Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KPSS’den yüksek puan alıp mülakatta elenenler Medyascope’a konuştu: “100 katlı binanın altında kalmış gibi nefes alamadım”

2022 yılı için yapılan sözleşmeli öğretmen atamalarının mülakat sonuçları dün (28 Aralık) açıklandı. Mülakat sonuçlarının yayımlanmasının ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı‘ndan (KPSS) yüksek puan aldığı halde mülakatta düşük puan alarak tercih yapma hakkı elde edemeyen öğretmenler sosyal medya üzerinden duruma tepki gösterdi. Medyascope, sınavdan yüksek puan almasına rağmen düşük mülakat puanı yüzünden elenen öğretmenlerle konuştu.

Kimya 14.’sü mülakatta 53 aldı

KPSS’den 82,4 alarak alanında 14. olmasına rağmen mülakattan 53 puan ile elenen kimya öğretmeni, mülakat sürecinde yaşadıklarını anlattı. Mülakatın 5-6 dakika sürdüğünü ve kendisine sorulan dört soruya da doğru cevap verdiğini anlatan öğretmen, mülakat sorularının şunlar olduğunu söyledi:

“1. Bir öğrenciniz size ‘hep arkadaşlarıma söz veriyorsunuz bana söz vermiyorsunuz’ dese ona ne söylerdiniz?

2. Bir liman kenti olan Marsilya nerededir?

3. Eğitimde teknolojiyi nasıl kullanırsınız?

4. Kavram haritaları kullanmanın faydası nedir?”

“Emeğimin, sebebini bilmediğim bir şekilde çöpe atıldığını hissediyorum”

Yaklaşık beş dakikalık mülakattan sonra elenen kimya öğretmeni, mülakat sonucunu gördükten sonraki hissettikleri için şunları söyledi: “Çok şaşırdım. Asla beklemiyordum. Şu anda emeğimin sebebini bilmediğim bir şekilde çöpe atıldığını hissediyorum”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdiğini de aktaran öğretmen, 14 Ocak’a kadar kendisine olumsuz bir dönüş gelmesi halinde hukuki yollara başvuracağını söyledi.

“Herkese aynı şeyleri soruyorlar ve tamamen formalite”

KPSS’nin ilgili puan türünden 86,2 alarak alanında bölüm birincisi olan bir öğretmen adayı, 24 Kasım’da girdiği sözlü sınavdan 58 aldı ve tercih yapmaya hak kazanamadı. Metal teknolojisi branşında KPSS’de birinci olmasına rağmen elenen öğretmen adayı şunları söyledi: “Mülakatta dört soru sordular. Hiroşima’nın nerede olduğunu, e-sınavların fayda ve zararlarını, uzaktan eğitimi geliştirmek için ne yapılması gerektiğini ve bir metindeki gelişim ilkesini sordular. Zaten herkese aynı şeyleri soruyorlar ve tamamen formalite. Mülakatım çok iyi geçti, mülakatı yapan komisyonda dört kişi vardı ve güler yüzlü insanlardı.”

100 katlı binanın altında kalmış gibi nefes alamadım”

Ataması yapılmayan ve şu an bir inşaatta elektrik ustası olarak çalıştığını belirten öğretmen adayı, mülakat sonucunu gördüğü zaman hissettiklerini ise şöyle ifade etti: “Üzerime kaynar su dökülmüş gibi hissettim. 100 katlı binanın altında kalmış gibi nefes alamadım bir dakika. 23 sene emek verdim, KPSS’de birinci oldum. Daha ne yapabilirim? Şimdi puana itiraz etsek aynı şey olacak. Dava açsak sistem öyle kurulmuş ki sonuçsuz kalacak. Tekrar KPSS’ye çalışsam bir anlamı yok, tekrar eleyecekler.”

Sınıf öğretmenliği alanında KPSS’den 77 alan ancak mülakatta puanı 55’e düşürülen ve bir özel okulda çalışan öğretmen ise dört kişilik bir komisyon tarafından mülakata alındığını ve kendisine bir ülkenin başkentinin, eğitimde genelden özele çocuk özelliklerinin ve ödev vermenin yararlarının sorulduğunu söyledi. 

“Her şey başıma yıkıldı ve altında kaldım gibi hissettim”

Sonucu gördükten sonra şok olduğunu anlatan kişi, “Bebeğime baktım, nefes alamadım. Her şey başıma yıkıldı ve altında kaldım gibi hissettim. Özel okulda çalışıyorum. Sınava oğlum için, ilk kez hazırlanmıştım. Mülakata girdim. Eğer güzel geçerse bir daha girmem gerekmez dedim ama sınırda olduğum halde elendim. Eğer bu çözülmezse puanım gidecek ve bir daha evde KPSS’ye hazırlanacak bir durumum asla yok” ifadelerini kullandı.

Sınıf öğretmenliği alanında KPSS’ye giren ve bir özel okulda ücretli öğretmen olarak çalışan İbrahim Arı da mülakat mağdurlarından. Mülakatının çevrimiçi yapıldığını ve karşısında bir kişi olduğunu aktaran İbrahim Arı, kendisine Marsilya’nın hangi ülkede olduğunun ve Howard Gardner’ın çoklu zeka teorisinin sorulduğunu söyledi. 

“Resmen şok geçirdim, geceleri uyuyamıyorum”

Mülakatının çok iyi geçtiğini ve hiçbir yerde takılmadan soruları cevapladığını belirten Arı, “Mülakatı formalite olarak görüyordum. Neden böyle bir sonuçla karşılaştığıma dair hiçbir tahminim yok. Resmen şok geçirdim. Geceleri uyuyamıyorum” diye konuştu.

“Mülakattan neden elendiğimin açıklanmasını bekliyorum”

İtirazlarını tamamladıktan sonra hakkını aramaya devam edeceğini vurgulayan İbrahim Arı, “Mülakattan neden elendiğimin açıklanmasını bekliyorum. Benim puanım düşük olsa tekrar çalışıp kazanırım ama şu an çok saçma bir durumdayım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.