Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taraf Gazetesi Davası: Baransu’ya savunmasını tamamlaması için süre verildi, bir sonraki duruşma 27-28-29 Ağustos’ta

Taraf gazetesinde Balyoz soruşturmasına konu edilen haberler nedeniyle açılan davanın 18. duruşmasına bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 

Duruşmaya Egemen Harekât Planı’yla ilgili “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, ifşa ve imha etme” suçundan 4 yıl 4 aydır tutuklu bulunan Mehmet Baransu katıldı. Dava kapsamında Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin de yargılanıyor. Duruşmaya Altan, Çongar ve Oğur’un avukatlarının yanı sıra, Balyoz davasında yargılanıp beraat eden Dursun Çiçek, Suat Aytın ve Hüseyin Hançer de katıldı. Seyirci sıralarında da Baransu’nun eşi ve muhabirler vardı.

Dava, 2 Eylül 2016’da başlamıştı. Baransu, o günden bu yana savunma yapıyor ve savunmasının uzamasına gerekçe olarak hakkında çok fazla dava açılmış olmasını, cezaevinde savunmasını hazırlaması için gereken sürenin tanınmamasını gösteriyor. 

Yazsaydınız 15 Temmuz olmazdı”

Savunmasına devam eden Mehmet Baransu, belgeleri kendisine veren ve emekli asker olduğunu düşündüğü kişinin yalan söyleyebileceğine işaret etti. Baransu, kendisine verilen belgelerle ilgili her şeyi haber yapmadıklarını söyledi. Bununla ilgili olarak “Kayseri’de Ahmet Zeki Üçok ile ilgili ‘hipnoz davası’ olarak adlandırılan davayla ilgili hiçbir şey yazmadık gazetede” dedi. Mahkeme başkanı da “Keşke yazsaydınız. 15 Temmuz olmazdı. Orası askeri ayağın başladığı yerdi. Sivil imamlara ulaşırdınız” dedi. 

Sahte olsaydı savcılığa teslim eder miydim?”

Baransu, savunmasına devam ederken “Karargah” isimli kitabında yer verdiği ses kayıtlarını nereden bulduğunu soran savcıyla ilgili olarak “Zekâ geriliği var” dedi. Bu sırada müşteki sıralarında oturan Hüseyin Hançer araya girdi ve “Bu ülkenin savcı ve hâkimlerine hakaret ediyor. Biz daha karanlık dönemlerde hâkimler ve savcılar tarafından yargılandık ancak ağzımızdan böyle sözler çıkmadı” dedi. 

Baransu, gazetecilerin görünen gerçekle ilgilendiğini belirterek, “Belgeler sahte olsaydı onları savcılığa teslim eder miydim?” diye sordu. 

Allah soktu, Allah çıkaracak”

Baransu, aleyhine tanıklık yapan eski eşi Esra Konur’un ifadesine de yanıt verdi. Tuncay Opçin ile başka bir cihaz üzerinden iletişim kurduğu, akşamları görüştükleri, ondan para ve belge aldığı, cemaat toplantılarına katıldığı iddiasını reddetti. Baransu son iddiayla ilgili olarak, “Türkçe Olimpiyatları haricinde bir yere gitmedim. Ona da Erdoğan gittiği için mecburen haber takibi için gittim” dedi. 

Herhangi bir belgeyi ifşa, imha ve tahrif etmediğini söyleyen Baransu, “Cezaevinde fazlasıyla yattım. Hatta alacağım var. Başka dosyadan tutukluyum zaten. Allah soktu beni içeri, Allah çıkaracak” diyerek tahliyesini talep etti. 

Bu dava Balyoz Davası değildir”

Ardından Altan ve Çongar’ın avukatı Figen Çalıkuşu söz aldı ve “Bu dava Taraf gazetesinde yayımlanan haberlerin davası değildir. Egemen Harekât Planı denen bir belgeye ilişkin bir davadır. Ancak bununla ilgili bir haber çıkmadı Taraf gazetesinde. Bu plan ortada olmadığı için mukayese etmek mümkün değildir. Bu davadaki suçlama ‘devlete ilişkin suçlar’ kapsamındadır. Bu Balyoz Davası değildir” dedi. Ardından Yıldıray Oğur’un avukatı da davanın Balyoz Davası olmadığı için müştekilerin davaya katılma taleplerinin reddedilmesini talep etti.

Ardından Dursun Çiçek söz aldı ve “Sanık, İrtica İle Eylem Planı’nı kimden aldığını söylemiyor. ‘Gülen’i Bitirme Planı’ manşetini kimin attığını söylemiyor. Yargıya yardımcı olmuyor. Haberlerle ordudan tasfiyemiz sağlandı ve 15 Temmuz’un önü açıldı” dedi. 

Kamu görevlisine hakaret iddiasıyla suç duyurusu”

Duruşma savcısı da Baransu’nun tutukluluk hâlinin devamına karar verilmesini talep etti ve Baransu hakkında kamu görevlisine hakaret suçundan işlem yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Mahkeme, Baransu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi. Terör örgütü üyeliği suçlaması yönünden dosyanın ayrılmasına karar veren heyet, Baransu’nun eski eşi ve eski eşinin babasının tanık olarak dinlenmesine hükmetti. Heyet ayrıca, Baransu hakkında suç duyurusunda bulunulması için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kaydedilen savunmasının savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27-28-29 Ağustos’ta yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.