Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevlerinin fatura isyanı: “Ticarethane gösterilerek bu parayı kimlere ödüyoruz?”

Camiler gibi ibadethane statüsünde sayılmadığı için cemevlerine gelen fahiş elektrik ve doğalgaz faturalarına Alevi toplumundan itirazlar yükselmeye devam ediyor. 10 Şubat’taki Hızır gününde, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı, Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin ve Okmeydanı Cemevi Dedesi Eren Yıldırım ile cemevlerine gelen yüksek faturaları ve cemevlerinin “ticarethane” olarak tarifelendirilmesini konuştuk.

Kamera- Kurgu: Edanur Tanış

Elektriğe yapılan kademeli tarife ve yüzde 125’lik zamla birlikte ibadethane statüsünde tanınmayıp “ticarethane” olarak sayılan cemevlerine yüksek faturalar gelmesine Aleviler itirazlar ediyor. Her yıl şubat ayının ikinci perşembesi Hızır orucunun son günü Aleviler, Hızır cemine duruyor. 10 Şubat Perşembe günü Okmeydanı Cemevi’de düzenlenen cemi Medyascope olarak izledik.

Okmeydanı Cemevi’ne bu ay 5 bin 590 TL’lik elektrik faturası geldi. Geçen ayki elektrik faturasının ise 3 bin 280 lira olduğunu dile getiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Okmeydanı Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Şahin, “Biz her perşembe cem yapmıyoruz, yemekhanemiz sadece hafta sonu açık, her yeri açmıyoruz, çok tasarruflu kullanıyoruz elektriğimizi. Klimalarımızı doğru düzgün açmıyoruz, küçük bir odada oturuyoruz, misafir gelince başka bir odayı açıyoruz, cenaze geldiği zaman kullanıyoruz. Morgu sürekli kullanıyoruz mecburen” diyerek elektrik kullanımında yaptıkları tasarrufları anlattı. 

“Faturaların altından kalkmak mümkün değil”

Kış aylarında havanın gitgide soğuduğunu hatırlatan Şahin, “İnsanlar gelip gitmeye başladı, cem yapmaya başlayacağız. Biz demek ki buradaki 950 metrekare yerin tamamını kullansak 15-20 bin lira fatura gelecek. Bunun altından kalkmak mümkün değil” dedi. Cemevlerinin ticarethane statüsünde olmasının çirkin ve yanlış bir durum olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

“Ticarethane ile ne ilgisi var buranın? İnsanların gelip ibadet ettiği, sohbet ettiği, cenazelerini kaldırdığı aşikâr, herkes görüyor. Buraya ibadethane kabul etmiyorlar, ticarethane diyorlar. Ticarethane olduğu zaman fiyat daha çok artıyor, daha yüksek fatura geliyor. Bu faturayı bu parayı kimlere ödüyoruz, niye ödüyoruz? Ödediğimiz vergiler yetmiyordu bir de elektrik parasıyla insanları sürekli mağdur ediyorlar, zora sokuyorlar.”

Cemevleri, diğer inanç merkezlerine tanınan hakları istiyor

Aleviler’in cemevlerini kendi emekleri ile yaptıklarını söyleyen Okmeydanı Cemevi Dedesi Eren Yıldırım, “Faturalar artık olması gereken düzeyde de gelmediği için cemevleri bu faturaları ödemekte zorluk çekiyor. Salgın nedeniyle cemevleri uzun zamandır kapalı durumda kaldı. Bu noktada 20 bin, 30 bin, 40 bin gibi gelen elektrik faturalarını ödemek mümkün değil. Bu faturaların diğer inanç merkezlerine yapılan ayrıcalığın cemevlerine de tanınmasını istiyoruz” diye konuştu.  

Cemevinin giderlerini karşılamakta zorlandıklarını dile getiren Okmeydanı Cemevi Yönetim Kurulu Sekreteri Turan Çelikçi ise şunları söyledi:

“Buradaki personel, elektrik, doğalgaz giderleri insanların maaşlarıyla karşılanıyor. Bizim sistemli bir gelirimiz yok, üyelerimizin aidatları ve vatandaşların bağışlarıyla giderlerimizi karşılıyoruz. Tabii ki zorlanıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.