Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taraf gazetesi davasında karar: Mehmet Baransu hakkında 13 yıl hapis cezası

Kapatılan Taraf gazetesinin yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ile muhabiri Mehmet Baransu’nun yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti Mehmet Baransu hakkında “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlarından toplam 13 yıl ceza verdi. Altan, Çongar ve Oğur ise “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan üçer yıl dörder ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kapatılan Taraf gazetesinin yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ile muhabiri Mehmet Baransu’nun İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın bugünkü (4 Mart) 39. duruşmasında karar açıklandı.

Mahkeme, Mehmet Baransu hakkında “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan altı yıl, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçundan yedi yıl hapis cezası karar verdi.

Mahkeme Baransu’nun “devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaların kısmen veya tamamen yok edilmesi, tahrip edilmesi veya bunlar üzerinde sahtecilik yapılması veya geçici de olsa olundukları yerden başka bir yerde kullanılması, hileyle alınması veya çalınması” suçlamasından beraatine, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasından açılan davanın ise reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Baransu’ya verilen hapis cezalarının miktarı, tutuklulukta geçirdiği süre, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Baransu’nun avukatlarının tahliye taleplerini reddetti. 

Mahkeme, diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hakkında ise “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan indirimle üçer yıl dörder ay hapis cezası verdi. Üç isim hakkında “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma,çalma” ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlarından ise beraate hükmetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.