Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jandarma, Tıp Bayramı’nda hekime saldırdı: “Önceden hasta yakınları saldırırken şimdi bizi koruması gereken polis ve jandarma saldırıyor, endişe duyuyoruz”

Yatağan İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Çavuş A.A., muayene olmak için başvurduğu Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde çalışan hekime saldırdı. Uzman çavuşun 14 Mart Tıp Bayramı’nda yaptığı saldırı sonucu hekimin gözlüğü kırılırken, boynunda morluklar oluştu. Medyascope’a konuşan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “Hekimlere yönelik saldırıların polis, jandarma gibi sağlık çalışanlarının güvenliğinden sorumlu güvenlik güçleri tarafından yapılmış olmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Cumhurbaşkanı ‘Giderlerse gitsinler’ derse polisiniz askeriniz de, sağlık çalışanlarına saldırmakta kendilerini daha rahat hissederler. Valilik ile görüşüp hassasiyetimizi anlatmak istedik fakat görüşme talebimiz reddedildi” dedi.

Tedavi olmak için Yatağan Devlet Hastanesi’nden Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Uzman Çavuş A.A., acil serviste çalışan asistan hekimin muayene talebini reddetti. A.A., resmi evrakı alarak hastaneden gidemeyeceğinin söylenmesi üzerine hekime saldırdı. Saldırı sonucu hekimin boynunda ekimozlar oluşurken, gözlüğü kırıldı. Saldırganı hemşireler durdurmaya çalışırken, acilde çalışan hekimler beyaz kod verdi ve saldırgana müdahale edildi. Olay sonrasında, jandarma komutanlarının hastaneye gelerek, konunun basına yansımaması konusunda ricada bulundukları öğrenildi.

“Güvenlik nitelikli insanlardan saldırı görmemiz düşündürücü”

14 Mart Tıp Bayramı’nda yaşanan saldırıyla ilgili Medyascope’a konuşan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, İstanbul’daki Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen 89 yaşındaki Opr. Dr. Erdinç Köksal’ın da polis tarafından yere düşürüldüğünü hatırlatarak şöyle konuştu:

“Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bitmedi ama saldıran kişilerin kimlikleri değişmeye başladı. Bize önceden sivil vatandaş ve hasta yakınları saldırırken, şimdi de bizi koruması gereken polis ve jandarma saldırıyor. Bundan çok fazla endişe duyuyoruz. Bir taraftan ‘Hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet son bulsun, gerekli önlemler alınsın’ denilirken, güvenliği sağlaması gereken insanlardan saldırı görmemiz düşündürücü. Jandarma, İçişleri Bakanlığı’na bağlı ve bakanlığın ildeki temsilcisi de valiliktir. Biz de valilik ile bu konuyu görüşüp hassasiyetimizi anlatmak istedik fakat sayın vali görüşme talebimizi reddetti. Bu bizim için ikinci üzüntü nedeni oldu.”

Valilik görüşme talebini reddetti

Görüşme talebinin reddedilmesinin valiliğin bu durumu münferit olay olarak değerlendirdiği algısına yol açtığını dile getiren Şahin, “Türk Tabipleri Birliği’nin temsilcisi olan Muğla Tabip Odası’nın başkanı olarak hekim arkadaşımıza bir güvenlik görevlisi tarafından yapılan saldırıyı valilikle görüşüp değerlendirmemiz kadar doğal bir şey yoktur” dedi. Sağlık Bakanlığı ve yetkili diğer kurumların sağlık çalışanlarına yönelik şiddette ilişkin sıklıkla “Önlem alıyoruz, engelleyeceğiz, son bulacak” söylemlerini hatırlatan Şahin, şiddetin neden sona ermediğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bunun sebebi 12 Eylül askeri darbesinden sonraki sağlık politikaları. Bizi bu noktaya getiren 40 yıllık politikalar, son 20 yıldır da sağlıkta dönüşüm politikaları ile bu iktidar tarafından artırılarak sürdürülüyor. Yanlış uygulamalar sebebiyle sağlık sistemi çökertildi. Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları itibarsızlaştırıldı. Sağlık çalışanlarını dövülebilir, ötelenebilir, hakaret edilebilir bir konuma düşürdüler. Sizin yöneticiniz, en baştaki kişi, Cumhurbaşkanı ‘Giderlerse gitsinler’ lafını ederse, tabandaki insanlarımız, polisiniz, askeriniz de hekime ve sağlık çalışanlarına saldırmakta kendilerini daha rahat hissederler. Devlet bu saldırganların eline koz vermiş olur.”

Fahrettin Koca da kabul etmişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Mart Tıp Bayramı öncesi sağlık çalışanlarına gönderdiği mektupta Türkiye’de görev yapan sağlık çalışanlarının ve hekimliğin saygınlığını yitirdiğini kabul ederek “Bu saygınlık kaybı geçicidir” demişti. “Hayatla ölüm, hastalıkla sağlık arasında sıkışan bir insan, hekimine ve tıp bilimine gerekli saygıyı gösterecektir” diyen Koca, Türkiye’de hekimlik yapmanın zor olduğunu da kabul ettiği mektubunda, 14 Mart Tıp Bayramı’nda grev yapmanın hekimlik mesleğiyle örtüşmediğini dile getirmişti.

Tedbiren uzaklaştırıldı

Olayla ilgili Muğla Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Jandarma Uzman Çavuş A.A. hakkında adli ve idari işlem başlatılmış olup, tedbiren görevden uzaklaştırılmıştır” denildi. Acilde görev yapan doktorlar “Yeri geldiğinde canımızı emanet ettiğimiz bu kişinin komutanlarının resmi bir özür sonrası, A. A. isimli şahsın sırtını sıvazlayıp ‘Biz senin yanındayız’ diyerek olayı örtbas etme çabasını da kabul etmiyoruz” diyerek tepki göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.