Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasında hak ihlali kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu kararından sonra, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında ihlal kararı verdi.

AİHM, Ferhat Encü / Türkiye kararı ile vekillere beşer bin euro manevi tazminat ve avukatlara da 500’er euro ücret ödenmesine hükmetti. AİHM kararı beş yıldır yargılanan ya da yerel mahkemede yargılaması biten HDP’lilerin dosyalarına sunulacak.

Avukat Ramazan Demir “AİHM, HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili ihlal kararını açıkladı. Muhalefetin de koşa koşa ortak olduğu ve Kürt siyasi hareketine karşı anayasa da açıkça çiğnenerek işlenen suçlarda son perde de bu şekilde kapanmış oldu” dedi.

Demir, “AİHM’in Büyük Daire kararı ile birlikte değerlendirildiğinde gözaltına dahi alınamaması gereken Selahattin Demirtaş ve arkadaşları beş yıldır cezaevinde. Biten yargılamaların yeniden açılması, devam edenlerin düşürülmesi, tutuklu milletvekillerinin de derhal tahliye edilmesi gerekir” görüşünü dile getirdi.

AİHM, daha önce Kerestecioğlu kararı vermişti

AİHM, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ilk olarak geçen yıl mayıs ayında HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun başvurusunu karara bağlamıştı. AİHM kararında, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin 20 Mayıs 2016 tarihli anayasa değişikliğinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesini ihlal ettiğine karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.