Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası 2022 yılı enflasyon tahminini yüzde 23,2’ye yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nı yaptı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılı sonuna ilişkin enflasyon tahminini açıkladı. 2022 yılı sonu için yüzde 11,8 olarak açıklanan enflasyon tahmini 11,4 baz puan artarak yüzde 23,2 seviyesine ulaştı.

Yıl sonu enflasyon beklentisine ilişkin konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, küresel enflasyondaki artışlara dikkat çekti ve daha önce yüzde 11,8 olarak açıklanan enflasyon tahmininin 11,4 baz puan artarak yüzde 23,2 seviyesine yükseldiğini söyledi.

Kavcıoğlu ayrıca, enflasyonun 2021 sonunda yüzde 36,08 olarak gerçekleştiğini ve yıllık enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlendiğini belirtirken, kurdaki artışın enflasyon oranında belirleyici olduğunu vurguladı. Kavcıoğlu, “Enflasyondaki yükselişte temel mal, gıda ve enerji grupları öne çıktı” dedi.

2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 8,4

Öte yandan daha önce yüzde 7 olarak açıklanan 2023 yılı sonu enflasyon tahmini, 1,4 baz puan artışla yüzde 8,2’ye yükseldi. 2024 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak belirlendi.

“20 Aralık’ta Merkez Bankası tek kuruş satmadı”

Kavcıoğlu, 20 Aralık’ta dolar kurunda yaşanan hızlı düşüş hakkında da konuştu. Merkez Bankası’nın herhangi bir girişimde bulunmadığını aktaran Kavcıoğlu, “20 Aralık’ta Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 2,2 milyar dolar satış yaptı” diye konuştu.

Enflasyonla mücadele için fiyat istikrarını önemsediklerini de vurgulayan Kavcıoğlu, “TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk Lirası’nı önceleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüyoruz” dedi.

“Kurların yükselmesinin faiz indirimiyle ilgisi yok”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın bütün kararları veri odaklı ve teknik ekibinin çalışmaları sonucu aldığını savundu. Döviz kurundaki artışlarla faiz indiriminin ilgisi olmadığını da öne süren Kavcıoğlu, “Türkiye ekonomi modeliyle kuru hallettik, enflasyonu da halledeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.