Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni 15 bin öğretmen ataması yapılırken, mülakat mağduru öğretmenlerin itirazları, “maddi hata yoktur” gerekçesiyle reddediliyor

Sözleşmeli öğretmen atamalarının 2022 yılı için yapılan mülakat sonuçları uzun süre tartışıldı. KPSS ve mülakat sonuçlarına göre bugün 15 bin sözleşmeli öğretmen görev yerlerine atanırken, KPSS’den yüksek puan aldığı halde mülakatta düşük puan verilerek elenen öğretmenlerin itirazlarına “maddi hata yoktur” gerekçesiyle ret yanıtı veriliyor.  

Sözleşmeli öğretmen atamalarının mülakat sonuçları 28 Aralık’ta açıklandı. Mülakat sonuçlarının yayımlanmasının ardından, Kamu Personeli Seçme Sınavı‘ndan (KPSS) yüksek puan aldığı halde mülakatta düşük puan alarak tercih yapma hakkı elde edemeyen öğretmenlerin durumu tartışılmaya devam ediyor. Aynı sonuçlara göre bugün 15 bin öğretmenin ataması AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılırken, mülakatta düşük puan verilen öğretmenlerin il milli eğitim müdürlüklerine yaptıkları itirazlar ise reddediliyor.

Mülakat mağduru öğretmenlerin sonuçlara itirazları için son tarih, 14 Ocak 2022’ydi. 3 Ocak’ta itiraz dilekçesini sunduğunu belirten bir öğretmen, bu süreçte yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. Özel Eğitim öğretmenliği alanında KPSS’den 80 almasına rağmen mülakattan 58 verilerek elenen öğretmen Hakan (*), cevabın kendisine gecikmeli şekilde iletildiğini söyledi.

“İki gün geç kalması ne fark eder?”

İtiraz dilekçesini sunduktan sonra olumsuz yönde bir karar çıkmasını beklediğini, yine de sonucu görünce oldukça üzüldüğünü anlatan Hakan, sürece ilişkin bilgi almak için il milli eğitim müdürlüğünü aradığında kendisine “Bir iki gün gecikmesi senin için ne fark eder?” denildiğini aktardı.

Mülakat sürecinde yaşananlar kadar itiraz sürecinin de kendisi için yıpratıcı olduğunu vurgulayan Hakan, idare mahkemesine de başvuracağını sözlerine eklerken şubat ayında en az 30 bin civarında öğretmenin atanması gerektiğini belirtti.  

“MEB sistematik mağduriyet yaratıyor” 

Tekstil alanında KPSS’den 83 almasına rağmen mülakattan 55 verilerek tercih yapma hakkı elinden alınan Ahmet (*) ise ikinci kez mağdur edildiğini söyledi. Yaptığı itirazın maddi hata olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini ve idare mahkemesine dava açacağını aktaran Ahmet, yaşadığı haksızlığı “Milli Eğitim Bakanlığı sistematik mağduriyet yaratıyor” diyerek anlattı. Ahmet, bu sene içinde en az 30 bin öğretmenin daha atanması çağrısında bulundu. 

Bugün 15 bin öğretmen atandı

Aynı KPSS ve mülakat sonuçlarına göre bugün 15 bin öğretmen atandı. Bugün atanan öğretmenlerin yarısı İstanbul’da görev yapacak. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katıldığı törende konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görev yerleri belli olan öğretmenlere şöyle seslendi:

“İnşallah her biriniz Anadolu’nun dört bir köşesinde birer eğitim neferi olarak yerinizi alacak, aziz milletimize hizmetlerin en ulvisini sunacaksınız. Atamasını gerçekleştireceğimiz her bir öğretmenimizi canı gönülden tebrik ediyor, öğretmenlik görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Bugün ataması yapılacak 15 bin yeni öğretmenimizin de katılımıyla eğitim-öğretim ordumuzu daha da güçlendireceğiz.”  

“Avrupa’da öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülkeyiz”

Son iki yılda 77 bin 572 öğretmenin atandığını aktaran Erdoğan, son 19 yılda toplam 729 bin 487 öğretmenin atandığını söyledi. Öğretmenlerin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesinde “önemli mesafe katedildiğini” savunan Erdoğan, “Avrupa’da son 19 senede öğretmen maaşlarını en çok iyileştiren ülke Türkiye’dir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 7 Ekim 2021 tarihinde verdiği en son bilgiye göre, Türkiye’de toplam 967 bin 988 öğretmen görev yapıyor.

* Mülakat mağduru öğretmenlerin gerçek isimleri, güvenlik endişeleri nedeniyle haberde kullanılmamıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.