Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Aliağa’da gemi söküm işçileri 11 gündür sürdürdükleri eylemi talepleri karşılanmadan bitirdi

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük gemi söküm merkezlerinden olan İzmir-Aliağa’daki 22 gemi söküm firmasında çalışan yaklaşık 2 bin işçi, ağır koşullarda ve düşük ücretle çalıştıkları gerekçesiyle 11 Şubat’ta grev kararı almıştı. İşçiler, iş bırakma eyleminin 11’inci gününde işe dönme kararı aldı. Medyascope‘a konuşan işçilerin avukatlarından Ali Ekiz, maaş zammı ve daha iyi çalışma koşulları taleplerinin karşılık bulmadığını ancak maaşların bankadan yatması talebinin karşılandığını söyledi.  

Geçen cuma günü (18 Şubat) bölgede konuştuğumuz işçiler, yeni yılda ücretlerine yapılan düşük zamlara karşı tepkilerini dile getirmiş ve çalışma koşullarının iyileşmesi gerektiğini belirtmişti.

Gemi söküm işçilerinin sosyal medya hesabından dün (22 Şubat) paylaşılan açıklamada, “İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için başlayan Aliağa gemi söküm işçilerinin direnişi bugün, direniş alanında alınan ortak karar doğrultusunda iradi olarak bitirildi. Gemi söküm işçilerinin günleri bulan haklı ve meşru direnişi ortaya konulan somut talepler tam olarak elde edilemese de süreç, başta gemi söküm işçisi olmak üzere işçi sınıfı mücadelesine çok şey kazandırdı” denildi.

Avukat Ali Ekiz, işçilerin maruz kaldığı baskı sonucu eylemi bitirdiğini belirterek, “İşçileri vazgeçiren tabii ki emniyet, patronlar ve sarı sendika eliyle yapılan baskıların yavaş yavaş işçileri parçalaması oldu. Patronların işten atma tehditleri de başladı. Bir şirket işçileri işten atmıştı, işten atılmanın geri alındığına dair haber geldi” diye konuştu.

İstenen zam alınamadı

Taleplerin büyük bölümünün karşılanmadığını belirten Ekiz, “İşçilerin eyleme başlarken en öncelikli üç talebi ücret zammı, kimsenin işten atılmaması ve ek yasal haklarını almalarıydı. Bir de paraların bankadan yatırılması talebi vardı. Birçok şirket paraların bankadan yatmasını kabul etti. Benim bilgim dahilinde bir zam yok. İstenen zam alınamadı, onu biliyorum” dedi.

“Mücadeleye kararlılıkla devam edilseydi karşılığı olurdu”

Ekiz, “Şu an eylem bitirildi. Sonuçta işçiler kendi haklarını aramayı öğrendiler, yasal haklarını, mücadele etmeyi öğrendiler” derken, “Sizce işçiler ilk günkü kararlılıkla mücadele etmeye devam etselerdi sonuç farklı olur muydu?” sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Mücadele eden her zaman kazanır tabii ki. İlk başladıkları kararlılıkla devam edilseydi bir karşılığı olurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.