Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlet hastanelerinde koronavirüs test kuyruğu: “Korona değilsem bile bu sırada korona olabilirim”

 Koronavirüsün Omikron varyantı nedeniyle günlük vaka sayıları 93 binlere dayandı. Vaka sayılarındaki artışla birlikte Ankara’daki hastanelerde PCR testlerinde yoğunluk arttı. Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi’nde sabah 08:00’den gece saat 23:00’a kadar test yapılıyor. Hastanenin test merkezinin önündeki uzun kuyruk ise dikkat çekiyor. Uzun kuyrukta test sırası bekleyen vatandaşlar, hastanenin test merkezinde sosyal mesafeye, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı semptom göstermeyenlere test yapılmayacak açıklamasına dikkat edilmediğini belirterek duruma tepki gösterdi. Medyascope’a konuşan bir vatandaş, “Semptomlar olduğu için test yaptırmaya geldim. Eğer korona değilsem bu kuyrukta korona olabilirim” dedi. 

29 Mayıs Devlet Hastanesi’nde koronavirüs testi bekleyen kişiler, kapalı ve sosyal mesafe kuralları olmadan test sırası bekliyor. Dün (31 Ocak) öğlen saatlerinde PCR testi için hastaneye gittik ve hastanenin test merkezindeki izlenimlerimizi kaleme aldık.  

29 Mayıs Devlet Hastanesi’nde sabah saat 08:00’de PCR testi yapılmaya başlanıyor, saat 01:57’de hastaneye gittiğimizde test bekleyen 546. kişi olduğumuz ve önümüzde 177 kişi olduğu belirtildi. Yaklaşık üç saatlik bir beklemenin ardından PCR testini verebildik. Bu süre içerisinde korona riskini daha aza indirmek adına dışarıda bekledik ancak içeride sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat edilmediğini gördük. 

Sosyal mesafe kuralı ve PCR testi kuyrukları

PCR testi yaptırmayı bekleyen bir vatandaş, hastane personeline, “Daha ne kadar bekleyeceğiz? Üç saattir test vermek için bekliyoruz. Sosyal mesafeye dikkat edilmiyor korona değilsek bile korona olacağız” diyerek tepki gösterdi.        

Sıra bekleyen bir başka vatandaş ise, durumunun ciddi olduğunu, kronik rahatsızlıklarının olduğunu ve bir an önce test vermek istediğini söyledi. Ancak, kronik rahatsızlığı olan bu kişi de test verebilmek için önündeki 150’yi aşkın kişinin test vermesini ve sıranın kendisine gelmesini beklemek zorunda kaldı.  

Yeterli sayıda sağlık personeli yok

Hastane güvenlik personeli durumu hastane çalışanlarına ilettiğinde hastane personeli, yeterli sayıda personel olmadığını ve PCR testi yapan bir hemşire ve hasta kaydını oluşturan bir kişi olduğunu söyledi. Aslında hastanede yaşanan sorunlardan ne hemşire ne de vatandaş sorumluydu. Yeterli önlem alınmadığı için hem vatandaşın hem de hastane personelinin hayatı riske atılıyordu.

Hastane personeli acil bölümünden destek personel gelmesini talep etti ancak acil bölümünde de yeterli sayıda personel olmaması nedeniyle talep bir karşılık bulamadı. Hastane personeli, öğleden sonra test sırasının kapanması gerektiğini ve böylece kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.