Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşçi eylemlerinde son durum: Farplas, Uğur Tekstil, Pas South ve Lila Kağıt’ta eylemler devam ediyor, Krom Evye’de anlaşma sağlandı

Türkiye’de anayasal güvence altına alınmasına rağmen sendikalaşma patronlar için hâlâ tehdit kabul ediliyor. Çalışanlar, sendika üyesi olduktan sonra birçok işyerinde işten çıkarılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ocak 2022 verilerine göre Türkiye’de 15 milyon 294 bin 362 işçiden 2 milyon 189 bin 645’i sendika üyesi. Sendikalı işçilerin oranı yüzde 14,32, toplu iş sözleşmesinden yararlananların oranı ise yüzde 7 civarında. Sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan işçiler, fabrikaların önlerine kurdukları direniş çadırlarıyla patronlara cevap veriyor. Mücadele eden işçilerin bir kısmı kısa sürede anlaşmayla işe dönerken, bir kısmı mahkeme yoluyla sendikal haklarına ulaşmaya çalışıyor. İşçiler açısından kazanımla sonuçlanan ve devam eden direnişleri derledik. 

Krom Evye’de anlaşma sağlandı

İstanbul-Esenyurt’ta faaliyet yürüten Krom Evye Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de işten çıkarılan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin bir aydan uzun süredir devam eden direnişleri, talepleri kabul edilmesi üzerine bitirildi. İşten çıkarılanlar işbaşı yapacak.

Krom Evye fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan beş işçi işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılan işçiler, şirketin Esenyurt’taki fabrikasının önünde 21 Şubat’ta eyleme başlamışlardı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bugün (17 Mart) paylaştığı açıklamaya göre şirket yönetimi ile süren görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. İşten çıkarılan tüm sendika üyesi çalışanlar işe alındı. Eylemde geçen sürede biriken maaşlar da işçilere ödenecek.

Açıklamada ayrıca, “İşyerinde üyelerimizin sendikal tercihlerine saygı gösterilecek ve karşılıklı iyi niyet çerçevesinde iş barışı yeniden tesis edilecek” denildi.

Farplas işçilerinin eylemi 43. gününde

Kocaeli-Gebze’deki Farplas Otomotiv Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin eylemi 43. gününde devam ediyor.

Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) faaliyet gösteren Farplas Otomotiv Fabrikası’nda çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı.

İşçiler, işten çıkarılmalarını protesto etmek için 30 Ocak’ta fabrika içine girdi. Polis fabrikaya baskın düzenleyerek 100’ün üzerinde işçiyi gözaltına aldı, işçiler aynı gece serbest bırakıldı. İşçiler eylemlerini fabrika önünde sürdürüyor.

Uğur Tekstil işçileri yeniden eylemlere başlıyor

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Uğur Tekstil’de sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan 97 işçi eylemlerine devam ediyor.

Uğur Tekstil, DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası’nın fabrikada yetki alması ile beraber 300 işçiyi işten çıkararak fabrikayı kapattığını açıklamış, işçilerin direnişi sonucu fabrikanın üretim yaptığı giyim mağazası ZARA’nın da devreye girmesiyle tüm işçiler yeniden işe alınmıştı.

Fabrika yeniden açıldıktan sonra ise DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen görevden alınmış, ardından 97 sendikalı işçi yeniden işten çıkarılmıştı.

İşçiler, ZARA ve DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası’nın üyesi olduğu uluslararası sendikaya da şikayet yazıları gönderdi. İşçilerin verdiği bilgiye göre ZARA, işçiler yeniden işe alınıncaya kadar Uğur Tekstil ile ilişkisini askıya aldı.

İşçilerin eylemleri sürerken 18 Kasım’da işten atılan 97 işçinin işe yeniden alınacağı açıklanmış ve işçiler eylemlerine son vermişti.

“Mücadele şimdi başlıyor”

İşçiler, Uğur Tekstil’in patronunun verdiği sözleri tutmamasının ardından yeniden eyleme başladı. İşçiler eylemlerini fabrika önünde yaptıkları açıklamayla başlattı.

İşçiler adına konuşan Suphi Şahinalp, “Artık kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı, asıl mücadele şimdi başlıyor” dedi.

Şahinalp, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

“-İşten atılan bütün işçiler, koşulsuz işe alınacak ve dışarıda kalan bütün işçilerin işe girişi ve sigorta girişi aynı gün yapılacak.

-Sendikal tazminat davalarından feragat etmek isteniyorsa, öncelikle bütün mahkeme ve avukat masrafları işveren tarafından karşılanacak ve bu konuda yazılı güvence istiyoruz.

-Hayri Uğur’un imzaladığı taahhütnamede söz verdiği gibi işsiz kaldığımız sürelerin ücretinin tamamının ödenmesini talep ediyoruz.

-Şu ana kadar geçen sürenin asgari ücrete göre yarısı bile etmeyen 8 bin lirayı kesinlikle kabul etmiyoruz.

-Son olarak bu üç maddeyi kapsayan bir protokol imzalanmadan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz.”

Asıl mücadelenin şimdi başladığını söyleyen Şahinalp, “20 Mart’ta, dostlarımız ile birlikte Diyarbakır Forum AVM’de bulunan ZARA mağazası önünden başlayarak, ZARA’nın yakın illerdeki bütün mağazaları önünde eylemler yapacağız. ZARA’nın kıyafetlerini diken işçilere yapılan haksızlığı herkese duyuracağız. Sonrasında İstanbul’da ZARA’nın Türkiye ofisi önünde bize destek verecek bütün dostlarımızla birlikte büyük bir eylem yapacağız” dedi.

Pas South işçileri eyleme devam ediyor

Tekirdağ’daki Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette olan PAS South Plastik Fabrikası’nda da sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin eylemi sürüyor.

Arçelik, B/S/H gibi firmalara üretim yapan fabrikada 200’e yakın işçi çalışıyor. Pas South Fabrikası’nda Petrol-İş Sendikası’nın çoğunluğu sağlaması üzerine patron, “küçülme” gerekçesiyle 19 sendika üyesi işçiyi işten çıkardı. Birkaç gün içinde fabrikaya 20 yeni işçi alındı.

Pas South işçilerinin fabrika önündeki eylemleri 29. gününde devam ediyor.

Lila Kağıt işçilerinin eylemi 77. gününde

Tekirdağ-Çorlu’da bulunan Lila Kağıt Fabrikası’nda işçiler, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türkiye Selüloz Kağıt, Ağaç ve Mamulleri İşçileri Sendikası’na (Selüloz-İş) üye olmaya başladı. İşveren bunun üzerine 60 yakın işçiyi işten çıkardı.

İşveren Selüloz-İş Sendikası ile bir kez görüştü. Görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

İşten atılan işçiler fabrika önünde kurdukları çadırda eylemlerine 77 gündür devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.