Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (110): Metehan Özkan ile Rusya’dan Türkiye’ye gelen LGBTİ+’lar

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini her cumartesi 19:00’da ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, LGBTİ+ aktivisti Metehan Özkan ile Rusya’dan Türkiye’ye gelen LGBTİ+’ların durumunu konuştuk.
Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Özgül

Türkiye ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden tam bir yıl önce bugün (19 Mart) çıktı. Kadınların ve LGBTİ+’ların kazanılmış hakkı olan bu sözleşmeden çıkmamıza yurtiçinden ve yurtdışından tepkiler gelse de iktidar sözleşmeyi hedef gösterdi ve aile birliğini bozduğunu iddia etti. Bir sene boyunca kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaklarda “Haklarımızdan da, sözleşmeden de vazgeçmiyoruz” dedi ancak bu sefer de polis şiddetiyle karşılaştılar.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve yerine kayyum atanan Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in de aralarında bulunduğu sendika ve sivil toplum kuruluşlarında görev alan 21 kadın gözaltına alındı.

Ankara’da yaşayan trans Selim A., Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden öğrenci kartlarının kimlikteki atanmış cinsiyeti anons veya ima edecek şekilde olmamasını talep etti. Belediyeyse olumsuz yanıt verdi.

LGBTİ+ haklarını savunan stajyer avukatları CİMER’e şikayet eden şahıs hakkında dava açıldı. “Ucube, sapık, ahlaksız azgın, homo destekçisi” diyen Tuncay K., hakaret ve iftiradan yargılanıyor.

Non-binary trans Yusuf Aydaş, annesi ve annesinin arkadaşları tarafından 8 Mart 2022’de İstanbul-Taksim’de kaçırılarak üç gün alıkonuldu. Karakola gittikten sonra tekrar kaçırılan Aydaş, şiddete maruz bırakıldı ve ölümle tehdit edildi. Arkadaşlarının sosyal medyada başına gelenleri duyurması ve polise haber vermesiyle kurtulan Aydaş ile yaşadıklarını konuştuk.

21 yaşındaki üniversite öğrencisi İris Mozalar uyum sürecini tamamlayabilmek için dayanışma bekliyor. İris, Twitter hesabından “Eğer bu yıl ameliyat olamazsam okuluma devam edemeyeceğim ve dört yıl boyunca okulu dondurmuş olacağım ne yazık ki. Psikolojik ve  olarak da çok zorlanmaya başladım” diyerek destek çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.