Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turist olarak İran’a gitmiş, casusluktan tutuklanmıştı: Fransa vatandaşı Benjamin Briere’e 8 yıl hapis cezası

Turist olarak gittiği İran’da casusluk suçlamasıyla Mayıs 2020’de tutuklanan ve cezaevinde açlık grevine başlayan Fransız vatandaşı Benjamin Briere, sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Turist olarak gittiği İran’da casusluk suçlamasıyla Mayıs 2020’de tutuklanan Fransız vatandaşı Benjamin Briere, dün (25 Ocak) görülen duruşmada sekiz yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Briere’in İranlı avukatı Saeid Dehghan, müvekkilinin karar nedeniyle şokta olduğunu söyledi. Dehghan, 20 gün içinde karara itiraz edeceklerini belirtti.

“İtiraz edeceğiz”

Avukat Dehghan, “Cezası öncekinden farklı bir yasal maddeye dayanıyor. İran’a karşı düşman devletlerle işbirliği yapmaktan mahkûm edildi ve önceki suçlamalara göre daha uzun bir cezaya çarptırıldı.” dedi ve ekledi: “Müvekkilim, bu yeni suçlama hakkında bilgilendirilmemişti. Dolayısıyla cezaevindeyken geçen 20 aydaki savunmamız bu suçlamaları ele almamıştı.

Ne olmuştu?

Fransa vatandaşı Benjamin Briere, turist olarak gittiği İran’da casusluk suçlamasıyla 2020’de gözaltına alınmıştı.

Briere, Türkmenistan-İran sınırı yakınlarındaki çölde, “helicam” adı verilen ve havadan görüntü alabilen uzaktan kumandalı küçük bir helikopter uçururken yakalanmış, İran aleyhinde casusluk ve propaganda yapmakla suçlanmıştı.

O günden itibaren tutuklu bulunan Briere, Aralık 2021’de açlık grevine başlamıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.