Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay’ın ecrimisil ödeyen mahallesi Özerli’de yıkım kararı: “Ben hurda toplayarak geçiniyorum, kış gününde nasıl ev bulayım?”

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan Özerli Mahallesi’nde 30 yıldır ecrimisil ödeyen ve imar barışından yararlanarak yapı kayıt belgesi alan mahallelinin evlerine yıkım kararı çıktı. Tahliyeler bugün (10 Şubat) sabah saatlerinde başlarken, en az bir kişinin evi yıkıldı. Henüz evlerine tebligat bile gelmediğini söyleyen birçok mahalleli, kaymakamlıktan tahliye için süre talep etti.

Özerli Mahallesi’nde yaklaşık 30 yıldır yaşayan yurttaşlara, evlerinin dere yatağına yakın olduğu belirtilerek kaymakamlık tarafından yıkım kararı verildiği söylendi. Evlerini tahliye etmek istemeyen vatandaşlarla polis arasında arbede çıktı. Mahalleye destek vermeye gelenler ise polis tarafından içeriye alınmadı.  

Medyascope’a konuşan bir mahalle sakini, eski belediye başkanı tarafından mahalleliye buraya yerleşebileceklerinin söylendiğini ve mahallelinin imar barışından da yararlanarak yapı tescil belgesi edindiğini anlattı:

“O zamanlar arazi Hazine’ye değil belediyeye aitti, sonra belediyeden Hazine’ye devredildi. 30 yıldır ecrimisil bedeli ödüyoruz. 2017-2018 yılında imar barışı ilk çıktığında bize imar barışından yararlanmamız için yazı geldi. Evlerimiz yıkılsa bile bedelini alacağımız söylendi. Daha sonra insanlar, imar barışı, yapı kayıt belgesi için 40-50 bin lira ödeme yaptılar. İmar barışından yararlandıktan sonra burada kalıcı konut yapıldı, betonarme yapıldı.”

Bazı mahalle sakinleri de evlerini tahliye etmeyi kabul ettiklerini ancak tahliye için daha fazla süre talep ettiklerini söyledi.  

“Evimizi başımıza yıkmasınlar, başka hiçbir şey istemiyoruz”

Medyascope’a konuşan bir başka mahalle sakini ise küçük bir torununun olduğunu ve kışın ortasında evsiz kalmaktan korktuklarını belirterek, “Sadece evimizi başımıza yıkmasınlar, başka hiçbir şey istemiyoruz. Ben hurda toplayarak burada evimi geçindiriyorum. Gelinim, oğlum, ben ve kocam hep beraber buraya bir barınak yaptık, orada yaşamaya çalışıyorduk, evi başımıza yıkacaklar. Biz gideriz hurda toplarız, evimizi geçindiririz ama ben ev yapamam, kiraya gidemem, kirayı karşılayamam” dedi.

“Zor doyuyoruz, bir de nasıl kira verelim? Aç mı kalalım, ölelim mi?” 

İsmini vermek istemeyen aynı mahalle sakini, üç gün önce tahliye kararının geldiğini ve yedi gün içinde evlerini tahliye etmelerinin istendiğini belirterek, “Yedi gün içinde ne yapılır kış gününde? Ev mi bulunur, eşya mı toplanır? Bir de küçük bebeğim var, ben bu bebekle eşya toplayamam ki. Zaten insan boğazını zor doyuruyor, bir ekmek olmuş 3 lira. Bir de kira nasıl verelim? Aç mı kalalım, ölelim mi? Polisler ‘Al bunu at dışarı’ diyorlar yaşlı insana. Yerlerde sürüklediler yaşlı insanları” diye konuştu. 

“Barınamıyoruz” hareketinden mahalleliye destek

Yüksek kira fiyatlarını ve konut sorununu protesto eden “Barınamıyoruz” hareketi de bölgeye giderek mahalleliye destek verdi. Hareketin Twitter hesabından, bölgede yaşananlar anlık olarak paylaşılıyor. 

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da bölgede: “Tahliyeler hukuksuz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da bölge halkına destek için bugün (10 Şubat) mahalleye gitti. Hatimoğulları, bazı vatandaşlara henüz tebligat gelmediğini belirterek, tebligat gelmeden tahliye yapılmasının hukuksuz olduğunu, vatandaşların elektrik ve sularının kesilmemesi gerektiğini söyledi. 

TİP’li Barış Atay da mahalleliye destek verdi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da Twitter hesabından paylaştığı mesajla bölge halkına destek verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.