Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uğur Mumcu öldürülmesinin 29. yıldönümünde anıldı

Ankara’daki evinin önünde 24 Ocak 1993’te uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 29. yıldönümünde adının verildiği sokakta anıldı.

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Uğur Mumcu için Ankara’da bombalı saldırıda yaşamını yitirdiği ve adının verildiği sokakta anma töreni düzenlendi.

Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ile gazeteciler ve Ankaralılar katıldı.

Kılıçdaroğlu, Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özge Mumcu Aybars ve Özgür Mumcu ile birlikte Faili Meçhuller Anıtı’na ve Mumcu’nun bombalı saldırıda yaşamını yitirdiği yere karanfiller bıraktı ve mum yaktı.

Kılıçdaroğlu: “Hiç kimse Uğur Mumcu’yu unutmasın”

Kılıçdaroğlu, anma töreninde şöyle konuştu:

“Onun yol göstericiliğinde bütün medya dünyasının ortak çaba harcaması benim en büyük arzumdur. Gerçekleri yazmanın zor olduğunu biliyorum. Hele bugünkü koşullarda gerçekleri yazmak son derece zor. Baskıların olduğunu biliyorum ama hiç kimse Uğur Mumcu’yu unutmasın. Gerçekleri araştırma uğruna hayatını rahatlıkla feda edebilecek bir yiğitti o. O yiğidi her ortamda saygıyla anacağız.”

Törende, müzik grubu Redd, Mumcu anısına şarkılar söyledi.

Uğur Mumcu kimdir?

Kırşehir’de 22 Ağustos 1942’de doğan Uğur Mumcu, 1965’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” makalesiyle “Yunus Nadi Ödülü”nü kazandı.

12 Mart döneminde bir yazısındaki “Ordu uyanık olmalı” ifadesi nedeniyle “orduya hakaret etmek” ve “sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı.

Mamak Askeri Cezaevi’nde birçok aydınla bir yıla yakın tutuklu kalan Mumcu, bu davadan yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı ve kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine tahliye edildi.

Mumcu, askerliğini “yedek subay” olarak yapması gerekirken kendi tabiriyle “sakıncalı piyade” ilan edildi.

Mumcu, Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Ocak’a kadar süren üç aylık eğitimden sonra, 1973’te okul yönetimi tarafından “kötü hal ve düşünce sahibi” diye suçlanarak “er” çıkarıldı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine gönderildi.

Askerlikten sonra üniversitedeki görevinden ayrılan Mumcu, profesyonel gazeteciliğe 25 Şubat 1974’te Yeni Ortam gazetesinde “Anarşist!..” başlıklı yazısıyla başladı.

1977’de yayımlanan “Sakıncalı Piyade” kitabı tiyatroya uyarlandı ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nda yüzlerce kez sahnelendi.

1981’de “Silah Kaçakçılığı ve Terör”, 1987’de “Rabıta” ve “12 Eylül” ve 1991’de “Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925” adlı kitaplarını yayımladı.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te arabasına yerleştirilen bombayla evinin önünde öldürüldü.

Umut davası

Uğur Mumcu suikastı aradan geçen 29 yılda aydınlatılamadı.

Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok suikastlarını da kapsayan Umut davasında Yargıtay’ın bozma kararının ardından üç sanık “Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu örgütünü kurmak ve yönetmek” suçundan, beş sanık ise “örgüt üyeliği” suçlarından hapis cezalarına çarptırıldı.

Uğur Mumcu suikastına ilişkin olarak “Tevhid-Selam Kudüs Ordusu üyesi olmak” suçlamasıyla yargılanan ve kırmızı bültenle aranan üç sanığın beraat ettiği geçen yıl ortaya çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.