Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalı maden işçileri: “Bütün işçiler hakkını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” 

Manisa’nın Soma İlçesi’nde faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanı maden işçileri dokuz yıldır tazminatlarını alamıyor. Protestolarını sürdüren işçiler, Soma Kaymakamlığı önünde eylemdeydi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, “Bütün işçiler hakkını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Muhatap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar, bu sözümüzü düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu çözsünler” diye konuştu. 

Soma’da madencilerin tazminat sorunu bitmedi”

Manisa’nın Soma İlçesi’nde faaliyet gösteren Uyar Madencilik çalışanı maden işçileri dokuz yıldır tazminatlarını almak için mücadele veriyor. Ödenmeyen tazminatları için eylemlerine devam eden maden işçileri bugün (16 Şubat) Soma Kaymakamlığı önünde açıklamada bulundu. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, işçiler adına açıklamayı okudu. İşçilerin tazminat sorunun çözülmediğine ve ödemelerin eksik yapıldığına dikkat çeken Aksu:

Tazminat sorunu bitmedi. Bitti diyenler, böyle bir algı yaratmaya çalışanlar, yıllardır madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusunda ayak bağı olanlar, madencilerin yaşadığı her kenti terk etmelidirler. Soma Uyar Madencilik tazminat ödemelerinde 952 madenci tazminatını almıştır fakat eksik ödeme almıştır. Azim Uyar’a ait bir ocağa ödemeler yapılırken, Azim Uyar’a ait diğer ocağa ödemeler yapılmamıştır. Ayrıca iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminat ödemeleri hiç yapılmamıştır.”

Maden işçileri İdris Sarıkaya, Ali Kandemir ve Ali Faik İnter’in kazanılmış olan tazminat haklarının ödenmediğini vurgulayan Aksu, “Bütün işçiler hakkını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Muhatap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar, bu sözümüzü düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu çözsünler” diye konuştu. 

İşçiler için cehennem, patronlar için cennet yaratılıyor”

Madenciliğin dünyanın en ağır mesleği olduğunu vurgulayan Başaran Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete/SGK’ya emeklilik maliyet yükü en az olan kesimdir. Maden işçisi iş cinayetinde öldürülmez, iş kazasında uzuv kaybı yaşamazsa bile emekli olunca ciğerleri zaten tükenmiş oluyor. Yani madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlamaya çalışıyor. İnsanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri, hayatı işçiler için cehenneme çevirirken, düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor.” 

“Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’e söz verdik, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” 

Somalı maden işçileri 7 Temmuz 2021’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın önünde nöbet tutmak için Ankara’ya gitmiş ancak polis tarafından engellenmişti. Madencilerin hakları için Ankara’ya giden Bağımsız Maden İş Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatlarını kaybetmişti. Tahir Çetin ve Ali Faik İnret’e söz verdiklerini ve mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Aksu, “Sözümüz, madencilere reva görülen en düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına isyan etmektir. Düşünün ki bugün yeni zamla sekin bin 500 TL aylık ücret alan maden işçisi, emekli olunca iki bin 500 ila üç bin TL sınırında emekli aylığına mahkum ediliyor” diye konuştu. 

Maden işçilerinin emekli maaşıyla “sefalet” çektiğini söyleyen Başaran Aksu, maden işçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talep ediyoruz. 

Uyar madencilikte tazminatlarını alamayan, eksik ödeme alan, iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminatlarının gerçek tutarlarını alamayan madencilerin tazminat sorunu çözülmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.