Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi öğrencilerinin avukatsız yapılmak istenen davası ertelendi

14 öğrencinin yargılandığı Boğaziçi davasında avukatlar duruşma salonundan çıkarılmak istendi, hâkim salonu terk etti. Sadece sanıklarla devam edilmek istenen duruşma ertelendi.

6 Ekim 2021’den 7 Ocak 2022’deki ilk duruşmaya dek tutuklu yargılanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrenci hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün (21 Mart) İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Avukatların duruşma salonundan çıkarılmak istendiği, hâkimin salonu terk ettiği, sadece sanıklarla devam edilmek istenen duruşma ertelendi. 

“Hâkim barodan avukat atamak istedi”

İddianamede “mağdur” sıfatıyla yer alan atanmış rektör Naci İnci, “şikayetçi” sıfatıyla yer alan iki özel güvenlik görevlisi ve İnci’nin şoförü ilk duruşmaya katılmamış, duruşma arasında ifade vermişti. 

Avukat Baran Kaya’nın Medyascope‘a verdiği bilgilere göre avukat Ömer Kavili, mahkemenin celse arasında savunma avukatlarına haber vermeksizin gerçekleştirdiği duruşmanın yapılmamış sayılmasını istedi. Kavili, Naci İnci’nin tanık olarak da ifade vermesi gerektiğini söyledi. Hâkimin itirazı aldığını söylemesi üzerine avukatlar duruşmaya devam edilmesi için bu konuda ara karar alınması gerektiğini belirtti. Ara karar kurmayan hâkim, Kavili’nin  duruşmadan polis zoruyla çıkarılmasına dair karar verip salonu terk etti.

Avukat Baran Kaya, salona polisin girdiğini, Kavili’nin  salondan çıkarılmasına karşı çıkmaları üzerine arbede yaşandığını, avukatların tutanak tutmasının ardından Kavili’nin salondan çıktığını anlattı. 

Kaya, hâkimin ise izleyiciler çıkınca salona geleceği şeklinde haber gönderdiğini söyledi.

Kaya, daha sonra yaşananları ise şöyle aktardı: 

“Avukatlar olarak duruşmanın açık olduğunu ve seyirci alınmamasına dair karar alınması gerektiğini belirttik. Hâkim salona girerek ‘İzleyiciler çıksın, Kavili’nin çıkarılması yönündeki ara karara engel oldukları için savunma avukatlarını da çıkarıyorum, yerlerine barodan avukat atanmasına karar verdim’ diyerek salondan tekrar çıktı. 15 dakikalık bekleyişin ardından mübaşir, hâkimin duruşmaya ara verdiğini ve savunması alınmayan iki öğrencinin 14.30’da duruşmaya gelmemeleri halinde yakalama kararı çıkaracağını söyledi. Avukatlar olarak bunu hâkimin söylemesi gerektiği yönünde itiraz ettik.” 

“Sadece sanıklar salona alınmak istendi” 

Aranın ardından aralarında İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da olduğu çok sayıda avukat ve milletvekili, duruşma salonunun önünde yer aldı. Mübaşirin duruşma salonu önünde yoklama yapmak istemesine ve hâkimin sadece sanıkları salona alacağını söylemesine avukatlar itiraz etti.

Bunun üzerine hâkimin duruşmayı ertelediği haberi geldi. Avukatlar uzun süre duruşma tutanağını almak için bekledi.

Avukatlar duruşma tutanağının verilmemesi üzerine yaşananları tutanak altına alıp duruşma salonunun önünden ayrıldı.

Mahkeme, Kavili’nin duruşmalara alınmamasına, öğrenciler hakkındaki adli kontrolün devamına karar verdi. Gelecek duruşma 27 Haziran 09.30’da.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor.

Bu süreçte 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor.
Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök ise Boğaziçi eylemleri gerekçesiyle en uzun süre tutuklu kalan öğrenciler oldu.

4 Ekim’de bir grup öğrenci kampüsten çıkan Naci İnci’yi protesto etti.

İnci, 5 Ekim’de “tehdit”, “hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etme” öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün öğrencileri hedef aldı.
5 Ekim’de gözaltına alınan 14 öğrenciden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen, 6 Ekim’de tutuklandı. İki öğrenci 7 Ocak 2022’deki ilk duruşmada tahliye edildi.

İddianamede “mağdur” sıfatıyla yer alan Naci İnci, “şikayetçi” sıfatıyla yer alan iki özel güvenlik görevlisi ve İnci’nin şoförü ise ilk duruşmaya katılmadı, duruşma arasında ifade verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.