Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KPSS’den yüksek puan alıp mülakatta elenenler Medyascope’a konuştu (2): “O an dünya karardı, çaresizlikten başka bir şey hissedemedim”

2022 yılı için yapılan sözleşmeli öğretmen atamalarının mülakat sonuçları 28 Aralık’ta açıklandı. Mülakat sonuçlarının yayımlanmasının ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı‘ndan (KPSS) yüksek puan aldığı halde mülakatta düşük puan alarak tercih yapma hakkı elde edemeyen öğretmenlerin durumu tartışılmaya devam ediyor. Medyascope, sınavdan yüksek puan almasına rağmen düşük mülakat puanı yüzünden elenen öğretmenlerle konuştu.

Mülakat sorusu: “15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nün ayakları hangi semtlerde?”

KPSS’den yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen bir coğrafya öğretmeni, mülakat sürecinde yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. KPSS’de ilgili puan türünden 82,5 alan ancak 17 Kasım’daki mülakatta 57 puan verilen Umut*, mülakatta kendisine 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nün ayaklarının hangi semtlerde bulunduğunun, eğitimin siyasal işlevinin tanımının, bilgi çağının profesyonel hayata etkisinin ve öğretim-yöntem tekniklerinin avantajlarının sorulduğunu aktardı.

“O an orada dünya karardı, çaresizlikten başka bir şey hissedemedim”

Mülakatta verdiği sorulara üç kişilik komisyonun “yeterli” dediğini ve çıkarken komisyonun kendisini tebrik ettiğini aktaran öğretmen, mülakat sonucunu gördükten sonra yaşadıklarını ise şöyle anlattı: “Evdeydim ve gün boyunca telefon elimden düşmedi. Elenmek aklımdan hiç geçmedi. Sonucu açtığımda bir yanlışlık var dedim, tekrar girip çıktım sonra tekrar tekrar baktım. Değişeceğini düşündüm. Bütün gece ağladım. O an orada dünya karardı, çaresizlikten başka bir şey hissedemedim.”

Kocaeli’deki bir devlet okulunda ücretli öğretmen olarak çalışan Umut, “Sabah o şiş gözlerle kalkıp okula gittim ve okuldan gelince aynı çaresizlikle, gururumun yerle bir olmasıyla ağladım. Elimden hiçbir şey gelmedi” dedi.

“Kendi içimde savaş veriyorum”

Mülakat mağduru genç öğretmen, bugünkü hislerini ise şu cümlelerle dile getirdi: “Ülkemiz gerçekten dünyanın en güzel yeri ama biz insanlar iyi değiliz, her şeyi birbirimize zorlaştırıyoruz. Derdimi anlatmaya kelimeler yetmez. Resmen kendi içimde savaş veriyorum. Bir tarafım ‘Yoruldun bırak artık’ derken diğer tarafım ‘Haksızlığa boyun eğme diyor’ Pazartesi akşamından beri ruh gibi dolanıyorum.”

KPSS’den 80 alan gence mülakatta 55 verildi

Fen Bilimleri alanında 80 puan alan ancak mülakatta 55 alarak tercih yapma hakkı elde edemeyen Ümit*, KPSS puanına göre alanında 589. olduğunu ve fen bilimlerine 706 kişilik kontenjan ayrıldığını ifade etti. Daha önce altı kez sınava girdiğini, mülakata ise ilk kez bu yılki sınavın ardından katıldığını anlatan Ümit öğretmen, mülakatın olumlu geçtiğini söyledi.

“Benim ve ailemin canı çok yanıyor”

Ümit, mülakat sonucunu gördükten sonra yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Elimde telefonla mülakat sonuçlarının açıklanmasını takip ediyordum. Bir anda karşıma çıkınca gözlerime inanamadım. Eve nasıl gittiğimi gerçekten bilemiyorum. Benim ve ailemin canı çok yanıyor. Allah kimseye bunları yaşatmasın. Ne desem boş.”

Hukukun elverdiği her yolu deneyeceklerini belirten Ümit, “Hakkımız elimizden alındı. Bunu yapmak boynumuzun borcu” derken ülkenin gidişatından umutlu olduğunu ve bazı şeylerin milat olacağına inandığını söyledi.

KPSS’den aldığı 79.7 puan ile atanma kontenjanında yer aldığını ancak mülakatta kendisine verilen 55 puan ile elendiğini belirten Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet*, mülakat komisyonunun kendisine yönelik hiçbir olumsuz tavrı olmadığını vurguladı. Kendisine mülakatta sorulan soruları ise şöyle aktardı: 

“1- Bloom taksonomisi nedir?

2- Marsilya limanı hangi şehirdedir?

3- Bir sosyal sorumluluk projesi yapsanız bu ne olurdu?

4- Teknolojiyi sınıfta nasıl kullanırsınız?”

“Öğretmen olmam ile babam da emekli olacak ve ağır şartlarda çalışmaktan kurtulacaktı”

Şu an bir inşaatta çalıştığını ve geleceğini garanti altına almak için her şeyi yaptığını belirten genç, mülakat sonucu açıklandıktan sonra hissettiklerini şöyle paylaştı: “Ben belediyede temizlik işlerinde çalışan bir babanın oğluyum. Benim öğretmen olmam ile babam da emekli olacak ve ağır şartlarda çalışmaktan kurtulacaktı. İki yıl boyunca yemeden, içmeden, gezmeden, ömrümden ömür vererek ders çalıştım ki ailemin gururu olayım. Ama beni elediler. Ben terörist değilim. Bu ülkede yaşayan sıradan bir gencim. Hakkım olanı istedim sadece. Çok mu?”

“Bizi okuduğumuza pişman etmesinler, gençliğimizi yakmasınlar”

Hakkını aramak için tüm hukuki yollara başvuracağını vurgulayan Ahmet, “KPSS puanımı çalıştım ve aldım. Bu saatten sonra çalışmamın bir anlamı yok çünkü güzel puanlara bile insanlar eleniyor. Hayatımız boyunca okuduk. Bizi okuduğumuza pişman etmesinler, gençliğimizi yakmasınlar” diye konuştu.

“Mülakat bitince komisyon ‘Hayırlı olsun’ dedi”

Sınıf öğretmenliği branşında KPSS’den 79 alan ve iki bin 175 kişilik kontenjanda bin 447. olarak yer alan Sibel* ise mülakattan 56 aldığı için tercih yapma hakkı elde edemedi. Mülakat bittikten sonra komisyon üyelerinin kendisine “Hayırlı olsun” dediklerini aktaran öğretmen adayı, kendisine mülakatta yöneltilen soruları ise şöyle sıraladı:

1- Tam öğrenme modeli nedir?

2- Matbaanın icadını toplum için nasıl buluyorsunuz?

3- Öğretmenleri değerlendirmek için nasıl kriterler belirlenmeli?

4- Fransız İhtilali kaç yılında oldu?”

“Bayılacağımı hissettim”

Mülakat mağduru Sibel, sonucu gördüğü andaki hislerini şöyle anlattı: “Mülakat sonucumu gördüğümde yanımda ablam ve yeğenim vardı. Betim benzim attı, bayılacağımı hissettim. Ablam çok korktu. Yeğenim çok korktu. Hâlâ da şaşkınlık var. O gece sabaha kadar uyumadım.”

“Aklıma torpilden başka bir şey gelmiyor”

En büyük isteğinin köy okuluna atanmak olduğunu aktaran öğretmen adayı, “Sonuç açıklandığından beri bir şeyim mi var diye emniyete, adliyeye gidiyorum. Acaba adıma açılan bir şey mi var diye düşünüyorum. Sebebini bilmiyorum ama torpilden başka bir şey gelmiyor aklıma” dedi. 

“Gaspedilmiş bir emeğim var, bunun karşısında susamam”

Hukuki mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayan Sibel, “Ben hukuki girişimlerde bulunacağım. Bunu kendime yediremem. Gaspedilmiş bir emeğim var, bunun karşısında susamam. O puanı kolay şekilde elde etmedim. Bize resmen kıyım yapıldı” diye konuştu.

“MEB bizle dalga geçer gibi, haksızlık yoksa bize yapılan nedir?”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Herhangi bir öğretmen adayına yönelik adaletsiz uygulama içinde bulunulması söz konusu değildir” açıklamasını da değerlendiren mülakat mağduru öğretmen adayı, “MEB bizle dalga geçer gibi. Görünce inanılmaz öfkelendim. Haksızlık yoksa bize yapılan nedir? Bizimle dalga geçtiler, başka bir şey değil” dedi.

Bin 775 kişilik kontenjanda, KPSS’den aldığı 80,33 puanla 600. olan özel eğitim öğretmeni Hakan* da mülakatta elenenler arasında. Özel bir rehabilitasyon merkezinde çalıştığını söyleyen Hakan, sonuçlar açıklandıktan sonraki ilk gün işe gidemediğini belirterek, “Öğrencilerim benim duruşumdaki farklılığı hissediyor” diye ekledi.

“Aldığım sonuçla geleceğimi garanti altına aldığımı düşünüyordum”

Hakan, mülakat sonucunu gördüğü anda hissettiklerini ise şu cümlelerle dile getirdi: “Telefon elimden düştü. Kazanamadığımı gördüğüm an donakaldım. Gözlerimden yaş geldi ve bir yıllık emeğimin, gece gündüz çalışmamın getirdiği yükler aklıma geldi. Geleceğim için çok fazla şey düşünüyordum, aldığım sonuçla geleceğimi garanti altına aldığımı düşünüyordum. O an çok büyük bir boşluk oluştu ve büyük bir hayal kırıklığı yaşadım.”

“Kız arkadaşım var, nişan düşünüyorduk. Bu yüzden ertelemek zorunda kaldık”

Sonucun ardından savcılığa gittiğini ve hakkında bir soruşturma olup olmadığını sordurttuğunu aktaran öğretmen, “Birileri bizi elemek istedi. Çevremdeki kimse buna inanamadı. Benim siyasi partilerle bile alakam yok. Kendi halimde bir insanım. Kız arkadaşım var, nişan düşünüyorduk. Bu yüzden ertelemek zorunda kaldık” diye konuştu.

“Bin kişinin tamamı FETÖ’cü olamaz”

MEB’in açıklamaları için “Bin kişinin tamamı FETÖ’cü olamaz” diyen Hakan, mülakatın kaldırılarak puana göre atama yapılmasını talep ettiklerini söyledi. 

“Mülakatın kaldırılmasını ve elenen herkesin atanmasını bekliyoruz

Adana’da bir fabrikada işçi olarak çalışan bir başka öğretmen adayı ise 2020 yılında teknik öğretmenlik branşında 83 puan aldığını ve alanında birinci olduğunu ancak mülakatta 58 puan verildiği için atanamadığını belirterek şunları söyledi: “İnsanın aklına ilk gelen şey torpil oluyor. Ben ilk başta hata vardır diye düşündüm. O kadar sınava giriyorsun ancak gelen sonuca bir anlamda veremiyorsun. Ben daha önce dava açmıştım, hâlâ devam ediyor. Ek atamada verilen 55 mülakat puanı için de dava açacağım. Henüz mesleğimi yapamadım. Mülakatın kaldırılmasını ve elenen herkesin atanmasını bekliyoruz.”

* Mülakat mağduru öğretmenlerin gerçek isimleri, güvenlik endişeleri nedeniyle haberde kullanılmamıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.