Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklu Boğaziçi öğrencilerinin ilk duruşması yarın – Av. Burçin Şahan: “Savcılık hayal gücünü kullanarak suç üretmeye çalışmış”

6 Ekim’den bu yana tutuklu olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök, üç ayı aşan tutukluluklarının ardından yarın (7 Ocak) ilk kez duruşmaya çıkacak. Öğrencilerin avukatlarından Burçin Şahan, Medyascope’a yaptığı açıklamada, öğrencilerin yargılanmaması ve beraat etmesi gerektiğini söyledi. Şahan, duruşmada tahliye kararı verilmesini beklediklerini belirtti.

Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün de aralarında olduğu 14 öğrenci hakkındaki davanın ilk duruşması, 7 Ocak’ta İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Öğrencilerin avukatlarından Burçin Şahan Medyascope’a yaptığı açıklamada, öğrencilerin hiç yargılanmaması ve derhal beraat etmesi gerektiğini belirtti.

Berke ve Perit’in arkadaşlarından Eftalya da arkadaşlarının yanlarında olduklarını, yarın da dayanışma ile onları alacaklarını bildiklerini söyledi.

İnci şikayetçi oldu, Erdoğan hedef gösterdi, öğrenciler tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor. Bu süreçte 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor.

Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök ise Boğaziçi eylemleri gerekçesiyle en uzun süre tutuklu kalan öğrenciler oldu. 4 Ekim’de bir grup öğrenci kampüsten çıkan Naci İnci’yi protesto etti. İnci, 5 Ekim’de “tehdit”, “hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etme” suçlamalarıyla soruşturma ve kovuşturma başlatılması için şikayette ve suç duyurusunda bulundu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün yaptığı açıklamada öğrencileri hedef aldı. 5 Ekim’de gözaltına alınan 14 öğrenciden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen, 6 Ekim’de Naci İnci’nin ihbarı ve daha önce öğrencilerin tutuklanmasına yol açan ve duruşmada çelişkili olduğu görülen beyanlarda bulunan güvenlik görevlisinin şikayeti üzerine tutuklandı.

İddianame aralık ayında hazırlandı. Naci İnci’nin mağdur, iki özel güvenlik görevlisi ile İnci’nin şoförünün şikayetçi sıfatıyla yer aldığı iddianamede öğrencilere “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamaları yöneltildi.

“İlk duruşmada tahliyelerini bekliyoruz”

Avukat Burçin Şahan yarınki (7 Ocak) duruşmadan önce Medyascope’a konuştu. Şahan, “Öğrenciler, normal bir hukuk düzeninde yargılanmalarını gerektiren hiçbir suç yokken üç ayı aşkın süredir tutuklular” dedi.

Avukat Şahan öğrencilere yönelik suçlamalara ilişkin şöyle konuştu:

“’2911 sayılı Kanun’a aykırılık suçlaması’ var ancak ortada toplantı ve gösteri yürüyüşü dahi yok. ‘Güvenlik görevlilerine görevini yaptırmama’ suçlaması var ama görüntülerde güvenlik görevlilerinin önce öğrencilere saldırdığı görülüyor. ‘Kişiyi özgürlüğünden alıkoyma’ için herhangi bir suç unsuru gerçekleşmiş değil. ‘Kamu malına zarar’ suçlamasına Berke’nin aracın üzerine çıkmasıyla oluştuğu söylenen 700 liralık zarar gösteriliyor ancak bu zarara dair resmi bir tespit yok.”

“Savcılık hayal gücünü kullanarak suç üretmeye çalışmış” diyen Şahan, süreç daha fazla ilerletilmeden öğrencilerin beraat etmesi gerektiğini söyledi:

“Direnişi bastırmak, diğer öğrencilere gözdağı vermek amacıyla bu öğrenciler üç ay rehin tutuldu. Bu sürecin yarın sonlanmasını istiyoruz ki normalde hiç yargılanmamaları, derhal beraat etmeleri gerekirdi. Biz de öğrenciler de savunmalarımızı yapacağız. Hayatlarından daha fazla çalınmaması için tahliyelerini bekliyoruz. Hem onlar hem de tüm öğrenciler ve akademisyenler siyasi bir tutukluluk sürecinin söz konusu olduğunun farkında. Bu nedenle yarın hem herkesi duruşmaya bekliyor hem de öğrencilerin tahliyelerini bekliyoruz. Yargılanacaklarsa da bu kadar uzun tutukluluğun ardından en azından tutuksuz olarak yargılanmalarını istiyoruz.”

“Arkadaşlarımızın arkasındayız”

Berke ve Perit’in arkadaşlarından Eftalya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef göstermesi ve Naci İnci’nin şikayeti sonucunda arkadaşlarının tutuklandığını ve bu tutukluluğun haksız olduğunu belirtti. 

Eftalya, arkadaşlarının eğitim hayatlarının engellendiğini, okulda olmaları gerekirken üç aydır hücrede olduklarını, bunu anlatmak için kampüste ve Silivri’de eylemler düzenlediklerini hatırlattı. Davanın ilk duruşmasında da bir arada olacaklarını belirten Eftalya, şöyle devam etti:

“Arkadaşlarımızın eylemlerinin de duruşlarının da arkasındayız. Bir yıldır bu mantıkla, dayanışarak eylemlerimizi sürdürdük. Yarın yine dayanışma ile bir arada olarak onları alacağımızı biliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.