Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar Medyascope’a konuştu: “Ne hissediyorum? Öfke”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sekizinci gününde. Ukraynalılar’ın evleri savaş alanına dönerken, birçok Ukraynalı sivil saldırılarda hayatını kaybetti ve yaralandı. İstanbul’da bulunan Ukrayna Dayanışma Derneği, İstanbul Başkonsolosluğu’nun bilgisi dahilinde ülkeleri için insani yardım malzemesi topluyor. Medyascope olarak Ukrayna Dayanışma Derneği’ne gittik ve Türkiye’de yaşayan Ukraynalılarla konuştuk.

Beş yıldır Türkiye’de yaşayan Ukrayna vatandaşı Oksana Nazarenko, kendilerine Ukrayna’dan her gün yeni ihtiyaç listesi geldiğini ve ihtiyaçların bu listeye göre toplandığını söyledi. Nazarenko, toplanan ihtiyaç malzemelerinin araçlara yüklenerek bir depoya götürüldüğünü, orada da tırlara yüklendiğini anlattı.

“Rusya’nın sorunu ABD ile, Ukrayna bahane”

Nazarenko, Ukrayna’da yaşananlar için üzüntüsünü şöyle dile getirdi: “Bütün akrabalarım orada, kardeşim orada. Kardeşim şu anda asker. Babam orada. Kuzenlerim orada. Şimdi onları da asker yapmak istiyorlar. Biz, Rusya’nın bizi rahat bırakmayacağını düşünüyoruz. Bence aslında Ukrayna sadece bir sebep. Rusya, Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) bir sıkıntı yaşıyor, Ukrayna şu an bir bahane. Orası bizim evimiz, bizim toprağımız. Biz savaş istemiyoruz. Biz onlara bomba atmadık, biz onlara dokunmadık.”

Kendi topraklarında yaşamak istediklerini söyleyen Nazarenko, Avrupa’dan yardım beklediklerini, hava sahasını Rusya’ya kapatmalarını istediklerini söylerken, en büyük sorunun Rusya’nın savaş uçakları olduğunu belirtti.

“En büyük ihtiyaç çocuk bezi, mama ve hijyenik ped”

Ukrayna Dayanışma Derneği’nde çalışan bir başka gönüllü Nela Nisa, “Benim iki tane memleketim var. Ömrümün yarısı Ukrayna’da geçti, yarısı Türkiye’de” dedi ve şu anda en çok çocuk bezi, çocuk maması, battaniye ve hijyenik pede ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

Nisa, her milletten kendilerine yardım etmeye gelenlerin olduğunu anlattı ve “Suriyeli bir arkadaşımız vardı, o da yardıma geldi. Beyaz Rusya’dan var. Moldova’dan var. Türk arkadaşlarımız var” diye konuştu.

“Putin sadece nabız yokluyor”

Yaşananların çok acı olduğunu söyleyen Nisa, yapılan haksızlığa değindi ve “Masum çocuklar ve insanlar ölüyor. Biz sadece kendimizi koruyoruz. Ne hissediyorum? Öfke” diye ekledi.

Putin’in yaptığını sadece nabız yoklama olduğunu söyleyen Nisa, şöyle devam etti:

İlk görüşmede olduğu gibi şu anki görüşme de sadece Putin’in yoklaması. Biz nereye kadar dayanabiliriz onu görmek istiyor. İnşallah barış olur. İnşallah anlaşırız. İnşallah Putin ne yaptığını, kendi halkını nasıl bir kaosun içine sürüklediğini anlayacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.