Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan: “Bu sisteme format atacağız, kur korumalı uygulama ülkeyi batırma projesi”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin kurulduğu 9 Mart 2020 tarihinin Türkiye için yıldönümü olacağını söyleyen Genel Başkan Ali Babacan, “Bu sisteme format atacağız, yarının Türkiye’sini güçlendirilmiş parlamenter sistem ile inşa edeceğiz” dedi. Partisinin ikinci kuruluş yıldönümü etkinliğinde konuşan Babacan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un resmi törenle ağırlanmasını “tutarsızlık” diyerek eleştirdi. Babacan, Erdoğan’ın, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” diyerek Davos Zirvesi’ni terk etmesinden bugüne ne değiştiğini sordu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin, “umut olmak için” yola çıktığını belirtti ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, iktidarın bir kişinin elinde toplanmasının ne kadar tehlikeli olduğuna örnek oluşturduğunu söyledi. Erdoğan’ın Putin’i rol model aldığını öne süren Babacan, şöyle konuştu:

Tek adam rejimlerinin, istikrarsızlık ve yoksulluk anlamına geldiği bir kez daha gözler önüne sermiş durumdayız. Sözümona güçlü liderlerin, kendi ülkesine, halkına ve dünyaya ne büyük bedeller ödettiğini çok net, canlı olarak gördük, görüyoruz. İşte o yüzden biz bu sisteme format atacağız. Bu sistemi silip, özgür ve demokratik bir hukuk devleti kuracağız.

Babacan’dan Erdoğan’a: “’One minute’ dediğinden beri ne değişti?”

Babacan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un resmi törenle ağırlanmasını “tutarsızlık” olarak değerlendirdi. Erdoğan’ın, 2009 yılında, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz” diyerek Davos Zirvesi’ni terk etmesinden bugüne ne değiştiğini sordu. Babacan, Türkiye’nin bir dış politikası olmadığını ve Erdoğan’ın şahsi ilişkileri üzerine kurulu olan politikaların, Türkiye’nin itibarına zarar verdiğini belirtti. 

“Gidecek olan hekimler değil, kendisidir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktorlara yönelik “Gidiyorlarsa gitsinler” sözlerine de değinen Babacan, konuşmasına şöyle devam etti: 

Biz, hekimlerimizi ve tüm sağlık çalışanlarımızı, onurlu bir hayat için verdikleri bu mücadelede, sonuna kadar destekliyoruz. Doktorlar dahil olmak üzere tüm vatandaşlarımızın, maddi ve manevi kaygılar hissetmeden yaşama hakkı vardır. Gidecek olan hekimler değil, kendisidir.”

“Beştepe’nin ekonomisi büyümüş olabilir ama vatandaşın ekmeği küçüldü”

Kur korumalı mevduat hesaplarının 550 milyar liraya ulaşmasını eleştiren Babacan, “Kur korumalı mevduat hesabı diye davul zurna çala çala getirdikleri sistem, ülkeyi batırma projesi. Yüzde 6’lık kur artışı sebebiyle mevduat sahiplerine ödenecek para 33 milyar. Bu ülkenin bütün tarımına verilecek desteğin tamamı 29 milyar. Niye az sayıda mevduat sahibini koruyorsunuz da çiftçimizi koruyamıyorsunuz?” dedi.

Erdoğan’ın, enflasyonun ve ekonomik krizin sorumluluğunu üstlenmediğini söyleyen Babacan, “Çıkmış hâlâ stokçularla kavga ediyor. Her gün enflasyonun suçlusunu arıyor. Aynaya baksa yetecek. ‘Ekonomimiz yüzde 11 büyüdü’ diyor. Beştepe ve etrafındakilerin şahsi ekonomisi büyümüş olabilir, vatandaşın ekmeği küçüldü” diye konuştu.

Anıtkabir’i ziyaret etti

Babacan, partisinin kuruluşu nedeniyle bu sabah parti yöneticileriyle Anıtkabir’i ziyaret etti, Mozoleye çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan Babacan, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

“En ağır koşullar altında dahi, gücünü ve meşruiyetini milletin egemenliğinin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alma kararlılığınızı, günümüze taşımaktan büyük bir onur duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda itibarlı ve saygın bir devlet haline getirme sorumluluğunu kalbimizde hissediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.