Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Darinda Çorap işçilerinin eylemi sürüyor: “Patron, ‘Faturaları Tayyip Erdoğan’a sorun’ deyip işten attı”

Zam istedikleri için patron tarafından Kod-49 ile işten atılan Darinda Çorap işçilerinin eylemleri sürüyor. İstanbul Beylikdüzü’nde zam alabilmek için eylem yapan işçiler, Alpin Çorap işçilerinin kazanımını hatırlatarak, ‘Biz neden kazanmayalım’ diyerek eylemlerini sürdürüyor. Darinda Çorap’ta çalışan ve zam istediği için patronun işten attığı Dilan Çoksu “Alım gücümüz düştü, enflasyon ortada, faturalar ortada. Maaşlarımıza 300-500 lira civarında zam istedik. ‘Ben size 500 lira verirsem batarım, faturalarınız da beni ilgilendirmiyor, gidip Tayyip Erdoğan’a sorun’ diye cevap aldık” dedi. Darinda Çorap yetkilisi Alper Aydın ise işçilerin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını, gerekli uyarıları yapıp, tutanağı tuttuktan sonra dokuz işçiyi Kod-49’dan attıklarını, ayrıca iki kişiyi de mahkemeye vereceklerini söyledi.

Fabrikadaki yetkili kişinin robotları kapattığını söyleyen Çoksu, bunun üzerine robotun başında bir günlük oturma eylemi yaptıklarını ve bu sebeple kendilerine bir yazı okunduğunu belirterek, gelişmeleri Medyascope’a şöyle anlattı: 

“İş kurallarına aykırı davrandığımızı, bütün uyarılara rağmen işbaşı yapmadığımızı ve bu sebeplerle Kod 49 ile işten atıldığımızı söylediler. Uzlaşmak için iki arkadaşımız patronla görüşmeye gitmeden hemen polis geldi ‘Yarın ne yapacaksınız’ diye bilgi istedi. Süreç boyunca patronun yüzünü hiç göremedik. Arkadaşlarımızın kıdem tazminatı ve ihbarlarını vermeden işten attılar. ‘Hakkınız yok, sizin tazminatınızla ben zararımı karşılayacağım’ diyorlar. İnsanca yaşayabilmek için onlardan çok adil ve cüzi bir ücret talep ettik. Patronun bize söylediği zam ile kendi hesapladığı zam arasında fark var, tekrar hesaplayınca bunu anlayacaktır.”

İşçiler ve sosyal medya

Yöneticilerin, işçilerin kamuoyu yaratırken sosyal medyayı kullanmış olmalarından rahatsız olduğunu ve bunu bir gurur meselesi haline getirdiklerine dikkat çeken Çoksu şunları söyledi:

“‘Olayı sosyal medyaya yansıttınız, müşterilerimiz bizden alışveriş yapmaktan vazgeçti’ dediler. Geri kalan haklarımızı alabilmek için patronla yeniden görüşmeye çalıştık ve içeride kalan haklarımızı alabileceğimiz, fakat bunun için bir yazı yazmamız gerektiği söylendi, ‘Biz çok pişmanız özür diliyoruz. Bizim suçumuz değildi. Bizi buraya sürükleyen Dilan Çoksu’ydu. Olayın sosyal medyaya yansımasının sebebi Dilan Çoksu’ydu’ yazılmasını istediler arkadaşlardan.”

“Alpin Çorap işçileri kazandı biz neden kazanmayalım”

Firmanın daha önceki zamları işçileri bir araya toplayarak açıklarken bu sene bütün işçilerle tek tek görüşüp ayrı maaş bildirdiği bilgisini veren Tekstil-İş Sendikası temsilcisi Nurseli Gözüaçık, yöneticilerin iş barışını bozduğuna dikkat çekti.  Firmada 60-65 kişinin çalıştığını söyleyen Gözüaçık, grev yapan işçiler son bölümde çalıştığı için onlar iş durduğunda fabrikadan ürün çıkmadığını dile getirdi. Patronun, geri adım atması durumunda eylemin başka işçiler için örnek olması kaygısı ile hareket ettiğini söyleyen Gözüaçık şöyle konuştu:

“Bugün sadece ışık yanan eve bile 600 lira elektrik faturası geldiği için aile geçindiren bir işçiye verilen beş bin lira pul oluyor. Biz sendika olarak konuyu sulh içinde çözebilmek için yöneticilerle görüşmeye gittik,  fakat patron ‘Herkesin bir ederi var’ diyor. İşçileri işçi değil de makine olarak görüyor. İşçiler ise ‘Alpin Çorap işçileri kazandı biz neden kazanmayalım’ diyorlar. Makinaları da kendileri kapatmıyorlar, patron gelip kapatıyor. Kod 49 veriliyor ama her zaman olduğu gibi SGK ve devlet işverene sormuyor ‘Kanıtın var mı ihtarlarını getir göster’ diye. “

Hukuka aykırı

Patronun makinaları kapattıktan sonra işçileri Kod-49 ile işten atmasını değerlendiren Avukat Sevda Nur Bayram şu bilgileri verdi: 

“Mevcut çalışma şartlarının, ekonomik ve sosyal hakların iyileştirilmesi amacı ile işverenle görüşebilmek amacıyla toplu şekilde iş yavaşlatma, işi durdurma, protesto gerçekleştirme iş hukuku ve uluslararası hukukun sağladığı toplu eylem hakkı kapsamında temel haklarındandır. Türkiye’nin de onayladığı ve yürürlüğe koyduğu ILO (Uluslararası Çalışma Ofisi) sözleşmelerine göre ücretlerdeki artışın eleştirilmesi amacıyla yapılan tüm protesto eylemleri de meşrudur. Darinda Tekstil’de de işçiler temel haklarını kullanarak bir protesto gerçekleştirmiştir. İşverenle görüşebilmek için makineleri başında bekleyen işçilerin kod-49’dan iş çıkışlarını verilmesi tabii ki hukuka aykırıdır. Kaldı ki o gün işçilerin makinelerini kapatan, durduran da müdürlerden birisidir. Yani işçilerin görevini yapmasını da onlar engellemiştir. İşçilerin temel hakları karşısında kod-49 ile işten çıkarılmaları tabii ki hukuka aykırıdır.”

Darinda Çorap’tan eylem açıklaması

Darinda Çorap fabrikasında işten atılmalar haberimiz üzerine, firmanın İdari İşler ve İnsan Kaynakları Müdürü Alper Aydın, Medyascope’u arayarak, olayların işçilerin anlattığı gibi olmadığını belirtti ve Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş’a şunları anlattı:

Patron (İbrahim Gezek) kimseyle konuşmadı. Haberin başlığı aslından tamamen farklı atılmış. Buradaki çoğu bilgiler doğru değil. Zam yapılmadı deniyor, 2021 Ocak ayında üç bin 200 TL olan masa başı çalışan işçilerin ücreti beş bin 500 TL, makinada çalışan işçilerin ücretleri ise altı bin 200 TL oldu. Biz, dokuzunca ayda işçilerin talebi olmamasına ve bir zorunluluğumuz bulunmamasına rağmen yüzde 8 ara zam yaptık. O zaman da söyledik, yılbaşında yapılacak artışa bu da dahil diye belirttik. Şimdi, bizim o zaman artırdığımız rakamı baz alarak az yapıldı zam diye söylüyorlar.

Bizim Asgari ücretin üzerinde bir ücret verme, zam yapma zorunluluğumuz yok yasal olarak ama biz çalışanlarımıza daha fazlasını veriyoruz.  İşten çıkardığımız dokuz kişiyi de direkt kod 49’dan çıkarmadık. Olay günü işe geldiler ve makine önünde durup, çalışmadılar. Ben neden, diye sordum. Zamlardan memnun değiliz, dediler. Biz ise zam bu, tavrımız bu, herkese hakkını verdiğimizi düşünüyoruz, isteyen istifa edebilir, dedik.Çalışmayınca, ilk uyarımızı yapıp, tutanak tuttuk ve ifade vermelerini istedik, vermediler. Akşam saat 4-5 sıralarında ikinci uyarımızı yapıp, yine tutanak tuttuk, bu sırada da ifade vermeyeceklerini söylediler ve biz de dokuz kişiyi kod 49’dan işten attık. 

Ayrıca biz ihracat yapan uluslararası bir firmayız ve iş ortaklarımız arayıp, ne oluyor diye soruyor. Uluslararası itibarımız zedelendi. Fabrika içinden görüntü paylaşan ve sosyal medyada asılsız paylaşımlar yapan iki işçiyi de mahkemeye vereceğiz. Onlar da bizi mahkemeye verecektir. Kararı mahkemeler verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.