Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (75): Afrika Uluslar Kupası’ndan akıllarda kalan beş olay

Afrika Uluslar Kupası’nda heyecan, dün (6 Şubat) Senegal ile Mısır arasında oynanan final karşılaşması ile sona erdi. Normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz eşitlik ile sona eren müsabakada Senegal, seri penaltı atışları sonucunda Mısır’ı 4-2 mağlup ederek tarihinde ilk kez Afrika’nın en büyüğü oldu. Kamerun’un ev sahipliği yaptığı turnuvadan akıllarda kalan beş olayı, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

5) Gabaski’nin sahada unuttuğu su şişesi

Mohamed Salah, Mostafa Mohamed ve Mohamed Elneny gibi yıldızlara sahip olmasına rağmen mütevazı bir kadrosu bulunan Mısır, Afrika Uluslar Kupası’nda final oynayarak büyük bir başarının altına imza attı. Turnuva boyunca sadece beş gol atan ve son 16 turundan itibaren tüm maçları uzatmalara giden Mısır’ın bu başarısındaki en büyük pay sahibi kuşkusuz 33 yaşındaki kaleci Gabaski’ydi. Kuzey Afrika temsilcisinde Gabaski olarak bilinen Mohamed Abou Gabal, turnuva boyunca yaptığı mükemmel kurtarışlar ile takımını finale taşıdı.

Penaltılara giden Fildişi Sahili karşılaşmasında bir penaltı kurtararak Mısır’ı çeyrek finale taşıyan Gabaski, yarı finalde ise adeta gövde gösterisi yaptı. 33 yaşındaki kaleci, turnuvanın ev sahibi Kamerun karşısında iki penaltıda gole izin vermedi. Finalde ise maçın 7. dakikasında beyaz noktanın başına geçen Sadio Mane’nin kullandığı penaltı vuruşunda kalesini gole kapattı. 

Ancak Gabaski’nin asla unutulmayacak performansı, Mısır’ın kupaya uzanmasına yetmedi. Penaltılara giden Senegal karşılaşmasında Gabaski, bir penaltıda Bouna Sarr’a gol şansı tanımazken, iki penaltıda ise köşeyi doğru tahmin etti. 33 yaşındaki kalecinin performansında bazı detaylar ön plana çıktı. 

Gabaski’nin antrenörlüğünü, Mısır tarihinin en en büyük kalecisi olarak gösterilen Essam El Hadary yapıyor. Hadary, 2018 FIFA Dünya Kupası’nda 45 yaş 161 günlükken sahaya çıkarak turnuva tarihinin en yaşlı oyuncusu olmuştu. Essam El Hadary, penaltı vuruşlarında Gabaski’nin faydalanması için rakip takımların penaltıcıları hakkındaki bilgileri su şişesine yazdı. 33 yaşındaki kalecinin penaltı vuruşlarında su şişesini yanından ayırmaması ise dikkatlerden kaçmadı. 

Gabaski, Sadio Mane’nin 7. dakikada kullandığı penaltıda gole izin vermedi. 

Kurtardığı penaltılar ile Mısır’ı finale taşıyan Gabaski, Senegal ile Mısır arasında oynanan karşılaşmada maçın oyuncusu seçildi.

4) Solbek Chaker Alhadhur’un kalede devleştiği Kamerun maçı

Ev sahibi Kamerun, son 16 turunda Komorlar ile karşı karşıya geldi. As kalecisinden sakatlığı, yedek kalecilerinden ise koronavirüse yakalanmaları sebebiyle faydalanamayan Komorlar, kaleyi solbek pozisyonunda oynayan Chaker Alhadhur’a teslim etti. Ancak talihsizlikler, Komorlar’ın peşini maçta da bırakmadı. Deplasman ekibinde kaptan Jimmy Abdou, henüz 6. dakikada kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı.

Komorlar’ın 10 kişi kalmasının ardından Kamerun’un farka koşacağı düşünüldü. Ancak Chaker Alhadhur, mükemmele yakın bir performans ortaya koyarak takımını oyunda tutmayı başardı. Karl Toko Ekambi’nin 29. dakikada kaydettiği gol ile 1-0 öne geçen Kamerun, bir dönem Beşiktaş’ta forma giyen Vincent Aboubakar ise 70. dakikada aradaki farkı ikiye çıkardı. Youssouf M’Changama ile 81. dakikada aradaki farkı bire indiren Komorlar, kalan dakikalarda ise aradığı beraberlik golünü bulamadı. Karşılaşmaya ise solbek pozisyonunda oynayan Chaker Alhadhur’un müthiş kalecilik performansı damga vurdu. 

Kamerun karşısında kaleyi korumak zorunda kalan solbek Chaker Alhadhur, harika kurtarışlara imza attı. 

3) Zambiyalı hakem, Tunus-Mali maçını iki kez erken bitirerek akıl almaz bir skandala imza attı

F Grubu’nun açılış maçında Tunus ile Mali kozlarını paylaştı. Mali, müsabakanın 48. dakikasında Ibrahima Kone’nin penaltıdan kaydettiği gol ile 1-0 öne geçti. Tunus ise 77. dakikada Wahbi Khazri ile bir penaltı atışından faydalanamadı.

Karşılaşma normal seyrinde devam ederken sahneye Zambiyalı hakem çıktı. Geçmişinde pek çok skandal bulunan Janny Sikazwe, maçın 85. dakikasında bitiş düdüğünü çaldı. Ancak Sikazwe, her iki ekipten de gelen yoğun itirazların ardından yaptığı hatayı fark etti. Bir müddet ara verilen maç, kaldığı yerden devam etti.

Hakem Janny Sikazwe, son beş dakikalık dilimde de kötü performansına devam etti. 87. dakikada El Bilal Toure’ye doğrudan kırmızı kart gösteren Sikazwe, Tunus’u maçın son bölümünde 10 kişi bıraktı. Ancak Zambiyalı hakem, futbol tarihine geçecek hatasını en sona saklamıştı. Sikazwe, normal sürenin bitimine 18 saniye kala, bitiş düdüğünü bir kez daha çaldı. Tunus’un teknik heyeti, Sikazwe’nin normal süre dolmadan maçı ikinci kez bitirmesinin ardından çileden çıktı. Kendisine gösterilen tepkilere aldırış etmeyen hakem ise ekibiyle soyunma odasının yolunu tuttu.

Zambiyalı hakem Janny Sikazwe, yaşananların ardından Afrika Futbol Konfederasyonu’na (CAF) maçı kaldığı yerden devam ettirmek istediğini iletti. CAF, Sikazwe’nin bu talebini her iki takımın yetkililerine de bildirdi. Malili oyuncular sahaya çıkarken, Tunus takımı ise sahaya çıkmayı reddetti. Mali, böylelikle maçı 1-0 kazanmış oldu.

Janny Sikazwe’nin sicili hayli kabarık. 2018 yılında yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla geçici olarak hakemlikten uzaklaştırılan Sikazwe, 2019 yılının Ocak ayında sahalara geri dönmüştü.

Zambiyalı hakem Janny Sikazwe’nin Tunus cephesini çileden çıkardığı anlar:

2) Sadio Mane-Mohamed Salah finali

Afrika Uluslar Kupası’nda heyecan, dün (6 Şubat) Senegal ile Mısır arasında oynanan final karşılaşması ile sona erdi. İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool’un iki yıldızı Sadio Mane ile Mohamed Salah, Afrika’nın en büyüğünü belirleyecek karşılaşmada karşı karşıya geldi. 

Paul Biya Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı karşılaşmada Mohamed Salah, beklentileri karşılayamadı. Ancak Sadio Mane, dev finale damga vurmayı başardı. Maçın 7. dakikasında kazanılan penaltı vuruşunda beyaz noktanın başına geçen Sadio Mane, kaleci Gabaski’yi geçemeyerek hayal kırıklığı yarattı. Mane, daha önceki iki Afrika Uluslar Kupası macerasında da kullandığı penaltı vuruşlarını kaçırmıştı.

Oldukça durağan geçen maçın normal süresi ve uzatma dakikaları, golsüz eşitlik ile sona erdi. Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyonu belirlemek için seri penaltı atışlarına geçildi. Senegal’de beyaz noktanın başına geçen Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo, Cheikhou Dieng, kullandıkları penaltı vuruşlarında fileleri sarstı. Mısır’da ise Monem ve Lasheen’in kaçırdığı penaltılar, Sadio Mane’ye tarihe geçebilmek için yardımcı oldu. Senegal’in kullandığı son penaltı vuruşunda topun başına geçen Mane, 7. dakikada kaçırdığı penaltıyı affettirdi ve Gabaski’yi bu sefer avlamayı başararak ülkesini şampiyonluğa taşıdı. 

Penaltı atışları sonucunda Mısır’ı 4-2 mağlup eden Senegal, Afrika Uluslar Kupası’nda mutlu sona ulaştı. Kupada 2002 ve 2019 yıllarında final oynayan Senegal, böylelikle tarihinde ilk kez Afrika’nın en büyüğü olmayı başardı. 

Senegal-Mısır karşılaşmasının özet görüntüleri:

https://twitter.com/CAF_Online/status/1490490495902142465?s=20&t=pQodNVgRZWkAUiqhqGkhvA

Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyonu belirleyen penaltı vuruşları:

Afrika Uluslar Kupası’nın en iyi oyuncusu, Senegal’in dünyaca ünlü yıldızı Sadio Mane seçildi. 

Sadio Mane, karşılaşmanın ardından Liverpool’dan takım arkadaşı Mohamed Salah’ı teselli etti. Salah ise Senegal’i şampiyonluğa taşıyan Mane’yi kutladı.

1) İhmaller, sekiz kişinin ölümüne sebebiyet verdi

Afrika Uluslar Kupası’nda, ev sahibi Kamerun ile Komorlar, son 16 turunda kozlarını paylaştı. Ancak maç önünde yaşanan trajedi, turnuvanın önüne geçti. 

Kamerun ile Komorlar arasında oynanan son 16 turu maçı öncesinde giriş kapısında izdiham meydana geldi. Turnuvanın hemen öncesinde inşa edilen Olembe Stadyumu’nda yaşanan trajedide sekiz kişi ezilerek can verdi, 38 kişi ise yaralandı.

Kısa süre içinde, bu trajik olayın perde arkası aydınlanmaya başladı. Koronavirüs kuralları gereğince kapasitenin yalnızca yüzde 80’inin stadyuma girmesine izin verilmesi gerekirken 60 bin kapasiteli bu stadyumda maçı seyretmek için 50 bin kişinin içeriye girmeye çalıştığı belirlendi. Kamerunlu yetkililerin, grup aşamasında seyirci oranının düşük kalması nedeniyle bedava bilet dağıtıp bu duruma göz yumduğu iddia edildi. Öte yandan stadyuma girmek için kullanılan bir kapı, güvenlik güçleri tarafından çit kullanılarak kapatıldığı için taraftarlar, açık olan sol kapıya doğru ilerleyip birbirlerini itmeye başladı. Bu durum da büyük bir izdihamın oluşmasına sebebiyet verdi.

Patrice Motsepe: ”Beklenenden daha fazla insanın stadyum girişinde toplandığını kabul ediyoruz”

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) Başkanı Başkanı Patrice Motsepe, yaşanan trajedinin ardından şöyle konuştu: ”Bazı insanlar, bileti olmayanlar da dahil, Afrika Uluslar Kupası heyecanını yerinde yaşamak için buraya geldiler. Bu yüzden beklenenden daha fazla insanın stadyum girişinde toplandığını kabul ediyoruz.” Motsepe, yaşanan izdihamda ihmallerinin bulunduğunu da şu sözler ile itiraf etti: “Bir kapı, ‘açıklanamayan” nedenlerle kapatılmış. O kapı olması gerektiği gibi açık olsaydı, şu an yaşadığımız bu sorunu, bu kadar can kaybını yaşamazdık.”

Spor tarihinin en büyük trajedilerinden biri olan Hillsborough faciası:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.