Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davutoğlu’ndan Babacan’a ziyaret: “Baskın seçim açıklamasına hazırlıksız yakalanmamalıyız”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Parti heyetlerinin görüşmesinin ardından iki genel başkan ortak açıklamada bulundu. İki lider erken seçim, ittifaklar ve kar yağışının İstanbul’daki etkisini değerlendirdi. Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerine DEVA Partisi adına katılan Mustafa Yeneroğlu’na tam yetki verdiklerini ve ortak açıklama için komisyonun belirlediği her tarihin kendilerine uyacağını söyledi. 

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

“İktidar Türkiye’yi fiilen seçim ortamına soktu”

İktidarın fiilen Türkiye’yi seçim ortamına soktuğunu ve “seçim ekonomisi” uygulamalarının başladığını belirten Davutoğlu şöyle konuştu: “Bir sabah kalktığımızda Sayın Bahçeli’nin 2002 ve 2018’de yaptığı gibi ‘ülkeyi seçime götürüyoruz’ açıklaması karşısında hazırlıksız yakalanmamalıyız. Onların ilan edeceği bir seçim takvimine göre tepki veren bir tutumu doğru bulmuyorum.”

Davutoğlu: “Ülkemizin ve gençlerimizin geleceğe umutla bakmalarını sağlamalıyız”

Millet İttifakı’nın genişleme ihtimali hakkında konuşan Davutoğlu, siyasi parti liderleri arasındaki görüşmelerin iyi niyet ve nezaket ziyaretleri olmaktan çıktığını belirterek, “İktidarın hatalarını karşımıza koymak yerine muhalefet partileri olarak bu ekonomik cehalet ve kutuplaştırma karşısında topluma nasıl güven vereceğimizi konuşmak ihtiyacı içindeyiz. Ülkemizin ve gençlerimizin geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak konularda hep beraber adım atmakla sorumluyuz. Görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, tedavisi tamamlanan ve iyileşen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de yakın bir zamanda görüşeceklerini belirtti.  

Ali Babacan: “Üç yıl önceden fark ettik”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise iktidarın ülkedeki sorunların konuşulmasını engellediğini vurgulayarak, “Sorunları konuşanları susturan bir hükümetin ülkenin herhangi bir sorununa çözüm getirmesi mümkün değil. Hükümetin, bu zihniyetle hiçbir sorunu çözemeyeceğini bildiğimiz ve bunları üç yıl önceden fark ettiğimiz için yeni bir siyasi hareket başlattık” diye konuştu.

“Görüşmeler sağlam bir zemine oturtulmalı”

Muhalefet partileri arasındaki ziyaretler ve olası bir seçim ittifakı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Babacan, ülkenin sorunlarını çözecek her türlü gayrete katkı vermek istediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu katkıların daha sonraki aşamalarda da sağlam bir zemin üzerinde ilerlemesini garanti altına almak isteriz. Şu an ittifaklarla ilgili bir kararımız yok ama bir süre sonra yapılan müzakerelerle ittifak konusunda karar verebiliriz. Seçim atmosferine yoğun şekilde girdiğimiz bu dönemde bu konudaki fikirlerin ileride ihtilafa yol açmayacak şekilde sağlam bir zemine oturtulmasını önemsiyoruz.”

Davutoğlu: “Sorunlardan hem iktidar hem belediye sorumlu”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun pazartesi günü İngiltere’nin Türkiye büyükelçisi ile akşam yemeği yemesinin normal olduğunu ve bunun olağanüstü bir durum gibi yansıtılmasını yanlış bulduğunu belirten Davutoğlu, kar yağışının İstanbul’da meydana getirdiği sorunlardan ve bunların çözülememesinden, hem iktidarın hem de belediyenin sorumlu olduğunu belirtti: “Ulaştırma Bakanlığı’nın da İBB’nin de sorumluluğu olan yerlerde ciddi sıkıntı yaşandı. Herkesin ne yapılması gerekiyorsa yapması lazım. Ulaştırma Bakanlığı görevini yaptı mı, İBB görevini tümüyle yaptı mı? Mesele bunu çözmek.”

Babacan: “Hükümet particiliği bir yana bırakmalı”

Ali Babacan ise yerel yönetimlerle merkezi hükümet arasındaki gerilimden yurttaşların olumsuz etkilendiğinin altını çizerek, “Kar yağışı ve İstanbul’a getirdiği sorunları hep beraber gördük. Bu konularda yerel yönetimlere daha çok yetki vermek şart. Özellikle İstanbul ve Ankara’da merkezi yönetimler yerel yönetimler arasında ciddi bir sürtüşme var. Hükümetin particiliği bir yana bırakması lazım” dedi.

Altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmeleri geçen hafta tamamlandı. Altı parti liderinin, planlarını bu mutabakatı birlikte açıklamak üzere yaptıklarını belirten Davutoğlu, toplumun bir araya gelen siyasi liderler görmek istediğini söyledi.

Babacan: “En büyük seçim güvenliği açık farkla kazanmak”

Son olarak seçim güvenliği konusunu da değerlendiren Babacan, “En büyük seçim güvenliği seçimleri büyük farkla kazanmak. Fark açık olursa ne yaparlarsa yapsınlar o farklı başka metotlarla kapatamazlar. En son bunu İstanbul seçimlerinde gördük” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.