Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD yöneticisine göre, Süleyman Soylu’nun “Türkiye Emiri” dediği kişi Adana sorumlusuymuş: “IŞİD’e çalışıyorum’ diye konuştuğu için görevden aldık”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eylül 2020’de “Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye Emiri Mahmut Özden’in yakalandığını” açıklamıştı. Ancak IŞİD’in “Türkiye Vilayeti” yapılanmasını bir süre yönetmiş Kasım Güler’in itirafları farklı bir tabloyu işaret ediyor. Güler’e göre “’Ben İslam Devleti’ne çalışıyorum’ diye caka satan Özden, uygunsuz davranışları yüzünden Adana Sorumluluğu görevinden alınmış.” Mahmut Özden, Bakan Soylu’nun açıklamasının bir yıl öncesinde, kendini IŞİD Adana Emiri olarak tanıtıp esnaftan haraç aldığı için de gözaltına alınmıştı.

İçişleri Süleyman Soylu, 20 Ağustos 2020’de Adana’da gözaltına alınıp tutuklanan Mahmut Özden hakkında 1 Eylül 2020’de attığı tweette, “IŞİD’in sözde Türkiye Emiri önemli planlarla yakalandı ve tutuklandı” demişti.

Mart 2021’de Türkiye’ye kaçak yollardan girmeye çalışırken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki bölgede Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yakalanıp sorgulanan IŞİD yöneticisi Kasım Güler’in itirafları, Bakan Soylu’nun anlattıklarından daha farklı bir tablo ortaya koyuyor.

Kasım Güler’e göre, 2017’de faaliyete geçen IŞİD’in Türkiye Vilayeti yapılanması, yurtiçindeki IŞİD sempatizanlarına erişmekte zorlanınca, yapılanma Adana ve etrafında yaşayan IŞİD destekçilerine ulaşmak için bir süre Mahmut Özden’den yardım aldı.

Ancak Kasım Güler, Mahmut Özden’le yapılan işbirliğinin, Özden’in uygunsuz davranışları yüzünden sonlandırıldığını aktarıyor. Güler’e göre, Mahmut Özden çevresine, “İslam Devleti’ne çalışıyorum” gibi sözler söylediği için, IŞİD tarafından verilen Adana Sorumluluğu görevinden azledildi. İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarının bir yıl öncesinde, Özden hakkında “Kendini IŞİD Adana Emiri olarak tanıtıp Adanalı esnaftan haraç aldığı” yönünde haberler çıkmıştı.

Bakan Soylu ne demişti?

Bakan Soylu 1 Eylül 2020’de yaptığı, “IŞİD’in sözde Türkiye Emiri önemli planlarla yakalandı ve tutuklandı” açıklaması sonrasında operasyonun detaylarını da paylaşmıştı.

https://twitter.com/suleymansoylu/status/1300697474412294147

Bakan Soylu gazetecilere yaptığı açıklamada, Mahmut Özden’in daha önce gözaltına alınıp bırakıldığını ve takip edildiğini, İstanbul’da eylem hazırlığındaki bir IŞİD mensubunun yakalanması sonrasında Adanalı Mahmut Özden’in de tutuklandığını aktarmıştı.

Bakan Soylu’nun ismini zikrettiği kişi, 18 Ağustos 2020’de İstanbul’da yakalanan Hüseyin Sağır’dı.

Emniyete göre Sağır, İstanbul’da şiddet eylemi gerçekleştirmek üzere, IŞİD tarafından Gaziantep’ten gönderilmişti. Sağır’ın İstanbul’da Taksim ve çevresinde keşif yaptığını belirleyen terörle mücadele ekipleri, Sağır’ı Küçükçekmece’de kaldığı otelde yakaladı. Sağır’ın odasında bir adet kalaşnikof tüfek, bolca da mühimmat ele geçirildi.

Bakan Soylu’ya göre, Hüseyin Sağır’ın eylem hazırlığındayken yakalanmasının ardından, ele geçirilen ipuçları takip edilerek 25 kişiye ulaşıldı. Bu kişiler arasında, Bakan Soylu’nun “IŞİD’in sözde Türkiye Emiri” diye tarif ettiği Mahmut Özden de bulunuyordu.

Kasım Güler’in İstanbul eylemi anlatımları, Bakan Soylu ve emniyetin açıklamalarıyla örtüşüyor

Peki, Mart 2021’de MİT tarafından yakalanmış IŞİD Türkiye Vilayeti yöneticisi Kasım Güler’in itirafları Bakan Soylu’nun değerlendirmeleriyle örtüşüyor mu?

Güler, İstanbul’da yakalanan Hüseyin Sağır’ın gerçekten de IŞİD Türkiye Vilayeti’nin emriyle hareket ettiğini düşündüren açıklamalarda bulundu. Güler’e göre, benzer tarihlerde IŞİD Türkiye Vilayeti bir şiddet eylemi tasarlamıştı ve eylemci adayı İstanbul’da kaldığı otelde yakalanmıştı:

Şahap Variş’in göreve gelmesinden sonra Gaziantep ilinden bizimle yazışan, ismini bilmediğim ancak Gaziantepli olduğunu ve Antalya’da davet çalışması yaptığını bildiğim bir şahıs dönüş yaparak ‘Ben silah temin edemiyorum, siz temin ederseniz eylemi yaparım’ dedi. Biz de Ebu Ümran tarafından gömülen ve muhtemelen Abdurrahman tarafından daha sonradan yeri değiştirilen bir adet kalaşnikof silahın yerini bildirdik. Bu kişi silahı bizim bildirdiğimiz yerden alarak eylemi yapacak kişiye verdi. Bu kişinin İstanbul’da bir otelde silahla birlikte yakalandığını basından öğrendik.

Hüseyin Sağır, İstanbul-Küçükçekmece’deki bir otelde yakalanmıştı.

Güler’in itiraflarında, İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarıyla örtüşen birçok ayrıntı bulunuyor:

– Güler, emniyetin ve Soylu’nun açıkladığı gibi, eylemcinin Gaziantep’ten İstanbul’a gönderildiğini doğruluyor.

– Daha önce IŞİD Türkiye Vilayeti tarafından Türkiye’de gömülen silahlardan birinin, bir kalaşnikof tüfeğin eylemciye ulaştırıldığını da aktarıyor. Bu ifadeler da eylemcinin beraberinde bir kalaşnikof tüfekle yakalandığına ilişkin emniyet açıklamasıyla uyumlu.

– Kasım Güler’in, IŞİD’in Türkiye Vilayeti hakkında verdiği bilgiler arasında, yapılanma kadrolarının hangi dönemlerde göreve geldiği de bulunuyor. Kasım Güler’e göre, Mayıs 2019 civarında IŞİD Türkiye Vilayeti’nin başına geçen Şahap Variş, görevini Mart 2021’ye kadar sürdürdü. Kasım Güler’in açıklamasında, İstanbul’da yakalanan eylemcinin Variş’in göreve geldikten sonra görevlendirildiğini anlatması da, emniyet ve Soylu’nun açıklamalarıyla uyumlu. Eylemcinin yakalandığı 18 Ağustos 2020 tarihi, Kasım Güler’in anlatımlarında, Variş’in IŞİD’in Türkiye Valisi olarak görev yaptığı tarihlere rastlıyor.

IŞİD yöneticisi Güler: “Mahmut Özden 2018’de Adana il sorumluluğu görevinden alındı”

Ancak IŞİD’in Türkiye Vilayeti yapılanması yöneticilerinden Kasım Güler’in 20 Ağustos 2020’de Adana’da gözaltına alınan Mahmut Özden hakkındaki anlatımları, Özden’i “IŞİD’in sözde Türkiye Emiri” diye tanımlayan Bakan Soylu’nun açıklamalarından farklı.

Kasım Güler, Mahmut Özden’in Adana ve çevresindeki sempatizanlarla ilişki geliştirmek için başvurulan bir kişi olduğunu anlatıyor.

Mart 2021’de Türkiye’ye kaçak yollardan girmeye çalışırken, ÖSO kontrolündeki bölgede MİT tarafından yakalanıp sorgulanan IŞİD yöneticisi Kasım Güler.

Güler’e göre Mahmut Özden 2017 yılında, Nusret Yılmaz’ın IŞİD’in Türkiye Valisi olduğu dönemde IŞİD Türkiye Vilayeti’yle temasa geçti ve Adana çevresinde görev yapmaya başladı:

Ebu Hureyre künyeli Mahmut Özden, 2017 yılında Nusret Yılmaz döneminde bizle iletişime geçti ve Adana il sorumlusu olarak görevlendirildi. Adana’da bulunan, IŞİD’i seven ve bizle çalışmak isteyen herkesin mesuliyeti ona verilerek Adana’da eylem yapmak isteyenlerin irtibatını göndermesi istendi. 2018 yılında Mahmut Özden’in çevresindekilere, ‘Ben İslam Devleti’ne çalışıyorum’ şeklinde söylemlerde bulunması üzerine Mustafa Dokumacı kendisini il sorumluluğundan aldı ve altında bulunan grupları direkt Türkiye Valiliği’ne bağladı.

Kasım Güler, Mahmut Özden’in esas görevinin Adana ve yakın çevresindeki kentlerde bulunan IŞİD takipçilerine ulaşıp onları IŞİD’in Türkiye Vilayeti’yle irtibatlandırmaktı. Güler’e göre, Adana içindeki takipçi gruplara ek olarak, Siverek (Şanlıurfa), Osmaniye, Dörtyol (Hatay) ve Gaziantep’teki IŞİD takipçileri, Mahmut Özden sayesinde IŞİD’in Türkiye Vilayeti yapılanmasıyla temas kurdu.

Mahmut Özden

Kasım Güler, Mahmut Özden’in Adana’da IŞİD’e çalıştığını açıkça söylemesi sebebiyle Adana il sorumluluğu görevinden alındığını da ekliyor.

Güler bu konuda detay vermese de, aktardığı bu bilgi, 2019’da çıkan haberlerle örtüşüyor.

İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından 18 Temmuz 2019’da yayınlanan bir haberde, Adana’da IŞİD Adana Emiri olduğunu söyleyen ve esnaftan haraç alan bir kişi ve şebekesinin gözaltına alındığı aktarılıyordu.

FOTO

İHA’nın 18 Temmuz 2019 tarihli haberi

Mahmut Ö. isimli kişinin faaliyetleri haberde şöyle anlatılıyordu:

“Mahmut Ö.’nün terör örgütü adına fırıncılardan haraç topladığı, vermeyenlerin yollarını kestirip ekmek satmalarını engelleyip darp ettirdiği belirlendi. Ayrıca Mahmut Ö. ve adamlarının tehdit ve cebirle adamları sindirip günlük 3 bin 500 lira haraç aldığını belirleyen polis, yapılan takip sonucunda şahısların 10 Temmuz günü de fırıncılardan haraç almaya gittiğini tespit edip, operasyon için harekete geçti.”

Haberde Mahmut Ö. diye anılan kişi, Bakan Soylu’nun IŞİD’in Türkiye Emiri diye tanımladığı Mahmut Özden’di.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.