Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmelik değişti, Marmara Denizi’ne atık bırakmanın yolu açıldı – Hidrobiyolog Levent Artüz: “Marmara Denizi’nin kirletilmesi tam gaz devam ediyor”

Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme ile 2024 yılına kadar Marmara Denizi’nde belirlenen bazı bölgelere atık bırakılmasının yolu açıldı. Konuya ilişkin yönetmelik değişikliği 22 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Marmara Denizi’ndeki son durumu ve yönetmelik değişikliğini Medyascope’a değerlendiren Hidrobiyolog Levent Artüz, “Dünyanın en kirli akarsularından biri olarak kabul edilen Ergene Nehri’nin kirletici unsurlarının toplanarak, 50 kilometre (km) yol kat ettirilip, Tekirdağ/Yenice açıklarından Derin Deniz Deşarjı adı altında Marmara Denizi’ne basılmaya başlandığını anlayabilmiş değilim. …Marmara Denizi tam gaz kirletiliyor” dedi. 

Resmi Gazete’de 14 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliğinde yer alan düzenlemeye göre, Marmara Denizi hariç olmak üzere, çeşitli bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınarak, uygun koşulları taşıyan bölgeler atık alanı olarak belirleniyordu. Ancak 22 Ocak 2022 tarihinde yönetmelik değişikliği yapılarak, Marmara Denizi’nde de ilgili bakanlık ve kuruluşların görüşü alınarak bazı bölgeler “atık alanı” olarak ilan edilebilecek ve bu alanlara atık bırakılabilecek. 

“Marmara Denizi ne yazıktır ki her gün bir önceki günden daha kirli”

Resmi Gazete kararı ve Marmara Denizi’ndeki son duruma ilişkin Medyascope’a konuşan Hidrobiyolog Levent Artüz, müsilaj sorununun, Marmara Denizi’nin planlı, programlı ve sürekli kirletilmesinden kaynaklandığını belirterek, müsilaj da son duruma ilişkin Medyascope’a şu bilgileri verdi: 

“Her zaman ve her yerde usanmadan tekrar ettiğim unsur, problemin 2021 senesinde oluşmuş masif müsilaj agregat olgusu olmadığı. Problem Marmara Denizi’nin planlı, programlı olarak düzenli ve gittikçe artan bir şekilde kirletiliyor olması. Bu sürece 1989 senesi başında başladık ve artan bir şekilde devam ediyoruz. O gün, bu gündür gördüğümüz ve zaman zaman kamuoyunun ilgisini çeken müsilaj gibi olgular sadece bu sürecin dikkatimizi çekecek boyutlardaki bazı yansımaları. Marmara Denizi ne yazıktır ki her gün bir önceki günden daha kirli ve kirlilik katlanarak artıyor.”

“Marmara Denizi’ni tamamen gözden çıkardık”

Marmara Denizi’ne deşarj yapıldığının ve denizin kirletilmeye devam edildiğini vurgulayan Artüz, geçen sene ortaya çıkan müsilajdan sonra denizin kirletilmeye devam ettiğini aktararak, “Dünyanın en kirli akarsularından biri olarak kabul edilen Ergene Nehri’nin kirletici unsurlarının toplanarak, 50 km yol kat ettirilip, Tekirdağ/Yenice açıklarından Derin Deniz Deşarjı adı altında Marmara Denizi’ne basılmaya başlandığını anlayabilmiş değilim” diye konuştu. 

Müsilajın denizin yüzeye çıktığı tarihten bu yana, Marmara Denizi’ne atık su bırakılmaya devam ettiğini aktaran Artüz, Marmara Denizi’nde yaşanan felaketin kısa sürede unutulduğunu söyleyerek, “Akdeniz yönünden gelip, tüm Marmara Denizi’ni kat ettikten sonra en iyi şartlar altında bile ancak yüzde 10 kadarı Karadeniz’e ulaşan alt akıntının arıtılmamış veya yeterli arıtılmamış atıklar için seyrelme ortamı ve bunların Karadeniz’e taşınması için ‘konveyör’ (aktarıcı) olarak kullanılması teşvik bile edildi. Hatta buna ‘derin deniz deşarjı’ ismi bile verildi. Herhalde biz Marmara Denizi’ni tamamen gözden çıkardık” diye konuştu. 

“Marmara Denizi cephesinde değişen bir şey yok”

Müsilajın Marmara Denizi’nin yüzeyinde görüldüğü 2021 yılından bu yana çok sayıda girişim, toplantılar, çalıştaylar yapıldığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi müsilaj araştırma komisyonu kurulduğunu ancak herhangi bir sonuç çıkmadığını belirten Artüz, “Marmara Denizi’nin koruma alanı statüsüne alındığı söylendi ama hiç birisinin sonucu gelmedi, altı doldurulmadı. Marmara Denizi genelinde durumu düzeltmeye yönelik hiçbir somut girişim yok elimizde. Marmara Denizi’nin kirletilmesi tam gaz devam ediyor, Yani anlayacağınız; Marmara Denizi cephesinde değişen bir şey yok” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.