İkinci Dünya Savaşı’nda Auschwitz Toplama Kampı’ndan, Yugoslavya’nın dağıldığı 1990’larda da 44 ay süren Saraybosna kuşatmasından sağ kurtulmayı başaran Greta Ferusic, 97 yaşında hayatını kaybetti.
1924’te Sırbistan’da doğan Greta Ferusic, Yahudi olduğu için 1944’te Nazi Almanyası tarafından Polonya’da bulunan Auschwitz Toplama Kampı’na gönderilmişti. Ferusic, ailesinin ölüm kampından sağ kurtulan tek ferdiydi.
Ferusic, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra Sırbistan’a döndü. Belgrad’da mimarlık okuyan Ferusic, daha sonra Bosna’nın başkenti Saraybosna’ya taşındı.
Ferusic, Saraybosna Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde profesör olarak çalıştı ve ilerleyen yıllarda fakültenin dekanı oldu. Ancak Yugoslavya’nın dağıldığı süreçte Ferusic, kendisini yeniden savaşın ortasında buldu.
1992-1995 yılları arasındaki iç savaşta, Sırp güçlerince kuşatılan Saraybosna’da bin 600’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 11 bin kişi hayatını kaybetti. Ferusic, dört yıla yakın süren Sırp kuşatması sırasında evini terk etmedi.
Kendisi hakkında bir belgesel çeken Haris Pašović, Ferusic’in ölümünün ardından sosyal medyadan “Birçok iyi ve korkunç şeyi atlatmış muhteşem bir insanı kaybettik” mesajını paylaştı.
Hayatı belgesele konu oldu
Ferusic’in hayat öyküsünü anlatan ve 1997 yılında gösterime giren “Greta” adlı belgesel, birçok uluslararası film festivalinde gösterilmişti. Belgeselde kuşatma sırasında Saraybosna’da neden kaldığını açıklayan Ferusic, “Hayatımda bir kez evimi terk etmek zorunda kaldım. Bir daha isteyerek evimi terk etmem” demişti.
Polonya hükümeti, Nazi toplama kamplarından kurtulanları onurlandırmak için, Ferusic’e 2004 yılında Auschwitz Haçı vermişti.
Kaynak: The Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Derleyen: Berkcan Tuner