Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Mart 2022): Çanakkale Köprüsü açılıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava kar yağışlı, sıcaklık -1 derece olacak. Ankara kar yağışlı -1, İzmir’de hava çok rüzgarlı, sıcaklık 5 derece. Antalya parçalı bulutlu 10, Diyarbakır karla karışık 2 derece olacak.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, beklenen kar yağışı nedeniyle 18 Mart Cuma günü kentteki tüm okulların tatil edildiğini duyurdu. Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli engelli, malul ve hamile personel de idari izinli sayılacak. Türk Hava Yolları (THY), beklenen kar yağışı sebebiyle 18-19 Mart’taki İstanbul ve Sabiha Gökçen kalkışlı ve varışlı bazı uçuşları iptal etti.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Çanakkale Köprüsü bugün açılıyor. Açılışa Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu geçen aylarda yap-işlet-devret modeli ile yapılan köprünün geçiş ücretinin 15 euro olacağını açıklamıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, AKP ve MHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu, seçim yasasında değişiklik öngören teklif hakkında değerlendirmelerde bulundu. Düzenlemenin muhalefet partilerini olumsuz etkileyeceği ve Millet İttifakı’nın milletvekili sayısını azaltacağı öngörüleri hakkında da konuşan Erkek, “Bütün kamuoyu araştırmaları Millet İttifakı’nın, Cumhur İttifakı’nın önünde olduğunu gösteriyor. Demokrasilerde çareler hiçbir zaman tükenmez” dedi. Erkek, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını yürüten altı siyasi partinin genel başkanının 27 Mart’ta DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yemekli bir toplantıda buluşacaklarını da doğrularken görüşmenin saat 19:00’da başlayacağını ancak yerin henüz kesinleşmediğini aktardı.

Taksim Dayanışması, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Akif Burak Atlar’ın katılımıyla 21 Mart’taki Gezi Parkı davası öncesi Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde dava sürecine dair toplantı düzenledi. Taksim Dayanışması adına açıklamayı okuyan Akif Burak Atlar, “Bu akıl ve hukuk dışı dava derhal geri çekilmeli, kurgu ithamlarla yargılanmak istenen arkadaşlarımız hakkındaki iddialar düşürülmeli, somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş-Dolmabahçe’deki Çırağan Caddesi’nde bulunan bazı çınar ağaçlarını “kanser ve salgın hastalık” tespit ettiği için kesmişti. Kesimler birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Medyascope’un ulaştığı belgeler, ağaçların kesimi ve yerine yenilerini dikme kararının AKP döneminde alındığını ortaya koydu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2007 ve 2011 tarihli toplantılardan alınan kararların belgesinde “Çınar ağaçlarının kaldırılmasının uygun olduğuna, yerlerine İstanbul florasına uygun türde ağaç dikilmesine karar verildi” denildi. 

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Alper Bilgili dün (17 Mart), İETT Kağıthane Sosyal Tesisleri’nde “İETT’nin maliyet artışları” başlıklı bir toplantı düzenledi. Bilgili, öğrenci indiriminin 25 yaş ile sınırlanabileceği yönünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çalışma içinde olduğunu söylerken, Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) sonraki toplantısında toplu ulaşıma yüzde 50’nin altında bir zam yapılmayacağını belirtti.

Yurtdışına çıkış harçları zamlandı. Zamla ilgili cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurtdışına çıkanlardan alınan harç miktarı, 50 TL’den 150 TL’ye çıkarıldı. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 72 kuruş, euro kuru ise 16 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 133 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 915 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,44 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki toplantısında politika faizini sabit bıraktı. Aralık 2021’de yüzde 14’e indirilen faiz, Ocak ve Şubat 2022’deki toplantılarda da sabit bırakılmıştı.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler ve sahadaki insani durum ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında barışın sağlanması için en başından beri sergilediği samimi yaklaşımı sürdürdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin’in Erdoğan’a dile getirdiği bir kısım talep hakkında BBC’den John Simpson’a konuştu. Putin, Doğu Ukrayna’nın bir bölümünün Rusya’ya katılmasını ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Kırım’ın Rusya toprağı olduğunu kabul etmesini istiyor. İbrahim Kalın, Putin’in, bunların ancak Zelenskiy ile yüz yüze konuşarak çözülebileceğini söylediğini de aktardı. Haberde, “Kalın ayrıntıya girmese de varsayım şu ki Rusya, Ukrayna hükümetinin doğudaki topraklarından vazgeçmesini talep edecek. Bu son derece tartışmalı olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çarşamba günü (16 Mart) Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelmesinin ardından dün de (17 Mart) Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü. Rusya’nın talepleriyle ilgili sorulan soruya, güvenlik garantilerinin Belarus’ta devam eden müzakerelerin en kilit konusu olduğunu söyleyen Kuleba, “Türkiye’yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu ise “İki liderin bir araya gelme olasılığı var. Biz Putin’le de temasımızı sürdürüyoruz böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kongre, ülkenin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını sağlayacak yasa tasarısını onayladı. Söz konusu tasarının kısa sürede Senato’da da kabul edilmesi bekleniyor. Tasarı ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasıyla yasalaşacak ve ABD’nin bu iki ülkeye çok daha yüksek gümrük vergisi koymasına, birçok ürünün ihracat ve ithalatına yasak getirmesine olanak sağlayacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Rusya işgalinin bir sonucu olarak dünya üretimi için tahminini yüzde 1 puandan fazla düşürdüğünü ve enflasyon tahminini 2,5 puan artırdığını söyledi. OECD daha önce dünya üretiminin bu yıl yüzde 4,5 artmasını bekliyordu. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) konuşan Çin temsilcisi Zhang Jun, durgun bir küresel ekonomik toparlanma sırasında Rusya’ya karşı yaptırımların bir hata olduğunu söyledi. Ayrıca diğer BM üyesi ülkelere, Çin’in uluslararası toplumla Ukrayna’da ateşkes hedefini paylaştığını yineledi. 

ABD Başkanı Joe Biden bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüşecek.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Galatasaray, dün UEFA Avrupa Ligi son 16 turu rövanş maçında Barcelona ile kozlarını paylaştı. 0-0’ın rövanşında Avrupa’nın dev kulüplerinden Barcelona ile tarihi bir maça çıkan Cimbom, rakibine 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Galatasaray’ı eleyen Barcelona’nın da yer alacağı UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek final kura çekimi programı, bugün (18 Mart) Türkiye saati ile 15.30’da başlayacak.

Galatasaray’ın UEFA Avrupa Ligi’nden elenmesiyle Türkiye, UEFA Ülke Puanı Klasmanında ilk 15 dışında kaldı. Elde edilen bu sonucun ardından Türkiye, 2023-2024 sezonundan itibaren Avrupa’ya 4 takım gönderebilecek. Söz konusu ekiplerden 1’i UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, diğer 3’ü ise UEFA Konferans Ligi’nde Türkiye’yi temsil edebilecek.

THY Euroleague’in 30. haftasında Anadolu Efes, deplasmanda Litvanya’nın Zalgiris ekibini 85-71 mağlup etti. Bu sonuçla birlikte lacivert-beyazlı ekip, EuroLeague’de bu sezonki 15. galibiyetini alırken, Zalgiris Kaunas ise 22. mağlubiyetini elde etti.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 21 bin 354 yeni vaka tespit edildi. 101 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 377 bin 975’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.