Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor – Harkov’da mahsur kalan Türk öğrenciler Medyascope’a anlattı

Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde askeri bir operasyon başlatıldığını duyurdu. Ülkenin genelinde sıkıyönetim ilan edildi, başkent Kiev dahil birçok şehirde bomba sesleri duyuluyor. Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinde bulunan Türk öğrenciler ile saldırıların başlamasının ardından bir kez daha konuştuk. Öğrenciler, “Biz hayatımızda hiç savaş görmedik. Savaşın ortasında kaldık, tahliye edilmek istiyoruz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri bir operasyonun başlatıldığını açıklamasının ardından bölgede gerilim tırmanıyor. Başta başkent Kiev olmak üzere Odesa, Harkov, Kramatorsk, Berdyansk ve Mariupol’de şiddetli çatışmalar yaşandığı gelen son bilgiler arasında. Kiev’de sirenler susmuyor, halk endişeli, sığınaklara giriyor ve bölgede bulunan Türk öğrenciler de bir an önce tahliye edilmek istiyor.

“Büyükelçiliği aradık, ‘Ben size gidin dememiş miydim?’ dedi”

Medyascope, bir kez daha Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinde bulunan Türk öğrenciler ile konuştu. Öğrenciler, tepelerinden füzeler geçtiklerini, her dakika başka bir patlama sesi duyduklarını ve alelacele Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği’ni aradıklarını şöyle anlattı:

“Tepemizde füzeler geçiyor, her yerde başka bir patlama oluyor. Buradaki bütün havalimanları bombalandı. Uçuşlar da kapatılmıştı. Hemen büyükelçiliği aradık ve yaşadıklarımızı anlattık. İlgili birimler bize, ‘Biz size gidin dememiş miydik? Neden gitmediniz? Neden bizi arıyorsunuz?’ dediler. Oysa onlar bize sadece Türk Hava Yolları’nın (THY) bilet sayfasını atmışlardı.”

“Tahliye olmak istiyoruz”

Öğrenciler sabah saatlerinden itibaren yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz sabah erken saatlerde patlamaların sesleriyle uyandık. Evimizde dört arkadaş kalıyoruz. Evin duvarları deprem olmuş gibi titriyor. Çok korkuyoruz, tahliye olmak istiyoruz.”

“Elimiz ayağımız titriyor”

Hayatlarında daha önce hiç savaş görmediklerini ve birden bire böyle bir durumun içinde kaldıklarını belirten öğrenciler, “Bizler burada genellikle 18, 20 ve 22 yaşındayız. Hayatımızda daha önce hiç savaş görmedik. Çok korkuyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Lütfen birileri bize yardım etsin” ifadelerini kullandı.

Dışişleri’nden Ukrayna açıklaması

Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşları için sabah saatlerinde bir bilgilendirme notu yayımladı. Bakanlık, Türk vatandaşlarından mevcut aşamada evlerinde ya da güvenli bir yerde kalmalarını ve seyahatten kaçınmalarını istedi.

Bakanlık ayrıca ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli irtibat numaralarını da paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.