Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hepsi-Jet işçileri kontak kapattı – Trendyol eylemini hatırlayan patronlar çareyi trol hesap açmakta buldu

Trendyol ve Aras Kargo’da esnaf-kurye olarak çalışan işçilerin zam talep ettikleri eylemlerin ardından Hepsi-Jet işçileri de kontak kapattı. Şirket, paket başı 3 lira 75 kuruşa çalışan kuryelere 2022 yılı için ortalama 75 kuruş “zam” yaptı. Medyascope’a konuşan Motokurye Kargo Çalışanları Birliği Örgütlenme Koordinasyonu’ndan Fırat Acer, patronların trol hesaplarla eylemi kırmaya çalıştığını anlattı.

Zammı kabul etmeyenler işten atıldı

Acer, kuryelerin dün (27 Ocak) Antalya’da kontak kapattığını, Aydın ve Karaman’da 1 liralık zammı kabul etmeyen beş esnaf-kuryenin işten atıldığını anlattı. Başka firmalara bağlı kuryelerin birbirleriyle iletişime geçtiğini belirten Acer,  “Bazı firmalar 50 kuruş zam yapmış” dedi. Telegram uygulamasından grup kurduklarını dile getiren Acer, böylelikle eylemlerin İstanbul, Ankara, Aydın, Antakya, İzmir, ve Kırklareli’nden işçilere ulaştığını söyledi. Kuryelerin kendi araçlarıyla iş yaptığını hatırlatan Acer, sosyal güvence, yakıt, yemek ve çalışırken ortaya çıkan bütün giderlerin de kuryeler tarafından karşılandığını belirterek şöyle konuştu:

“Buranın Trendyol’dan ayrılan bir özelliği var. O firmada küçük boy paket alımıyla büyük boy paket alımı arasında fiyat farkı var burada fiyat farkı yok, hepsi 3,5 lira. Bunu 1 liralık lirayı zamla 4,5 lira yaptılar ama totalde asgari ücretin altında çalışılmış olunuyor. Kargo sahibinden fazla para alınırsa tepki toplayacağı için artan masraflara rağmen kâr edebilmek için işçilerden çıkarma yoluna gidiyorlar.”

“Eylemleri kırmak için trol hesaplar açıyorlar”

Acer, Trendyol eyleminin kuryelerin kazanımıyla sonuçlanmasını hatırlattı ve bunun patronları rahatsız ettiğini söyledi:

“Mobbinge maruz bırakarak bizi vazgeçirmeye çalışıyorlar. Bölge müdürleri eylemleri kırmak için trol hesaplar açtı”, işçilere ‘Bunlar Trendyol’dan 1 milyona yakın rüşvet aldı, sizi satarlar’ dedirtiyor.” 

Trendyol esnaf-kuryelerinin eylemlerinin kazanımla sonuçlanmasının bir günde olmadığına dikkat çeken Acer, şöyle devam etti: “Trendyol’daki esnaf-kurye arkadaşlar bir süredir bunun mücadelesini veriyorlardı. Zam yapılacağı söylendi fakat yapılmadı. Arada işten atılanlar oluyordu fakat onlar toplantılar yaparak iletişimi sürdürdüler ve örgütlü hareket ettikleri için de kazandılar.” 

Benzer bir sürecin Hepsi-Jet esnaf-kuryelerinin mücadelesine de yansıyacağını düşündüklerini söyleyen Acer, kuryelerin taleplerini ise “12 bin 500 lira ücret, KDV ve 50 kilometre mesafenin üzerine de yakıt desteği, hakkını arayan işçilere uygulanan baskı, tehdit ve sözleşme fesihlerine de son verilmesi” olarak sıraladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler