Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (18 Mart – 24 Mart): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Antonia’nın Yazgısı

Antonia, son günlerini Hollanda kırsalındaki çiftlik evinde geçirir. Artık 90 yaşındadır ve hayattaki son sabahına uyanır. Birden İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyaya geldiği köye döndüğü günü hatırlar ve kadınların özgürlüğünün kısıtlı olduğu o köyde geçirdiği 50 yılına tanıklık etmeye başlarız.

Hikâyenin devamında Antonia’nın hayatında yer alan insanlar da akışa dahil olur. Bunlar kızı Danielle, torunu Theresa, torununun kızı Sarah ve hikayesini oluşturan diğer kişiler.

1995 yapımı “Antonia’nın Yazgısı” sinemaya hakim eril bakışın aksine feminist bir duruş sergilemesiyle biliniyor. Hollandalı yönetmen Marleen Gorris’in yazıp yönettiği film, 23 Mart’ta “Başka Sinema” etiketiyle beyazperdede.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Maria By Callas: In Her Own Words

Soprano Maria Callas’ın hayat hikayesini anlatan film, Pera Film ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle gösterime açılıyor. Tom Volf’un yönetmenliğinde çekilen filmde, opera sanatçısı Callas’a oyuncu Fanny Ardant hayat veriyor.

Callas’ın röportajlarından, opera gösterimlerindeki kesitlerinden ve arşiv görüntülerinden oluşan film, Pera Müzesi Oditoryumu’nda.

Film gösterimi ücretsiz. Ayrıca 23 Mart Çarşamba günü yapılacak gösterimin ardından izleyiciler yönetmen Tom Volf ile söyleşiye katılma imkanı bulacak.

Filmi merak ettiyseniz fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Star Wars Gecesi

“Başka Sinema” etiketiyle düzenlenen konsept film gecelerinde bu haftanın konuğu Star Wars filmleri.

Gecede, “A New Hope”, “The Empire Strikes Back” ve “Return of the Jedi” olmak üzere serinin ilk üç filmi gösterilecek ve tek bilet tüm filmler için geçerli olacak.

Star Wars konseptli gece 18-19 Mart’ta düzenlenecek.

Yer: İstanbul – Kadıköy Sineması

Bilet fiyatı – Tam: 120 TL, indirimli: 100 TL

Star Wars Gecesi biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Kuşlar

Oyunda, Atina devletinde yaşayan iki arkadaşın savaşlardan, adaletsizliklerden ve yönetiminden sıkılıp, kendilerine yeni bir yurt aramaları konu ediniyor.

Bu ikili aslında bir nevi kendi ütopyalarındaki kavgasız ve rahat bir hayat sürecekleri dünyayı ararlar. Bulamayınca da kuşların hâkim olduğu yeni bir medeniyet kurmayı önerirler. Ardından kuşlarla birlikte yeryüzü ile gökyüzü arasında büyük bir şehir kurmaya girişen dostlar, bu esnada tanrıları kızdırdığı için başlarına bazı işler gelir.

Komedi türündeki bu oyun, Semaver Kumpanya’nın Antik Yunan’da komedya yazarı Aristofanes’in aynı isimli eserinden uyarlamayla sahnede.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Caddebostan Kültür Merkezi

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmekte.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık

“Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık” aslında bir dönem hikayesi. Oyunda 12 Eylül Darbesi döneminde yaşananlar ve bu yaşananların etkileri bir aile üzerinden anlatılıyor. O dönemde yaşananlar Leyla’nın ailesini parçalamış. Bu yüzden oyunda geçmişinin peşine düşen Leyla’nın aile geçmişiyle yüzleşmesini ve onların hikâyesini anlatabilmek için çabaladığını görüyoruz.

Yer: İBB Şehir Tiyatroları – Müze Gazhane, Meydan Sahne
Bilet fiyatı – Tam: 20 TL, indirimli: 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Bir Delinin Hatıra Defteri

Ukrayna asıllı roman ve oyun yazarı Nikolay Gogol’ün aynı isimli eserinden uyarlanan oyun aynı zamanda ülkemizde oynanan ilk tek kişilik oyun olma özelliğini de taşıyor.

Sahnede Genco Erkal’ı görüyoruz. Erkal, aynı eseri üç değişik yorumla sahneledi. 

Oyun, Çar 1. Nikolay’ın baskıcı devrinde yaşamış bir devlet memurunun hayatı üzerinden o dönemi anlatıyor.

Memur Popriçin sürekli aynı şeyleri yaşadığı sıkıcı bir hayata sahiptir. Bir gün müdürün kızına aşık olur. Bu durum hayatını daha da zorlaştırır. Biz de hikayeye Popçirin’in deliliğe doğru giden sürecine, günlüğünde anlattığı hikayeleriyle tanıklık ediyoruz. Oyun, karakterin kendisini İspanya Kralı sanmasına kadar devam eder ve akıl hastanesine kapatılmasıyla son bulur.

Yer: Ankara Devlet Tiyatrosu – Şinasi Sahnesi,
Bilet fiyatı – Tam: 134.50 TL, indirimli: 114.50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Doğa, Bahçeler, Düşler

Arkas Sanat’ın koleksiyonundan derlenen “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 4 Mart’ta Elgiz Museum’da ziyarete açıldı. Sergi daha önce 7 Eylül 2021-13 Şubat 2022 tarihleri arasında İzmir’deki Arkas Sanat’ta da sergilenmişti.

Sergi, Avrupalı ve Türk sanatçıların farklı disiplinlerinden çalışmalarından oluşuyor. Resim, heykel, dekoratif sanatlar ve tekstil gibi farklı disiplinlerden toplam 170 eser var.

Dileyenler sergiyi 31 Temmuz’a Elgiz Museum’da ücretsiz gezebilir. Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 10:00-16:00 arası ziyarete açık.

Ayrıca, Elgiz Sanat koleksiyonundan “Mitler ve Hayaller” temalı başka bir seçki de 26 Mart’ta İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılacak.

Yer: İstanbul – Maslak, Elgiz Museum

  • İcra ve Zarafet

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 20 sanatçının çalışmalarından oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Roma, Urartu, Hitit ve Bizans dönemlerinden arkeolojik eserlerle ilişki kuran sergi, 10 Mart’ta ziyarete açıldı.

17 Temmuz’a kadar devam edecek serginin küratörü Derya Yücel. Müzenin kapıları pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 arasında açık. Ziyaret etmeden önce bilet almak gerekiyor.

Yer: Ankara – Altındağ, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

  • Her Yöne Titreşmek

Küratörlüğünü Jing Yi Teo’nun üstlendiği, “Her Yöne Titreşmek”, Nina Kuttler ve Natasha Tontey’in eserlerinden oluşuyor. 18 Mart’ta ziyarete açılan sergi, yazar ve felsefeci Édouard Glissant’ın çalışmalarını referans alıyor. 

Glissant, dünyadan ayrılmaz oluşumuzu benimseyerek, korku düzeni tarafından dayatılan kategorileri reddetmek için bir içgüdümüz olduğunu kabul eder. Bu içgüdüyle beraber titreşmek için bir çağrı olarak da “tremblement” ya da “titrek düşünme” kavramlarını öne sürer. Sergide de sanatçıların bu kavramı referans alarak ürettiği işlerini görüyoruz.

Dileyenler sergiyi, 24 Nisan 2022’ye kadar SANATORIUM’da ücretsiz ziyaret edebilir.

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 12:00-18:00 arasında açık. 

Yer: İstanbul – Beyoğlu, SANATORIUM

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.