Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saldırıya uğrayan Dr. Ebru Ergin için açıklama: “Yaşatmak için yola çıkanlar, yaşamak için mücadele ediyor”

Sağlık meslek örgütleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Dr. Ebru Ergin’in bir kadın tarafından şiddete maruz bırakılmasının şiddetin erilliğiyle açıklanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Sağlık emekçilerine yönelik sözlü ve fiziksel şiddet ancak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamına kastettiği takdirde Sağlık Bakanı’nın gündemine giriyor” sözleriyle tepki gösterildi.

Ankara Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde yapılan açıklamada sağlık çalışanlarının beklentileri, “Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbirken, sosyal medyadan ‘geçmiş olsun’ paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor” sözleriyle dile getirildi.

“Yaşatmak için yola çıkanlar, yaşamak için mücadele ediyor”

Genç sağlık çalışanlarının başka ülkelere gitmek zorunda bırakıldığına dikkat çeken sağlık çalışanları, sebebin ekonomik kaygılar olmadığına şu sözlerle dikkat çekti:

“Eğitimin ayaklar altına alındığı, mesleklerinin itibarsızlaştırıldığı, liyakatin, adaletin asla gözetilmediği bu sağlıksız ülkede her gün bugün başıma ne gelecek düşüncesiyle işe gitmek istemiyorlar! Yaşatmak için yola çıkanlar, yaşamak için mücadele etmek zorunda artık.”

“En fazla şiddet yaşanan yerlerden biri Ankara”

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, yetkililere şu soruları yöneltti:

“Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle bakanlık, bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır? Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır? Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, işveren olarak başhekimliğin ya da il sağlık müdürlüğünün bir çalışması var mıdır? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?”

“Saat başı üç sağlık emekçisi beyaz kod kullandı”

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2019 yılı sonuna kadar 46 bin 276 kişinin beyaz kod kullandığını söyleyen SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey ise sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“2020 yılı sonunda sayı 72 bin 158, salgın yılı olan 2020’de yüzde 56 artışla 25 bin 882 beyaz kod bildirimi yapılmıştır. Salgın yılı 2020’de günde 71 sağlık emekçisi beyaz kod kullanırken, saat başına üç sağlık emekçisi beyaz kod kullanmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.