Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök tahliye edildi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, üç ay süren tutukluluğun ardından bugün (7 Ocak) hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Özen ve Gök’ün tahliye edilmesine karar verildi. İki öğrenci, akşam saatlerinde cezaevinden çıktı.

6 Ekim 2021’den bu yana tutuklu olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrenci hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün (7 Ocak) İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve tutuklu öğrencilerin aileleri duruşma öncesi, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde açıklamada bulundu.

Caner Perit Özen’in annesi Canseri Özen, “Bizler, çocuklarımızın haklı karşı duruşuna, yaratıcı fikirlerle dopdolu barışçıl eylemlerine sonuna kadar destek vereceğiz. Sadece kendi çocuklarımız için değil, bu ülkedeki tüm gençler layık oldukları nitelikli, demokratik, özgür ve özerk üniversite eğitimini alabilsinler diye ısrarla sesimizi yükseltiyoruz ve bundan da asla vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki sevgili Berke’nin de dediği gibi, ‘Mücadele, umuttur.’ Mücadeleden vazgeçmiyoruz. Berke ve Perit’e özgürlük. Bundan sonrası hepimizde” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri adına konuşan Prof. Dr. Ali Kerem Saysel de “Hem demokratik özgür özerk üniversite hayalinden hem de öğrencilerimizin, ülkemiz gençlerinin geleceklerinin ellerinden alınmasından vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Öğrenciler adına yapılan açıklamayı okuyan Ayliz Onaylı ise “Bu dava yalnızca onların değil, hepimizin davasıdır. Çünkü kayyumlara karşı verdiğimiz mücadelede sadece onlar değil, onların şahsında Boğaziçi direnişinde verdiğimiz demokrasi mücadelesi de yargılanmak istenmektedir” diye konuştu.

Tutuklu öğrenciler duruşmaya getirilmedi

Tutuklu öğrenciler Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, duruşmaya tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 

İddianamede “mağdur” sıfatıyla yer alan Naci İnci, “şikayetçi” sıfatıyla yer alan iki özel güvenlik görevlisi ve İnci’nin şoförü ise duruşmaya katılmadı.

Ters kelepçe, psikolojik ve fiziksel işkence

Duruşmada ilk sözü tutuklu öğrenciler aldı. Ersin Berke Gök, gözaltı ve tutukluluk sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

Her şey bir gün öncesinde başladı. Telefonuma gelen mesajda Anadolu Ajansı’nın linki vardı. Tayyip Erdoğan bana ‘terörist’ diyordu. Sonrası susmayan telefon sesi Birkaç saat telefonla konuşarak geçti. Büyük ihtimalle tutuklanacağımı söyledi arkadaşlar. Okuldaki sivil polisler beni takip ediyordu. Arkadaşlarımla okuldan çıkmaya karar verdik. Sivil polisler beni bekliyordu, okuldan çıktığımız anda üzerimize çullandılar. Darp raporu için hastaneye götürüldük. Sonunda birinde karar kılabildiler. Hastane çıkışı tekrar araca bindirilirken ters kelepçe işkencesi uygulandı, sonrası tutsaklık. Psikolojik ve fiziksel işkenceler, emir vermeler, yemek vermemeler yüzünden güçten düşüp hasta olduğumda da verilmeyen ilaçlar, olmayan sıcak su, verilmeyen kitaplar, girmediğim dersler, eğitim hakkımın gaspedilmesi. Asla işleme alınmayan dilekçeler, verilmeyen ve gönderilmeyen mektuplar. Birazdan öğreneceğim bakalım tutsaklığa tamam mı yoksa devam mı?”

Gök, avukatlarının soruları üzerine olayın heyecanı ve özel güvenlik görevlilerinin sert müdahalesi sonrası korku içinde Naci İnci’nin aracının üzerine çıktığını ancak aracın üzerinde zıplamadığını söyledi.

“Tutsaklığım siyasi”

Üç aydır eğitim hakkının gasp edildiğini söyleyen Caner Perit Özen de amaçlarının üniversitenin özgür, özerk ve demokratik yapıya kavuşmasını sağlamak olduğunu söyledi. Özen şöyle devam etti: “4 Ekim’de okula gittim, Naci İnci rektörlük binasından çıkıyordu, öğrenciler olarak kendisine tepki gösterdik. Okulda bu tarz manzaralara Melih Bulu’nun atamasından itibaren her gün rastlayabilirdiniz. Herhangi bir sıkıntı yaşanmadı, evime gittim, ertesi gün tekrar okula gittim. Okuldan çıkmadan kahve içerken telefonuma baktım, Recep Tayyip Erdoğan açıklama yapmış hakkımızda. Baktım telefona ‘tamam’ dedim kapattım. Okulun yokuşunu çıkmaya başladım. Okuldan çıktıktan sonra etrafımı çevirip zorla arabaya bindirdiler. Karakolda ters kelepçe işkencesine maruz kaldım, dört saat ters kelepçe ile tutuldum. 6 Ekim’de tutuklandım. Cezaevinde birçok hak ihlaline maruz kaldık.”

“Kara ulaşım taşıtlarını alıkoyma iddiasına sabaha dek güldüm”

Özen, iddianamede yer alan suçlamalara şöyle yanıt verdi:

“Alanda kolluk görevlisi yoktu, özel güvenlikler vardı. Bana gelip, ‘Burada duramazsın’ demedi. Naci İnci’ye hiçbir müdahaleye bulunmadım, arabaya binmesini engellemedim. Araca karşı müdahalem olmamasına karşın ‘hürriyetinden yoksun bıraktığım’ iddia ediliyor lakin aracın önüne geçmedim. Aracın arkasındayken aracın önünde müdahale başladı, yaklaşmadım. İnsanları telkin etmek için alana yöneldim. Bir arbede daha oldu, sağa sola savruldum, bilinçli olarak birine karşı eylemde bulunmadım. ‘Kara ulaşım taşıtlarını alıkoyma ve kaçırma’ iddiasına sabaha dek güldüm. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum.”

“Bizim kayyumlar gibi önünde el pençe durduğumuz efendimiz yok” 

“Tutsaklığım siyasidir, ceza ve gözdağı mahiyeti taşımaktadır” diyen Özen sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizler yalnızca eğitim hakkı gasp edilmiş dayak yiyen zavallı gençler, değiliz haklı olduğumuz mücadele var, bizim kayyumlar gibi önünde el pençe durduğumuz hesap verdiğimiz efendimiz yok.” 

Tutuksuz yargılanan Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler de suçlamaları reddedip beraatlerini talep etti ve haklarındaki adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasını istedi.

Mahkemeden tahliye kararı

Öğrencilerin ifadelerinin ardından söz alan avukatkar, suçun oluşmadığını belirterek, tutuklu öğrencilerin tahliyesini, tutuksuz yargılanan öğrenciler hakkında ise adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasını istedi. Avukat Burçin Şahan, tutuklu öğrencilerin duruşmaya getirilmemesinin adil yargılanma hakkının ihlal oldunu vurguladı.

İnci’nin avukatları, “Prof. Dr. Naci İnci Boğaziçi üniversitesinin rektörü, diğer müştekiler Boğaziçi Üniversitesi’nde görevlerini ifa etmekteler. Müvekkillerimin ve Boğaziçi Ünversitesi’nin başarısı zedelenmiş halde, mağduruiyetler yaşanmıştı” diyerek katılma talep etti. Hakim, müştekilerin ifadelerinden sonra kararın değerlendirilmesine karar verdi.

Savcı, tutuklu öğrenciler Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün tahliyesini talep etti.

Mahkeme, yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir gün imza şartıyla tutuklu öğrencilerin tahliyesine karar verdi.

Tutuksuz yargılanan öğrenciler hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı kaldırılmazken imza yükümlülükleri kaldırıldı.

Gelecek duruşma 21 Mart’ta yapılacak.

Tahliye kararı sonrası adliye önünde büyük sevinç yaşandı.

Öğrenciler, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” slpganları attı.

Avukat Burçin Şahan, “Öğrencilerin bir senedir sürdürdüğü haklı direnişte cezaevleri, burs iptalleri ve yargı tacizinin artık son bulmasını diliyoruz” diye konuştu.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1479445541876645898

Berke ve Perit cezaevinden çıktı

Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, gece cezaevinden çıktı. Arkadaşları tarafından sloganlarla karşılanan Özen ve Göl için cezaevi önündeki açıklamada, “Mücadele umuttur, başka bir dünya mümkün” denildi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor.

Bu süreçte 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor.

Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök ise Boğaziçi eylemleri gerekçesiyle en uzun süre tutuklu kalan öğrenciler oldu.

4 Ekim’de bir grup öğrenci kampüsten çıkan Naci İnci’yi protesto etti.

İnci, 5 Ekim’de “tehdit”, “hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etme” öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün öğrencileri hedef aldı.

5 Ekim’de gözaltına alınan 14 öğrenciden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen, 6 Ekim’de tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.