Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları birçok şehirde eylem düzenliyor

Yeni yılda işçilere verilen zam oranları, yüksek enflasyon nedeniyle birçok sektör çalışanı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Kuryeler de iyileştirilmiş maaş zamları ve iş güvencesi talepleriyle birçok şehirde eylemler düzenliyor.

Haber & Kamera: Aytuğ Özçolak & Ufuk Çeri

Trendyol, HepsiJet ve Scotty çalışanlarının ardından Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo kuryeleri de çalışma koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle birçok şehirde eylemdeydi.

Yurtiçi Kargo işçileri İstanbul’da genel müdürlük önünde

Muhabirimiz Ufuk Çeri‘nin yerinde takip ettiği eylem, işçilerin sabah saatlerinde şirketin İstanbul Samandıra’daki deposunun önünde toplanmasıyla başladıŞirketin teklif ettiği yüzde 17’lik zam ile zarar edeceklerini belirten çalışanlar, şirket yetkilileri ile görüşmek istedi. Görüşme talepleri cevapsız kalan işçiler, araçları ile konvoy halinde şirketin Sarıyer’de bulunan genel müdürlük binasının önüne gitti. Yurtiçi Kargo yönetiminin, kurye araçlarının alana park etmesini önlemek amacıyla servis araçlarını yol kenarına park ettirdikleri fark edilirken, çalışanların şirket yetkilileri ile görüşme talebi burada da sonuçsuz kaldı. Yurtiçi Kargo kuryelerinin şirketin genel müdürlüğü önündeki bekleyişi sürüyor. 

“Gerekirse sabaha kadar burada yatacağız”

Çalışanların şirketin genel müdürlük binası önünde yaptığı açıklamanın bir bölümü şöyle:

“İçeriye taleplerimizi ilettik, şu ana kadar herhangi bir geri dönüş sağlanmadı. Bu talepler sağlanana kadar burada eylemimizi devam ettireceğiz. Gerekirse sabaha kadar burada yatacağız. Kaç gün süreceğini düşünmeden bu amaçtan vazgeçmeyeceğiz. Bunu buradan herkese duyuruyor ve desteklerini bekliyoruz.”

Yemeksepeti kuryelerinden İzmir’de eylem 

Öte yandan, İzmir’de de Yemeksepeti kuryeleri ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle Bornova’da eylem düzenledi. Muhabirimiz Aytuğ Özçolak‘ın yerinde takip ettiği eylem saat 12.30’da yaklaşık yüz kuryenin katılımı ile başladı.

“Bahşişlerimize bile göz koymuş durumdalar”

Kuryeler, yaptıkları açıklamada çalışma koşullarını şöyle anlattı:

Bir çalışan iki günlük bir rapor aldığı zaman bir ayda götürdüğü 700 paketin 350’si kesiliyor. İşe geç kaldığımız zaman yüzde 15’lik prim hakkımız kesiliyor. Performans adı altında maaşlarımızdan kesintiler yapılıyor. Bahşişlerimizden bile Katma Değer Vergisi alınıyor. Bahşişlerimize bile göz koymuş durumdalar. Bugün Yemeksepeti uygulaması olumsuz hava koşulları sebebiyle değil, işçilerin direnişi sebebiyle kapanmıştır.”

“İnsanca çalışma koşulları ve hakkımız olan maaşı istiyoruz”

Çalışanlar, maaş beklentilerini ise şöyle dile getirdi:

“Açıkladıkları zamlar ile maaşlarımız vergi dilimleri karşısında eriyor. Bu halde biz de meydanlarda seslerimizi duyurmaya, kontaklarımızı kapatarak bugün burada toplanmaya karar verdik. İnsanca çalışma koşulları ve hakkımız olan maaşı istiyoruz. Bizlerden asgari ücretle çalışmamızı istiyorlar. Türkiye’nin en büyük çevrimiçi yemek şirketi, gelirlerini pandemide beş kat artıran Yemeksepeti’nin bize reva gördüğü sefalet ücretini kabul etmiyoruz.”

“Taleplerimiz karşılanana kadar kontak kapatmaya kararlıyız”

Medyascope‘a konuşan bir çalışan ise düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Taleplerimiz belli. 5 bin 500 lira net maaş artı primler. Şu anda maaşımız asgari ücret seviyesinde. Bunun haricinde hava koşulları bizi çok zorluyor. Yöneticilerimizden anlayışlı ve yardımcı olmalarını bekliyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar bütün Türkiye olarak kontak kapatmaya kararlıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.