Elektrik tarifelerinin yüzde 127 oranında zamlanmasının ardından, özel tiyatrolar faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Medyascope’a konuşan Ankara’daki özel tiyatro ve sahnelerin yetkilileri, faturaları ödemek zorunda olduklarını ancak bütün ülkenin sorunu olan faturalarda indirime gidilmesi gerektiğini söyledi. Bilet fiyatlarına zammı yansıtmak istemeyen tiyatrocular, “Faturalarla uğraşmak yerine sanat üretmek istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Haber: Özgecan Özgenç
Ticarethane olarak tarifelendirilen özel tiyatrolar, önemli ölçüde artan giderler yüzünden kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. İstanbul’da bulunan özel tiyatro salonları, elektrik zammının ardından gelen faturalara tepki göstermiş ve faturaları ödemeyeceğini söylemişti. Ankara’daki özel tiyatro ve sahnelerin yöneticileri ise faturayı ödememe seçeneğinin olmadığını, elektrik olmadan faaliyetlerini sürdüremeyeceklerini belirtti. Özel tiyatroların yetkilileri, bilet fiyatlarına zam yaparak tiyatro seyircisini uzaklaştırmak istemiyor ancak zamlar karşısında da çaresizler.
Çankaya Sahne’nin kurucusu Mehmet Atay: “Sanat üretmek istiyoruz”
Çankaya Sahne’nin kurucusu ve işletmecisi, oyuncu Mehmet Atay, ısıtma sistemleri elektrikli olmamasına rağmen faturalarının bir önceki aya göre yüzde 150 artarak 9 bin lira geldiğini söyledi.
“Faturaları ödemiyoruz” demenin gerçekçi olmadığını söyleyen Atay, “Ne zamana kadar ödemeyeceğiz, nasıl devam edeceğiz? Buna çare bulacak olan siyasilerdir, ekonomiyi yönetenlerdir. Tabii çare bulmak isterlerse” dedi.
Atay, artan giderleri bilet fiyatlarına yansıtmadıkları için ayakta durmakta zorlandıklarını belirtti ve “Seyircinin de bir alım gücü var, onları uzaklaştırmadan bizi ayakta tutacak, hatta hayatta tutacak bir zam yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu. Atay, “Biz sanat üretmek istiyoruz” dedi ve enerji zamlarının bütün ülkenin sorunu olduğunu söyleyerek, artan masraflarla baş etmek zorunda kalmalarına tepki gösterdi.
Tiyatro Tempo’nun müdürü Marina Yüce: “Ödememe şansımız yok, faturalarda indirim olmalı”
Tiyatro Tempo’nun müdürü, oyuncu ve kukla sanatçısı Marina Yüce, aylık bin lira olan elektrik faturalarının 4 bin liraya çıktığını belirtti.
Yüce, sahnede kullandıkları spot ışıklarının daha fazla elektrik tüketimine neden olduğunu söyledi ve “Her yerde ışık kullanıyoruz, oyunları sürdürebilmek için elektrik faturasını ödemek zorundayız, ödemiyoruz deme şansımız yok. Gelen yüksek faturalar sadece bizim değil, bütün ülkenin sorunu. Devletten yalnızca tiyatrolara destek beklemiyoruz, herkesin ödemekte zorlandığı bu faturalarda indirime gidilmeli” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AST Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar: “İndirim yapılsa bile derdimize derman olmaz”
Ankara’nın en köklü tiyatrolarından Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), koronavirüs salgını tebdirlerinin neden olduğu ekonomik güçlükleri aşamadığını açıklayarak, 57 yıllık sahnelerini kapatmak zorunda kaldı ve bir önceki yıl Bilkent’te bir alışveriş merkezine taşındı. AST Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar, elektrik zamlarının bedelinin ağır olduğunu söyledi ve “Bilet fiyatlarına yansıtmak istemiyoruz ama ne yapacağımızı da bilemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Her şeyin elektriğe dayalı olduğu yeni sahnelerinde elektrik giderlerinin arttığını söyleyen Çuhadar, zamlandıktan sonra faturalarının yüzde 130’dan daha fazla arttığı bilgisini paylaştı. Çuhadar, “Zamlardan önce 6 bin lira fatura gelirken son faturamız 14 bin lira. Üstelik turne nedeniyle en az oyun oynanan dönemdeyiz” dedi.
Zammın geri alınması beklentileri olmadığını söyleyen Çuhadar, “Sayın Cumhurbaşkanı bir miktar indirim açıklayabilir ama derdimize derman olacak bir şey yapılacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.
Yakîn Tiyatro organizasyon sorumlusu Emre Şamdan: “Faturamız iki katına çıktı”
Yakîn Tiyatro organizasyon sorumlusu Emre Şamdan, mekan aydınlatmasını mühendislerle tasarladıklarını ve uzun süredir tasarruflu aydınlatma planı kullandıklarını söyledi. Butik tiyatro olarak 30-40 kişilik sahneleri olduğunu belirten Şamdan, “Tasarruflu aydınlatmaya ve küçük bir sahnemiz olmasına rağmen zamların ardından elektrik faturamız iki katına çıktı” diye konuştu.
Tiyatro Actor Studio yetkilisi: “Çocukları ışıkları kapatın diye uyarmak zorundayız”
Müjdat Gezen Sanat Merkezi bünyesinde Actor Studio olarak faaliyet gösteren sahnenin yetkilisi ise tedbir almak zorunda kaldıklarını belirtti. Yetişkinler ve çocuklar için sürdürülen kurslarda kısmi aydınlatma yaptıkları, büyük bir stüdyo olarak çok yüksek olan elektrik giderini kendi tedbirleriyle kısmaya çalıştıklarını söyledi.
Elektrik faturasını ödemek zorunda olduklarını belirten yetkili, “Faturayı ödemeyip elektriğin kesilmesini bekleyemeyiz. Biz nereden masraflarımızı kısabiliriz diye bakıyoruz, çocukları ışıkları kapatın diye uyarmak zorunda kalıyoruz” dedi.