Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz Üniversitesi’nde üç Kürt öğrenciye saldırı – Darp edilen öğrencilerden Fevzi Akan Medyascope’a konuştu 

Antalyadaki Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gören Botan Artuç, Fevzi Akan ve Hatice Tonğ 30 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Maruz kaldıkları şiddeti Medyascope’a anlatan Fevzi Akan, 30 kişilik ırkçı grubun daha öncede Kürt öğrencilere saldırdığını belirterek, “Kürt olduğumuz için bize saldırdılar. Kürt öğrencileri sindirmeye çalışıyorlar” dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “Yaşanılan olay iktidar ve ortağının Kürt düşmanlığının sonucudur” dedi. 

“Hatice Tonğ arkadaşımız, Şırnak’lı olduğu için taciz edildi”

Fevzi Akan, Hatice Tonğ’un bir grup tarafından takip edildiğini, sözlü tacize maruz kaldığını ve yardım için kendilerini çağırdığını anlattı. Hatice Tonğ’un takip edilmesinin tek nedeninin Şırnaklı olması olduğunu söyleyen Fevzi Akan, saldıran 30 kişilik grubun daha öncede Kürt öğrencilere saldırdığını ve olayın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen saldırganların gözaltına alınmadığını belirtti. Medyascope’a konuşan Akan, yaşadıklarını şöyle anlattı: 

“22 Şubat tarihinde dersim bitince çıktım. Botan Artuç arkadaşımla bir kafede otururken Hatice Tunğ arkadaşımız aradı. Kendisini takip, taciz ettiklerini ve korktuğunu söyledi. Bizde bunun üzerine okula döndük ve Hatice’yi alıp okuldan çıkacaktık. Hatice arkadaşımızı takip eden grup, bizi de takip etmeye başladı. Biz güvenli alanlara, yani güvenlik personelinin olduğu alanlara gitmeyi tercih ettik. Rektörlük binasının olduğu yere gittik, güvenlik personelinin bizi görebileceği yerlere gitmeye çalıştık. Üniversite’nin en büyük çarşısı olan Olbia çarşısına geçtik ki burada bin, iki bin öğrenci var. Orada bir kafede oturduk ve çarşı kalabalık olduğu için darp edilmeyeceğimizi düşündük.” 

“Ellerinde muşta, sopa ve bıçaklarla saldırdılar”

Akdeniz Üniversitesi Rektörlük binasının yanında olan Olbia çarşısında sürekli güvenlik görevlilerinin olduğunu, ancak saldırıya uğradıkları 22 Şubat Salı günü çarşı içerisinde güvenlik görevlilerinin olmadığını aktaran Akan, “30 kişilik (ülkücü olduklarını düşündüğümüz) grup bize saldırdı ve yaklaşık beş dakika boyunca darp edildik. Ellerinde muşta, sopa ve bıçaklarla saldırdılar, çarşının içerisindeki insanlar araya girdikten sonra polis ve güvenlik geldi. Biz beş dakika boyunca darp edilirken polis ve güvenlik yoktu” diye konuştu. 

Botan Artuç ile kendisinin Akdeniz Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Hatice Tonğ’un ise Atatürk Devlet Hastanesi’nde tedavi gördükten sonra şikayette bulunmak için karakola gittiklerini söyleyen Fevzi Akan, “Olayın üstünden neredeyse 24 saat geçmesine rağmen tutuklanan, gözaltına alınan kimse yok. Bu insanların nerede olduğu belli ve bize saldıranlar üniversite çevresinde gezmeye devam ediyorlar” dedi.  

“Yaptıkları her şey planlı, Kürt öğrencileri üstünde baskı kurmaya çalışıyorlar” 

Saldırıya uğrayan Hatice Tonğ ve Botan Artuç’un aileleri endişelendiği için konuşmak istemediklerini ve saldırganların daha öncede Kürt öğrencileri darp ettiğini aktaran Akan, şöyle konuştu: 

“30 kişilik ırkçı grup daha öncede Kürt öğrencileri taciz ve darp ettiler. Kürt öğrenciler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar. Yaptıkları her şey planlı. Daha öncede bir Kürt öğrenciye saldırdılar. Bu grup Kürt kimliğini yok sayıyor, Türkiye Cumhuriyeti altında Kürtlüğün konuşulmayacağını söyleyip, saldırılarını gerçekleştiriyorlar.” 

“Bu olaylar iktidar ve ortağının Kürt düşmanlığının sonucudur”

Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan ırkçı saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:  

“Olay çok vahim. Bu siyasetin kutuplaştırıcı politikaların topluma yansıması. Yargıdaki cezasızlık nedeniyle cesaret alıyorlar. Bu olaylar iktidar ve ortağının Kürt düşmanlığının sonucudur. Sürekli muhalefeti, partimizi hedef göstermelerinin ağır neticelerini yaşıyoruz. Bu politikaların olumlu hiçbir sonucu yoktur. birleştirici ve eşitliğe dayalı bir dilin kurulması gerektiğini söylüyoruz. Dünden bu yana saldırganlar gözaltına alınmadı bu da bizi daha çok endişelendiriyor. İçişleri Bakanlığını, ilgili kolluk ve yetkilileri göreve dahil ediyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.