başar, şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanlığı, tedavileri ruh sağlığı uzmanlarıyla sınırlandırmaya çalışıyor. Bu sınırlandırma insanların ilaçlara erişiminde bir engel olarak gözükse de ilaçların gereksiz yere kullanımını engellemek için yapılan bir uygulama.”

“Ruh sağlığı hizmetinin, devlet tarafından toplumun hemen her kesimine verilmesi gerekiyor”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin salı günkü (18 Ocak) TBMM grup toplantısında, MHP’nin 2018 yılında Meclis’e sunduğu “ruh sağlığı kanun teklifi”nin bir an önce Meclis’te görüşülüp kabul edilmesi gerektiğini söylemişti. MHP tarafından 2018 yılında Meclis’e sunulan kanun teklifinin Türkiye Psikiyatri Derneği ve bu alanda çalışan diğer ruh sağlığı örgütlerince Meclis çatısı altında oluşturulduğunu aktaran Başar, kanun teklifine ilişkin şunları söyledi:

“20 yıldan uzun zamandır Türkiye’nin bir ruh sağlığı yasası olsun diye çaba sarf ediyoruz. Partinin yasa tasarısı değil, bu alanda çalışan sivil toplumun bir araya gelerek oluşturduğu taslak üzerine eklemeler çıkarmalar yapılarak son hali verilen bir tasarı. Ruh sağlığı hizmeti, devlet tarafından toplumun hemen her kesimine, ayrımcılığa maruz bırakılmadan sağlanmasının yasal dayanaklarını zenginleştirmek üzere gerekiyor.”

“20 yıl önce olduğundan çok farklı bir noktadayız ancak daha alınacak çok yol var”

Ruh sağlığı kanun teklifinin, tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharından sonra gündeme geldiğini ancak kanun teklifinin intiharı engellemeye yönelik olmadığını belirten Başar, “Psikiyatri hizmetlerine ve uzmanlarına erişimin kolaylaştırılması gerekir. 20 yıl önce olduğundan çok farklı bir noktadayız ancak daha alınacak çok yol var. Ruh sağlığı yasası toplum için acil bir gereksinim. İntiharın önlenmesine ilişkin ise ulusal bir plan hazırlanması ve bu plana ilgili tüm meslek gruplarının da dahil edilmesi gerekiyor” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.