Mobbing ile istifaya zorlanan hemşire Medyascope’a konuştu: “İş tanımımın dışına çıkmadığım için istifaya zorlandım”  

İstanbul’da taşeron işçi olarak çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi’nde maruz kaldığı mobbing nedeniyle istifaya zorlanan hemşire Ahmet*, Medyascope muhabiri Meryem Zelâl Direkçi’ye konuştu. Aile Sağlığı Merkezi’ndeki doktorların özel işlerini yapmadığı için mobbinge maruz kaldığını belirten Ahmet, “İş tanımımın dışına çıkmadığım için istifaya zorlandım” dedi. 

“Taşeron hemşire olduğum için daha fazla mücadele vermek zorundayım”

Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) üç sene boyunca mobbinge maruz kaldığını belirten hemşire Ahmet, müdahale odasında hemşire olarak çalıştığını ancak ASM’deki doktorların şahsi işlerini yapmadığı için istifaya zorlandığını söyledi. Hemşire Ahmet, yaşadıklarını Medyascope’a şöyle anlattı:  

“Üç sene müdahale odasında çalıştım. Görev tanımım enjeksiyon, pansuman ve dikiş çıkarmaktı. Koronavirüs salgınından önce sabah sekiz akşam beş çalışıyorduk ancak salgın nedeniyle çalışma saatlerimiz sabah dokuz, akşam dört olarak değişti. Ben taşeron çalışan olduğum için haftada beş gün geliyordum. Kadrolu hemşireler ise koronavirüs riski nedeniyle haftada iki gün geliyordu. Normalde salgınla birlikte benim çalışma saatlerimde bir değişiklik olmayacaktı ancak ben durumdan rahatsız olduğumu yönetime bildirince çalışma saatlerimde değişiklik yapıldı. Yani taşeron çalışan olduğum için daha fazla mücadele vermem gerekiyordu.” 

“Doktorların şahsi işlerini yapmadığım için iş aktime son verilecekti”

Askere gidip geldikten sonra iş aktine son verileceğine dair bilgilerin kulağına geldiğini belirten Ahmet, “Bunun nedeni ise görev tanımı dışına çıkmamamdı. Çalıştığım yerdeki personeller kadrolu olmadığım için mobbing yapıyordu ve görev tanımımda olmayan işleri yapmamı istiyorlardı. Kendi işlerini bana yaptırmak istiyorlardı, amiyane tabirle ‘ayakçılık’ yapmamı istiyorlardı” diye konuştu. 

“Asgari ücrete yapılan zam maaşıma yansıtılmadı”

Taşeron hemşire olarak çok düşük maaş aldığını aktaran Ahmet, “Sağlık merkezlerine gider parası gönderilir, bu paradan da benim maaşım ödeniyor. Taşeron çalışan olarak asgari ücret alıyordum ancak asgari ücrete yapılan zam oranı maaşıma yansıtılmıyordu” dedi. 

ASM’ye gönderilen döner sermayenin üçte birinin sağlık merkezi için kullanıldığını da vurgulayan Ahmet, “Geri kalan para ise doktorların ortak hesabına yatırılıyor ve oradan kura göre dolar veya euroya çevriliyordu. Daha sonra ise bu para doktorlar arasında bölüşülüyordu” diye konuştu.

*Güvenlik endişeleri nedeniyle hemşirenin gerçek ismine haberde yer verilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.