Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelandalı hamile gazeteci salgın kısıtlamaları sebebiyle ülkesine dönemedi, Afganistan’da doğuracak

Yeni Zelandalı hamile gazeteci Charlotte Bellis (35), ülkesinin uyguladığı katı koronavirüs kuralları nedeniyle Afganistan’ın başkenti Kabil’de mahsur kaldığını ve ülkesine dönemediğini belirtti. Bellis, Taliban’dan yardım istedi.

Charlotte Bellis ve erkek arkadaşı Jim Huylebroek

Eski El Cezire muhabiri Charlotte Bellis, ülkesi Yeni Zelanda’nın uyguladığı sıkı koronavirüs kuralları nedeniyle ülkesine alınmadı ve Taliban’dan yardım istedi. New York Times’ta foto muhabiri olan erkek arkadaşı Jim Huylebroek ile ilk çocuklarını kucaklarına almaya hazırlanan Bellis, Yeni Zelanda basınına verdiği demeçte Afganistan’da geçen her günün bir savaş olduğunu söyledi.

Yaşadığı zorlukları ilk kez 29 Ocak Cumartesi günü New Zealand Herald Gazetesi ile paylaşan Bellis, üç kez aşılandığını ve Yeni Zelanda’ya döndüğünde kendini karantinaya almaya hazır olduğunu belirtti. Bellis, “Bu durum çok gülünç. Sağlık hizmeti aldığım ve ailemin olduğu Yeni Zelanda’ya gitmek yasal hakkım. Tüm desteğim orada” dedi. 

Bellis ve Belçikalı erkek arkadaşı Huylebroek, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin geçen ağustos ayında Afganistan’dan çekilmesini takip etmek için Afganistan’a gitmişti. Çift Afganistan’ın ardından Katar’da yaşamaya başlamıştı. Eylülde hamile kalan ve Katar’da evlilik dışı ilişki yasak olduğundan Huylebroek’un memleketi Belçika’ya giden çift, Bellis’in oturma izni olmadığı için Afganistan’a dönmek zorunda kaldı.  

“Endişeliyim”

“Erken doğum ihtimali ve stresin bebeğim üzerindeki etkisi konusunda çok endişeliyim” dedi ve Yeni Zelanda’nın karantina sistemine karşı “evrak savaşı” yürütürken sakin kalmaya çalıştığını ancak yaşadığı stresin bebeğini etkilemesinden endişe duyduğunu sözlerine ekledi.

Charlotte Bellis

Ülkeye girişi iki kez reddedildi

Bellis, davasını karşılıksız yürüten bir avukat bulduğunu ve Yeni Zelanda hükümetine 60’tan fazla belge sunarak sayısız soruyu yanıtladığını ancak ülkesine girişinin iki kez reddedildiğini belirtti.

Başvurusunun, hamileliğinin “kritik zaman tehdidi eşiği” kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle reddedildiğini söyleyen Bellis, “Ben hamile bir kadın olarak eşiği karşılamıyorsam, kim karşılıyor?” diye sordu.  

Afganistan’a dönmeden önce izin istediği Taliban’dan, hızlı ve olumlu bir yanıt aldığını belirten 35 yaşındaki gazeteci, “Bunun resmi bir Taliban politikası olup olmadığını bilmiyorum ama çok cömert ve naziktiler. ‘Burada güvendesin, tebrikler, hoş geldin’ dediler” diye konuştu.  

Bellis, Yeni Zelanda hükümetinin kendisine sunduğu son teklifi kabul edip etmemek konusunda ise kararsız: “Kabul edersem hükümetin daha önceki ret yanıtlarındaki sorumluluğu ortadan kalkabilir. Bu durum onlara herhangi bir sorumluluğu reddetme fırsatı veriyor ve açıkçası bu doğru değil. Hükümetin mevcut koronavirüs politikası, dünyada kimbilir kaç kişiyi eve dönmek için hiçbir yolu olmadan mahsur bıraktı?”  

Yeni Zelanda Koronavirüs Müdahale Bakanı Chris Hipkins ise konu ile ilgili gazeteye verdiği demeçte, ofisindeki yetkililerden Bellis’in davasında uygun prosedürleri izleyip izlemediklerini kontrol etmelerini istediğini söyledi.

Kaynak: TIME

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.