Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayçiçek yağına gelen zamlardan esnaf da şikayetçi: “Yağ satmayı bıraktım artık”

Ayçiçek yağı Türkiye’nin gündeminde yer almaya devam ediyor. Temel gıda ürünlerine yapılan zamlar Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından giderek arttı. Saldırı nedeniyle Türkiye’ye ham yağ ithalatı durdu. Yağ fiyatlarının artması sonucu marketlere akın eden vatandaşlar neredeyse birbirini eziyordu.

“Zam yaptığın zaman müşteri kaçıyor”

Bugün İstanbul’daki marketleri gezdik. Marketlerde yağ reyonlarının bir kısmı boş olsa da yağ bulunuyor.

Esnafa mikrofonumuzu uzattığımızda, yağ fiyatlarının sürekli artış göstermesinden şikayetçi olduklarını görüyoruz.

20 yıldır dönercilik yapan bir esnaf, “Bugün 100 liraya aldığını yarın 150 liraya alıyorsun. Etkilenmez olur muyuz? Şu anda biz zam yapamıyoruz. Zam yaptığın zaman müşteri kaçıyor. Durum bu. Kalitemiz aynı ama kâr oranımız düşüyor. Nereye kadar gider böyle, belli olmaz” dedi.

Mikrofonumuza konuşan başka bir esnaf da, “Toptancılar, Ukrayna krizi çıkınca ‘fırsat bu fırsat’ deyip yüzde 200’lere varan zam yaptılar, hem para kazandılar hem de stokları erittiler. Bakın ben şimdi piyasadan geliyorum, her taraf yağ dolu. Buna da anlam veremedim çok ilginç bir şey yani. Bir de bu tarafından bakalım. Bir de ben yağ satmayı bıraktım artık. Hakiki zeytinyağı satıyorum ayçiçek yerine” diye konuştu. 

Erdoğan: “Ülkeyi darda göstermek için kampanya yürütülüyor”

Ayçiçek yağı tartışmaları siyasetçilerin de gündeminde. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (8 Mart) Kadın Muhtarlarla Buluşma programında ayçiçek yağını da gündemine aldı.

Türkiye’nin ayçiçek yağı gibi bir sorununun olmadığını söyleyen Erdoğan, “Muhalefet ülkeyi darda göstermek için böyle bir kampanya yürütüyor. Muhtarlarımızdan şunu istiyorum, marketlerde, bakkallarda ayçiçek yağı var mı, yok mu? Gerekirse sizler İçişleri Bakanlığımız adına depolarını bile takip edip ihbar edeceksiniz. Sizler içişleri bakanı ve cumhurbaşkanının eli ayağısınız. Yani bu devleti provoke etmeye çalışanlara gereken dersi vermek bizim boynumuzun borcudur” dedi.

“Nerede bir stokçu var ise, ahlaksız var ise gerekeni yapacağız”

Stokçuluk yapıldığını öne süren Erdoğan, “Bunlar ayçiçek yağını, zeytinyağını stokluyorlar. Sonra yok diyerek böyle bir kampanyayı yürütüyorlar. Burada bir olacağız. Ahlaktan yoksun olanlara gereken dersi vereceğiz. İçişleri bakanım ile dün bunu konuştum. Nerede bir stokçu var ise, ahlaksız var ise gerekeni yapacağız. Bunun hesabını verecekler” diye konuştu.

“Bugünkü CHP varken, düşmana gerek yoktur”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin TBMM grup toplantısında ayçiçek yağına değindi.

“Küresel emperyalizmin elinin CHP’nin üzerinde olduğunu” öne süren Bahçeli, şunları söyledi: “Siyaset yapmak soysuzluğa hizmet etmek demek değildir. Sanal ve sipariş yağ krizinin orkestra şefi yine CHP olmuştur. Bu kadar mı nefret dolusunuz, bu kadar mı öfkenize yenildiniz. CHP’liler diyor ki, millet evine yağ alamaz hale gelmiş. Bugünkü CHP varken, düşmana gerek yoktur. Zalimlerin vekaleti CHP’dedir. Küresel emperyalizmin eli CHP’nin üzerindedir.”

“Ayçiçeği yağı kuyrukları da artık ülkemizin acı bir gerçeği”

Muhalefet cephesinde de gündem ayçiçek yağıydı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.

Nâzım Hikmet’in “Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim, akar suyun, meyve çağında ağacın, serpilip gelişen hayatın düşmanı” dizelerini hatırlatan Akşener, “Damızlık inekler kesime gidiyor. Kurbanda 100 malı olan çiftçinin, bugün 50 malı yok. Hayvancılık işletmelerinin birçoğu ya boş ya da yarı kapasite çalışıyor. Çiftçiden, 2 lira 25 kuruşa alınan buğday, neredeyse 6 liraya ithal ediliyor. Kışın ortasına gelmişiz, hâlâ buğday ihtiyacı karşılanmamış. Ayçiçeği yağı kuyrukları da artık ülkemizin acı bir gerçeği” dedi.

“Bu işler denetimle, sopayla olmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin TBMM grup toplantısında ayçiçek yağı tartışmalarına değinerek şunları söyledi:  

“Bu işler denetimle, sopayla olmaz. Önce zammı sen geri çekeceksin. Elektrik, doğalgaz, akaryakıta sen zam yapıyorsun vatandaşa ‘sen zam yapma’ diyorsun. Bu müfettiş, zabıta tayfasını geri çekeceksin. Tarım Kanunu’nda açık hüküm var; her yıl milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir, bunu vereceksin. Çiftçinin kooperatif ve bankalardan çektiği krediler var. İlk iş, çiftçinin bankalardan ve kooperatiften aldığı kredilerin faizlerini sileceksin.”

İBB’den tohum desteği

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından ayçiçeği üretimi yapacak olan çiftçilere tohum desteği vereceğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.