Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Motokurye olarak çalıştığı firmada mobbing ve şiddete maruz kalan Eren Türko, açtığı davayı kazandı 

Dardenia Restaurant’ta 2019 yılında motokurye olarak çalışan Eren Türko, uğradığı mobbing ve fiziksel saldırı sonucunda işten çıkarılmıştı. İşten çıkarıldıktan sonra hukuki mücadeleye başladığını belirten Türko, bu süreçte şirket müdürü tarafından tehdit edildiğini ve müdürün kendisine, “Dava açarsan sen kaybedersin, üzülürsün” dediğini  aktardı. Yaklaşık dört yıl süren dava sürecinin ardından davayı kazanan Eren Türko yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

İstanbul’daki Dardenia Restaurant’ta çalışan Eren Türko, bir yemek molasında kitap okuduğu için işten çıkarıldı. Eren Türko, çalıştığı dönemde ücretlerini alamadığı, mobbing ve baskıya uğradığı gerekçesiyle hukuki mücadele başlattı. Yemek molasında kitap okuduğu için yemek kartında ve maaşında kesintiye gidildiğini belirten Türko, eski işyeri aleyhine açtığı davayı kazandı. Yaşadıklarını Medyascope’a anlatan Türko, şu şekilde konuştu: 

“Yemek molasında kitap okuduğum için vardiya müdürü birkaç kez uyardı. Sonra hem yemek kartımdan hemde maaşımdan kesinti yaptı. Daha sonra beni tekrar uyarmak istediler ancak personel şefi öfkelenerek bardakla bana saldırdı.” 

“Yemek molamda kitap okuduğum için işten çıkarıldım” 

Vardiya müdürü tarafından sistematik şekilde mobbinge maruz bırakıldığını ve kendisine ihbar tazminatını imzalaması yönünde baskı kurulduğunu aktaran Eren Türko, “İşime son verildi ve ‘sen yoluna git, şu ihbar tazminatını al, biz de işimize bakalım’ dendi. Maruz bırakıldığım fiziksel saldırı ve mobbing nedeniyle dava açtım. Tanık olarak firmanın gösterdiği bölge müdürü süreç içerisinde ifadesini değiştirip, uğradığım mobbing ve saldırıyı doğruladı” diye konuştu. 

Dava açıldıktan sonrada Dardenia Restaurant yetkililerinin fiziksel saldırı olayının üzerini kapatmak istediklerini belirten Türko, dava süreci hakkında şu şekilde konuştu: 

“2019 yılında hak mücadelesine başladım. Dava dört yıl sürdü. Bunun iki yılı mahkemelere gidip gelerek geçti. Maaş ve bakiyelere bakıldı, bunlar güncellendi. Hesaplamalar yapıldı. O sırada şirketin gösterdiği tanıklardan bölge müdürü, taraf değiştirerek benim lehime ifade verdi. İşin gidişatı değişti. Lehime ifade veren kişi yaşadığım haksızlıkları teker teker açıkladı. Daha sonra iş bilirkişiye gitti.” 

“Pes etmedim ve davayı kazandım”

23 Şubat 2022 tarihinde yapılan son duruşma neticesinde davayı kazandığını ve kendisine hem eksik maaş hem de yemek ücretinin (toplam bin 365 Türk Lirası) ödenmesine karar verildiğini aktaran Türko, “Davayı ilk açtığımda şube müdürü gülerek, ‘Dardenia şirketinin sahibi çok güçlü, sakın dava açma. Kendine yazık edersin’ dedi. Baskı ve tehdit görürken, davalı tanığın benim lehime ifade vermesini engellemeye çalıştılar. Kalbi güzel olanlar asla kaybetmez. Ben pes etmedim ve davayı kazandım” diye konuştu. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.